ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 12:11:57μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
01
Μαρτίου

Η ΕΚΤ θέλει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται να επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτιμώντας ότι το QE είναι ένα εργαλείο νομισματικής πολιτικής και για αυτό η ένταξη της Αθήνας σε αυτό είναι απαραίτητη.

Οι λόγοι είναι η ανάγκη ενίσχυσης της νομισματικής πολιτικής, η εποπτεία των τραπεζών και η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.

 

Εξάλλου, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «στο πακέτο των περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου, ύψους 2% του ΑΕΠ περίπου».

 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η κ. Μέρκελ, παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων του Βερολίνου, συναντήθηκε για το σκοπό αυτό με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον οποίον και διαμήνυσε τη βούλησή της να δοθεί στην Ελλάδα το κίνητρο του QE. Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθεται, κατά τις πληροφορίες, να κινηθεί αψηφώντας τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να υπάρξει κάποια σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους».

 

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έλεγαν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο υπουργός της επί των Οικονομικών έχουν εν τέλει διαφορετική ατζέντα σχετικά με το ελληνικό θέμα.

 

«Η δουλειά συνεχίζεται στο ελληνικό πρόγραμμα και όντως συμφωνούμε ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας καθορίστηκαν ήδη στο προηγούμενο Eurogroup» τόνισε την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 190 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα