ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2021 - 6:14:39μ.μ.

banner468x60

20
Μαρτίου

Παζάρι στο σημερινό Eurogroup με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης στο επόμενο

Η μία μετά την άλλη περνούν οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση της περιβόητης δεύτερης αξιολόγησης με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους απεμπλοκής από το αδιέξοδο με τους δανειστές.

Σήμερα 20 Μαρτίου συνεδριάζει το Eurogroup, μια ακόμη ημερομηνία που θεωρείται βέβαιο από όλες τις πλευρές ότι θα περάσει χωρίς την επίτευξη του στόχου που είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης.

 

Σε εκκρεμότητα παραμένουν σημαντικά ζητήματα. Τα εργασιακά με τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, ενώ σε εκκρεμότητα είναι το αφορολόγητο, τα αντίμετρα, οι μειώσεις στην προσωπική διαφορά στις συντάξεις, και τα ενεργειακά.

 

Αυτές οι διαφωνίες, κατά την ελληνική πλευρά, πρέπει να περάσουν στην πολιτική διαπραγμάτευση, ωστόσο παραμένει ερώτημα αν υπάρχει τέτοιου είδους διαπραγμάτευση στο Eurogroup.

 

Βαρύτητα αποκτούν οι συναντήσεις με τους κορυφαίους των θεσμών που ακούγεται πως θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, δηλαδή.

 

Το οικονομικό επιτελείο προσέρχεται στη σημερινή συνεδρίαση με στόχο να διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευση (όπως έγινε και στα προηγούμενα Eurogroup). Ταυτόχρονα επιθυμεί να ανάψει με τη σειρά του το «πράσινο φως» για την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

 

Σε κάθε περίπτωση επόμενος «σταθμός» για τη διαπίστωση τεχνικής συμφωνίας είναι το Eurogroup της Μάλτας την 7η Απριλίου.

 

Μέρος της απόστασης που χώριζε τις δύο πλευρές έχει καλυφθεί, καθώς έχουν συγκλίνει στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού, στα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2018 και στον προγραμματισμό του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.


Διάλυση της Τρόικας και μετατροπή του ESM σε ευρωπαϊκό ΔΝΤ ζητά ο Ντάισελμπλουμ

 

Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα εκτίμησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung , εξηγώντας ότι δεν περιμένει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μάλτα τον Απρίλιο.

 

Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) πρέπει ουσιαστικά να μετατραπεί σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τόνισε ακόμη ότι «ο ESM θα πρέπει συγκεντρώσει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη που μόνο το ΔΝΤ έχει αυτή τη στιγμή».

 

Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η σημερινή «τρόικα» των δανειστών στην Ελλάδα θα διασπαζόταν μακροπρόθεσμα. Ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «αισθάνεται όλο και πιο άβολα, και δικαιολογημένα» στον ρόλο των θεσμών, ενώ σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κι άλλα «σημαντικά καθήκοντα» στα οποία πρέπει να επικεντρωθεί.

 

Διευκρίνισε πάντως ότι οι θεσμοί θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρόλους τους σε ότι αφορά το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, ενώ σημείωσε ότι εξακολουθεί να περιμένει το ΔΝΤ να αποφασίσει για ένα νέο πρόγραμμα,

προσθέτοντας πως θα ήταν «καλοδεχούμενο» αν αυτό συνέβαινε μέχρι το καλοκαίρι.

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 219 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα