ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 12:10:32μ.μ.
02
Φεβρουαρίου

Μπλοκάκια πολλαπλών ταχυτήτων - Ποιες είναι οι παγίδες

Καραμπόλες έχει δημιουργήσει το νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών με τους εργαζόμενους – εν αναμονή των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ- να προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο σε ποια κατηγορία ανήκουν και το τι ακριβώς θα κληθούν να πληρώσουν.

Με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015 και τα ποσοστά εισφορών που ισχύουν για ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ θα πληρώσουν εισφορές για τους πρώτους δύο μήνες του 2017 όλα τα «μπλοκάκια», ανεξάρτητα από το πλήθος των εργοδοτών τους. Κι αυτό επειδή η πρώτη ΑΠΔ για το 2017 υποβάλλεται τέλη Φεβρουαρίου, ενώ και οι υπηρεσίες δεν είναι ακόμη πλήρως έτοιμες για την εφαρμογή της διαδικασίας του επιμερισμού.

 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Έθνος, αφού υποβληθεί η πρώτη ΑΠΔ θα ακολουθήσουν συμψηφισμοί και επιμερισμός των εισφορών ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο. «Ραβασάκι» του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) θα λάβουν όλοι όσοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, ακόμη και όσοι εξαιρούνταν από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, όπως για παράδειγμα οι «νέοι» μετά το 1993 ασφαλισμένοι που είναι μισθωτοί και διατηρούν παράλληλα δελτίο παροχής υπηρεσιών.

 

Αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού. Η υποχρέωση της πληρωμής εισφορών με το νέο καθεστώς για το 2017 γεννάται εφόσον υπάρχει ενεργό μπλοκάκι ή ενεργή επιχειρηματική δραστηριότητα από 1/1/2017 και μετά. Οσοι σήμερα δεν είναι ενεργοί, δεν έχουν υποχρέωση καταβολής εισφορών.

 

Σήμερα ή το αργότερο εντός των επόμενων 24ώρων ξεκινά η σταδιακή αποστολή των ειδοποιητηρίων σε 1,4 εκατομμύριο ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες (ΟΑΕΕ), αυτοαπασχολούμενους (ΕΤΑΑ) και αγρότες (ΟΓΑ). Το κάθε ειδοποιητήριο περιέχει δύο ίδια ποσά: τις εισφορές Ιανουαρίου που είναι πληρωτέες μέχρι τέλη Φεβρουαρίου και τις εισφορές Φεβρουαρίου που είναι πληρωτέες μέχρι τέλη Μαρτίου. Οι εισφορές θα πληρώνονται εφεξής κάθε μήνα.

 

Σημειώνεται ότι  σε αυτά τα πρώτα ειδοποιητήρια δεν περιέχονται εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ/πρόνοιας για όσους έχουν υποχρέωση ασφάλισης στους εν λόγω κλάδους. Στο μέλλον οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών για το ΕΤΕΑΕΠ θα συνεισπράττονται, πιθανότατα με τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ, αλλά προς το παρόν οι υπόχρεοι των πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ θα πληρώσουν μόνο εισφορές για κύρια σύνταξη και Υγεία (επίσης 10 ευρώ για ανεργία και 2 ευρώ για Στέγη Υγειονομικών, όπου προβλέπεται). Τα ειδοποιητήρια που περιλαμβάνουν και τον 25ψήφιο κωδικό για την πληρωμή τους θα είναι διαθέσιμα -εκτός απροόπτου- και στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 179 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα