Εκτύπωση αυτής της σελίδας
05
Ιανουαρίου

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5% ή μέτρα 4,5 δισ. ευρώ

Σε παράταση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης έως τον Φεβρουάριο ή και τον Μάρτιο ίσως, με την ελπίδα να εκδηλωθεί παρέμβαση Τραμπ προκειμένου να δώσει εντολή να αποσυρθεί το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα και να αφήσει την Ευρώπη να λύσει μόνη της το θέμα, αρχίζουν να προσβλέπουν πλέον στην κυβέρνηση.

Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν πλέον για καθυστερήσεις πέραν του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, χωρίς να προεξοφλούν συμφωνία ούτε καν σε εκείνο στις 20 Φεβρουαρίου.

 

Στις αναλύσεις τους όμως προβλέπουν ως αρκετά πιθανό πλέον και το ενδεχόμενο, εάν καθυστερήσουν και άλλο οι διαπραγματεύσεις, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ να μπει σαν «σφήνα» στις διχογνωμίες που υπάρχουν μεταξύ των δανειστών – αλλά και μέσα στο Ταμείο - ποντάροντας σε προεκλογικές δηλώσεις του πως οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στραφούν «στα του οίκου τους» και το ΔΝΤ να αποχωρήσει από την Ευρώπη.

 

Σε αντίθεση δηλαδή με το σκηνικό των τελευταίων δύο ετών (από την εποχη Βαρουφάκη ​μέχρι και την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα) όπου η ​κυβέρνηση επιζητούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ για να πιέζει συνεχώς τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους και μείωση στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, μετά την εκλογή Τραμπ στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν «δεύτερες σκέψεις» για να βρεθεί τρόπος απεμπλοκής του Ταμείου.

 

Δεν σχεδιάζουν εκλογές

Στο Μαξίμου δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προκύψουν εκλογές, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι σε όλους τους τόνους διαμηνύουν πως δεν είναι στο σχεδιασμό τους.

 

«Πάντα μπορεί να προκύψουν εκλογές, όπως και οι σεισμοί» δηλώνουν στο iefimerida κυβερνητικοί παράγοντες.

 

Σημειωτέον, ότι ο υπουργός εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ήταν αυτός που  πυροδότησε εκ νέου αυτά τα σενάρια. Αιτιολογώντας την άποψή του ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκύψει από «μία πλήρη ανατροπή των σημερινών δεδομένων ή μέσα από ένα απόλυτο αδιέξοδο που κανείς δεν μπορεί να το αποκλείει».

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 211 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)