ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 3:29:36μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
12
Ιουλίου

Εννέα ώρες χωρίς συμφωνία -Τι έγινε μέσα στο Eurogroup

Εντονοι διάλογοι, σφοδρές διαφωνίες και ένα κοινό ισχυρό μέτωπο ενάντια στις ελληνικές προτάσεις, για το νέο δάνειο.

Αυτό ήταν το κλίμα στις εννέα ώρες της τεταμένης συνεδρίασης στο Eurogroup, το οποίο ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση.

 

Οι συζητήσεις των υπουργών της ευρωζώνης θα συνεχιστούν σήμερα στις 12:00, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα βαρύ, έπειτα από το γερμανικό σχέδιο για πενταετές Grexit που δημοσίευσε η FAS χθες, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το Eurogroup, αλλά και την ξεκάθαρη αντίθετη στάση της Φινλανδίας ενάντια σε ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

 

Αυτές όμως δεν ήταν οι μόνες πλευρές που εναντιώθηκαν στην ελληνική πρόταση, η οποία είχε πάρει την Παρασκευή ένα πρώτο «πράσινο φως» από τους Θεσμούς, που τη χαρακτήρισαν ως καλή βάση για διαπραγμάτευση, αν και ζητούσαν περαιτέρω δεσμεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ουσιαστικά τρεις μόνο χώρες ήταν εκείνες που στάθηκαν υπέρ της Ελλάδας: η Ιταλία, η Γαλλία και η Κύπρος. Και μάλιστα η Ιταλία περισσότερο από τη Γαλλία- που το τελευταία διάστημα έχει εμφανιστεί ως ο πιο δυνατός σύμμαχος των ελληνικών θέσεων. Αλλωστε, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, ο Ματέο Ρέντσι είναι αποφασισμένος σήμερα να δώσει τελεσίγραφο στην Ανγκελα Μέρκελ, ζητώντας της να πάψει να εξευτελίζει την Ελλάδα και να επιτρέψει να βρεθεί λύση και συμφωνία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Mega, η στάση της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Κύπρου είναι ο μοναδικός λόγος που το Eurogroup δεν είχε ακόμη χειρότερη εξέλιξη για την Ελλάδα.

 

Οι διάλογοι κατά τη διάρκεια του Eurogroup, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ιδιαίτερα έντονοι, ειδικά στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην περιορίζεται στα οικονομικά ζητήματα, καθώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έθεσε και ζήτημα αξιοπιστίας του ελληνικού κράτος. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι αιτία της διακοπής του Eurogroup ήταν η ένταση που υπήρξε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Σόιμπλε και τον Μάριο Ντράγκι. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φέρεται να διέκοψε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα που εκείνος μιλούσε για το ελληνικό πρόβλημα, λέγοντάς του «Μην με περνάς για ανόητο». Στη συνέχεια ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προφανώς για να εκτονωθεί η κατάσταση, ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεδρίασης, που θα συνεχιστεί σήμερα. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι πέρα από την τακτική σύνοδο του Eurogroup, Δευτέρα, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει μία ακόμη, την Τετάρτη ή την Πέμπτη και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν περάσει από την ελληνική βουλή οι αλλαγές για το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον ΦΠΑ.

 

Οσο για την στάση την Κριστίν Λαγκάρντ, η διευθύντρια επανέλαβε την πάγια θέση της στη συνεδρίαση του Eurogroup. Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζήτησε βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους -άλλωστε και η πρόσφατη έκθεση του Ταμείου έκανε σαφές ότι χωρίς κάτι τέτοιο δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Ομως, η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψε την πρότασή της, σύμφωνα με το Mega.

 

Την κατάσταση που επικράτησε στο Eurogroup αντικατοπτρίζει και μία δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου. «Τα γεράκια είναι πολύ ομιλητικά. Είναι πολύ δύσκολο», είπε αναφερόμενος στη Φινλανδία- όπου ο Τίμο Σόινι απειλεί να ρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό αν ο υπουργός Οικονομικών Αλεξ Στουμπ συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα- αλλά και στις άλλες χώρες που αντιδρούν.

 

Οταν ρωτήθηκε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που μετείχε στις συζητήσεις,για το τι πρέπει να συζητηθεί ακόμη, στη νέα σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, εκείνος απάντησε «τα πάντα», ενώ πρόσθεσε ότι οι υπουργοί θέλουν πιο συγκεκριμένες και δεσμευτικές προτάσεις και πως οι ελληνικές είναι «πολύ λίγες και ήρθαν πολύ αργά».

 

Το Eurogroup πρέπει να δώσει την έγκρισή του προκειμένου να προχωρήσει το ελληνικό αίτημα για δάνειο από τον ESM. Παραδοσιακά, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βγάζουν ομόφωνες αποφάσεις. Ομως σε συγκεκριμένες περιστάσεις, η ομοφωνία δεν είναι απαραίτητη.

 

Σήμερα, μετά από τη συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινά στις 12:00 είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών τις ευρωζώνης στις 5 μ.μ. και στη συνέχεια η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις 7 μ.μ.

 

 

πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 229 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα