Εκτύπωση αυτής της σελίδας
13
Ιανουαρίου

Νέοι κίνδυνοι για τη δεύτερη αξιολόγηση και η παγίδα για την ελληνική πλευρά

Νέοι κίνδυνοι για τη δεύτερη αξιολόγηση αλλά και για την τύχη του τρέχοντος μνημονίου ανέκυψαν χθες με την πίεση να κλιμακώνεται προς την ελληνική πλευρά που βλέπει τις εξελίξεις να τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς και απρόβλεπτες εξελίξεις.

Η παγίδα για την ελληνική πλευρά είναι ξεκάθαρη και έχει να κάνει με τις καθυστερήσεις που παίζουν οι Ευρωπαίοι, καθώς το πέρασμα του χρόνου φέρνει την Αθήνα σε διαρκώς πιο δύσκολη θέση.

 

Τα στοιχεία που δείχνουν τη νέα φάση στην οποία μπαίνει η διαπραγμάτευση είναι συγκεκριμένα:

1) Καταρχήν παρά τις δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί περί αισιοδοξίας δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Συγκεκριμένα το EuroWoekinrg Group έληξε χθες χωρίς ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών καθώς οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι για να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στα επίμαχα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

 

2) Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, υποστήριξε ότι στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος στο πρόγραμμα της Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει λύση από την Ευρώπη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ κατέστησε σαφές πως θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις και έγκριση του νέου σχεδίου από το γερμανικό κοινοβούλιο.

 

Μια τέτοια διαδικασία με απομάκρυνση του ΔΝΤ και διαπραγματεύσεις από την αρχή για ένα νέο μνημόνιο μπορεί να τραβήξει πολλούς μήνες και να οδηγήσει σε νέα σκληρά με΄τρα την Αθήνα, χαμένο χρόνο ακόμη και πολιτικές εξελίξεις.

 

3) Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον Επίτροπο για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, με τον τελευταίο να τονίζει ότι οι δύο πλευρές κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι μια συμφωνία «win win». Ο κ. Μοσκοβισί μπορεί να δήλωσε ότι δεν τράβηξε το αυτί του κ. Τσακαλώτου, όμως ουσιαστικά ζήτησε να υπάρξει άμεσα πρόοδος. «Συμφωνήσαμε να εργαστούμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα, (διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια, δημοσιονομικό μετά το 2018, εργασιακά) για να κλείσει η αξιολόγηση» είπε ο υπουργός, προσθέτοντας με έμφαση στα ανοιχτά ζητήματα και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Μάλιστα είπε ότι σημασία έχει και η σειρά με την οποία θα συζητηθούν τα ανοιχτά θέματα προτρέποντας οι συζητήσεις να γίνουν παράλληλα και να κλείσουν όλα μαζί.

 

4) Το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στην πρώτη ενημέρωση του χρόνου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον επεσήμανε από τη μία ότι το Ταμείο συμμετέχει πλήρως στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές και την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου ν΄ανταποκριθεί στην πρόσκληση που είχε απευθύνει η ελληνική κυβέρνηση για την πλήρη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Από την άλλη δεν έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα, τόσο για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, όσο και για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

 

Πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μεσοπρόθεσμα πιεστικές και επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες.

 

Συμπλήρωσε δε ότι για το λόγο αυτό δεν έχει τεθεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Ο Ράις επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μη χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Στην αντίθετη περίπτωση που το πρωτογενές πλεόνασμα αποφασιστεί ότι πρέπει να διαμορφωθεί στο 3,5% του ΑΕΠ, υποστήριξε ότι θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, παραπέμποντας στο γνωστό άρθρο του Πολ Τόμσεν.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 283 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)