ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 5 Απριλίου 2020 - 6:44:15π.μ.

banner468x60

15
Ιουνίου

Το προεκλογικό Βερολίνο και η πολιτικά ασταθής Αθήνα ανεβάζουν το θερμόμετρο λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο του Eurogroup, που αναμένεται να ολοκληρώσει τη β' αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος,

να «ανάψει το πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, αλλά πέραν τούτων… ουδέν.

 

Το Βερολίνο επιμένει να μην θέλει να συζητήσει τίποτα που να αφορά το ελληνικό χρέος και η Αθήνα για το ακριβώς αντίθετο.


Η Γερμανία αναμένει ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα έλθουν σε συμβιβαστική συμφωνία για τη δόση αυτή την εβδομάδα, δηλώνει εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, ο οποίος διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει εγγύηση πως η Αθήνα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους.

 

Η Αθήνα προκαλεί τους εταίρους και πιστωτές της, επιμένοντας και προειδοποιώντας ότι αν δεν προταθεί αποδεκτή λύση για το χρέος θα αναπέμψει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.

 

«Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, Η ‘καυτή πατάτα’ θα περάσει στην Μέρκελ» δήλωνε το μεσημέρι έλληνας αξιωματούχος.

 

«Ξεχάστε τη Σύνοδο Κορυφής» απαντούν οι Βρυξέλλες και «δείχνουν» το προγραμματισμένο Eurogroup της 10ης Ιουλίου, γνωρίζοντας ότι ίσως είναι πολύ αργά ή έστω οριακά για την Ελλάδα.

 

Πάντως το Χρηματιστήριο της Αθήνας «σκαρφάλωσε» και παρέμεινε στις 800 μονάδες, προεξοφλώντας ουσιαστικά το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης στο Eurogroup με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Η κίνηση του Γενικού Δείκτη καταδεικνύει του βασικού βήματος, που ξεκλειδώνει τη δόση και αφήνει για επόμενες συνεδριάσεις τις εκτιμήσεις για τις εξελίξεις γύρω από το χρέος.


Άκαμπτοι οι Γερμανοί

 

«Αναμένουμε ότι θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε σε ένα βιώσιμο συνολικά πακέτο», τόνισε ο εκπρόσωπος Juerg Weissgerber σε τακτική συνέντευξη Τύπου όταν ερωτήθηκε για το Eurogroup.
Ερωτηθείς για τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, δήλωσε πως η γερμανική άποψη παραμένει πως τέτοια μέτρα μπορούν να αποφασιστούν μόνο μετά από την ολοκλήρωση του γ΄ προγράμματος διάσωσης, το 2018.

 

Μετά την χθεσινή «ψυχρολουσία», που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου αλλά και του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble αναφορικά με το χρέος, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιέσεις επεκτείνονται και στο πεδίο της δόσης.

 

Το βασικό σενάριο που φέρεται να προωθείται προς διαπραγμάτευση και έγκριση από το Eurogroup της Πέμπτης αφορά σύμφωνα με πληροφορίες ένα πακέτο δόσεων γύρω στα 7,4 με 8 δισ. ευρώ (δηλαδή βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό ποσό με βάση τα σενάρια που είχαν ξεδιπλωθεί τις προηγούμενες εβδομάδες). Και τούτο όταν η ελληνική πρόταση αλλά και η άποψη κάποιων εκ των Θεσμών αφορούσε τις προηγούμενες ημέρες σε ένα μεγαλύτερο πακέτο έως και στα 11 δισ. ευρώ περίπου, προκειμένου να επιταχύνει τη ροή ρευστότητας στην ελληνική αγορά αλλά και να αντισταθμίσει (σ.σ. οικονομικά και πολιτικά) τις απώλειες που θα προκαλέσει η αναβολή των αποφάσεων για το χρέος.


Γαλλικό ΥΠΟΙΚ: "Στόχος μας να οικοδομηθεί μια συναίνεση" για το ελληνικό χρέος

 

Για την προβολή στα διεθνή μέσα, της πρότασης του Γάλλου υπουργού Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ, σχετικά με την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης», που παρουσίασε στην Αθήνα, έχει ιδιαίτερα κινητοποιηθεί από χθες, το υπουργικό περιβάλλον.

 

«Στόχος μας είναι να οικοδομηθεί μια συναίνεση. Να γίνει μια προβολή των οικονομικών παραγόντων, οι δε Έλληνες θα μπορέσουν να πουν ότι έχουν ένα σύστημα μέσω του οποίου, η ανάπτυξη θα μπορέσει θα αντικατοπτρίζεται στις αποπληρωμές» εξήγησε αξιωματούχος από το υπουργείο "Μπερσί" και πρόσθεσε:

 

«Είμαστε σε μια δυναμική ικανή να μας οδηγήσει σε μια ζώνη προσγείωσης, για την επίτευξη του βασικού στόχου που είναι η εξασφάλιση μιας συμφωνίας την Πέμπτη».

 

Στο μεγάλο ερώτημα «τι μπλοκάρει την κατάσταση» στενοί συνεργάτες του υπουργού θεωρούν, ότι σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο για το οποίο θα μπορούσαν να πουν ότι υπάρχει διαφωνία, όπως για παράδειγμα, στις προβολές για την ανάπτυξη ή για το πρωτογενές πλεόνασμα στα προσεχή πέντε ή δέκα έτη. Η διαπραγμάτευση για την Ελλάδα, έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ περίπλοκο παιγνίδι, με πολλούς παίκτες και πολλές παραμέτρους. Η προσπάθεια της Γαλλίας είναι μεσολαβητική. Προσπαθεί να βρει έναν κοινό χώρο προσγείωσης που να έχει ο καθένας μια σχετική ικανοποίηση. Να μπορεί να κάνει κάποιες υποχωρήσεις εξασφαλίζοντας όμως κάποιες εγγυήσεις, τονίζουν.

 

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να γίνει κατανοητός και ο μηχανισμός αποπληρωμών σε σχέση με την ανάπτυξη, που προτείνει η Γαλλία. Στόχος είναι να δοθεί μια ευελιξία, να ληφθεί υπόψη η ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα που ζητούν οι Έλληνες.

 

Παράλληλα, οι πιστωτές θα σκεφθούν ότι εάν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι πιο δυνατή, θα επωφεληθούν και οι ίδιοι, με μεγαλύτερες αποπληρωμές, το δε ΔΝΤ που έχει τις δικές του ευαισθησίες, μπορεί να σιγουρευτεί ότι εάν η ανάπτυξη δεν είναι στο ραντεβού, δεν θα βρεθούμε με μια Ελλάδα που δεν θα μπορεί να πληρώσει, και αυτό διότι η παράμετρος αυτή θα ληφθεί υπόψη.

 

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Μπρουνό Λε Μερ, ο υπουργός είναι πεπεισμένος για την αναγκαιότητα μιας συμφωνίας και τούτο διότι, "η δέσμευση της Γαλλίας στην ακεραιότητα της ευρωζώνης είναι αδιαμφισβήτητη».

 

«Ο υπουργός έχει δει τις προσπάθειες πιστωτών και Ελλάδας και θα ήταν παράλογο τώρα που έχουμε φθάσει τόσο κοντά, όχι βέβαια στην γραμμή του τέλους, αλλά σε μια τόσο σημαντική φάση, να μην καταλήξουμε. Φιλοδοξία του υπουργού είναι να αναγνωρισθεί ότι κατά τη διάρκεια της πενταετίας, μια φάση ορόσημο για την ευρωζώνη, ξεπεράστηκε.

 

Απώτερος στόχος του είναι, η περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωζώνης, γι΄ αυτό και ευθύς εξ αρχής οργάνωσε την γάλλο-γερμανική ομάδα εργασίας, με τον Β. Σόϊμπλε».

 

Μέσα στο γενικό κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την αυριανή συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup), το περιβάλλον του Μπερσί υπενθυμίζει ότι η διαπραγμάτευση έχει χρονική προβολή για το 2060 και πλέον. «Το να μιλάμε σήμερα για το θέμα της ανάπτυξης, της ελληνικής, της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, σε τόσο μακρινή περίοδο, είναι σε θεωρητικό και μόνο επίπεδο» σημειώνουν.

 

Σχετικά με το ΔΝΤ, η Γαλλία δεν αποκλείει μια απόφαση για σταδιακή συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, με τεχνική ή οικονομική συμμετοχή ανάλογα τις εξελίξεις. Το Μπερσί αναγνωρίζει ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αύριο στο Λουξεμβούργο δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν.

 

Την τελική απόφαση παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

 

 


πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 129 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα