ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 11:06:10π.μ.
24
Οκτωβρίου

Νέος ΕΝΦΙΑ: Παραμένει ο συμπληρωματικός φόρος για τις επιχειρήσεις

Γράφουν-σβήνουν στο υπουργείο Οικονομικών τη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου ακινήτων - Ποιοι θα δουν το «λογαριασμό» να μειώνεται και ποιοι να «φουσκώνει»

Την άσκηση υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν από το Μάρτιο του 2022 οι ιδιοκτήτες ακινήτων «τρέχουν» στο υπουργείο Οικονομικών με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αλλαγές στο συμπληρωματικό φόρο για τις επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στην κλίμακα του κύριου φόρου αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα και όχι τις επιχειρήσεις για τις οποίες σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα εξακολουθεί να επιβάλλεται ξεχωριστά από τον κύριο φόρο και ίσως να υπάρξουν παρεμβάσεις στον συντελεστή υπολογισμού του.

 

Σημειώνεται ότι για κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται και υπολογίζεται στην αξία των δικαιωμάτων με συντελεστή 5,5‰. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με συντελεστή 1‰. Ειδικά, για τα Ν.Π.Δ.Δ. και τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ο συμπληρωματικός ΕΝ.Φ.Ι.Α. ισούται με 3,5‰ επί της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων για τα ακίνητα που δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

 

Φέτος, 68.542 επιχειρήσεις και νομικές οντότητες καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους 216,182 εκατ. ευρώ κύριο φόρο και 278,014 εκατ. ευρώ για συμπληρωματικό φόρο με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 494,197 εκατ. ευρώ. Για τα 7.180.009 φυσικά πρόσωπα ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ ανήλθε σε 2,093 δις. ευρώ εκ των οποίων ο συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ να φτάνει τα 368,4 εκατ. ευρώ.

 

Η άσκηση προσομείωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων βγάζει έξτρα έσοδα που υπερβαίνουν τα 200 – 250 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εάν ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζονταν σήμερα με βάση τις νέες τιμές ζώνης και τους ισχύοντες συντελεστές τότε οι επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους θα ήταν της τάξεως των 200 και πλέον εκατομμυρίων και στα κρατικά ταμεία θα εισέρρεαν έσοδα άνω των 2,8 δις. ευρώ από 2,6 δις. ευρώ που αναμένεται να εισπραχθούν από το φετινό φόρο ακινήτων. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο από την πρώτη στιγμή της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ξεκαθάρισε ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα εξουδετερώσουν τις επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογούμενους.

 

Τα αυξημένα έσοδα που προκύπτουν από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την επέκταση του συστήματος σε 3.643 ζώνες θα χρησιμοποιηθούν για να «σβήσουν» οι επιβαρύνσεις που προκαλεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων το άλμα των τιμών ζώνης στις περισσότερες περιοχές της χώρες.

 

Για την πλειονότητα των φορολογούμενων ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος θα είναι μικρότερος σε σχέση με φέτος. Αντίθετα περισσότερος φόρος θα προκύψει για τους έχοντες ακίνητα σε ακριβές περιοχές οι οποίες εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα και μέχρι σήμερα βρισκόταν εκτός του «ραντάρ» της Εφορίας.

 

Το περίγραμμα του νέου ΕΝΦΙΑ αναμένεται να παρουσιαστεί με τον προϋπολογισμό του 2022 ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως 20 Νοεμβρίου ενώ το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή εντός του Δεκεμβρίου.

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 70 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα