ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 - 5:29:35π.μ.
19
Οκτωβρίου

Σταϊκούρας για ΔΝΤ: Η Ελλάδα, από την πλευρά του δανειολήπτη περνάει στην πλευρά του πιστωτή

Τι ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών για τη συμμετοχή της χώρας στις «Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού»

 

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις «Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού» του ΔΝΤ, περνάμε από την πλευρά του δανειολήπτη στην πλευρά του πιστωτή, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε την κύρωση από τη Βουλή, της απόφασης του εκτελεστικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με τις Νέες Διευθετήσεις Δανεισμού (New Arrangements to Borrow – NAB) ως ένα ακόμα βήμα προς την περαιτέρω τόνωση της αξιοπιστίας, ισχυροποίηση του κύρους και ενίσχυση της εμπιστοσύνης εταίρων, θεσμών, αγορών και επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, κατά την επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι διευθετήσεις αυτές θεσπίστηκαν – για πρώτη φορά – το 1997, προκειμένου το Ταμείο να είναι σε θέση να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά, τον ρόλο του στο διεθνές νομισματικό σύστημα, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων. Μέχρι σήμερα 38 κράτη και οργανισμοί συμφώνησαν να παράσχουν πόρους στο Ταμείο, ενώ το ποσό της ελληνικής συμμετοχής ανέρχεται στα 1.681,2 εκατ. SDR, δηλαδή περίπου στα 2 δισ. ευρώ.

 

Με την κύρωση της εν λόγω συμφωνίας, η Ελλάδα «δηλώνει την ετοιμότητά της να καταβάλει μελλοντικά, στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, πόρους οι οποίοι αθροιστικά δεν θα υπερβαίνουν το προβλεπόμενο στη συμφωνία ποσό, με σκοπό να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε κρίση του οικονομικού συστήματος» είπε ο κ. Σταϊκούρας τονίζοντας ότι «η Ελλάδα, από την πλευρά του δανειολήπτη περνάει στην πλευρά του πιστωτή, στηρίζοντας ουσιαστικά και ενεργά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου αυτό να εκπληρώσει – αποτελεσματικά – τον σκοπό λειτουργίας του».

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 46 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα