Εκτύπωση αυτής της σελίδας
27
Απριλίου

Στην κόψη του ξυραφιού η αξιολόγηση ενώ τα ταμεία αδειάζουν

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται άλλη μια φορά η αξιολόγηση μετά την εμπλοκή που υπήρξε για τα εφεδρικά μέτρα των 3,6 δις ευρώ και τον μηχανισμό ενεργοποίησης τους που ανέβαλε το Eurgroup για την Ελλάδα ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται και πάλι σε κρίσιμο σημείο.

Η πρόταση του υπουργείου οικονομικών για τα εφεδρικά μέτρα είναι η ενεργοποίηση τους να συνδέεται με την ολοκλήρωση του κάθε δημοσιονομικού έτους δηλαδή στις αρχές της άνοιξης κάθε επόμενου χρόνου.

 

Αν δηλαδή η Ελλάδα δεν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ όπως προβλέπει το μνημόνιο με βάση την πρόταση του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να εξεταστεί με την οριστικοποίηση των ετήσιων στοιχείων πριν ενεργοποιήσει αυτόματες περικοπές σε τομείς τους οποίους θα εισηγείται το δημοσιονομικό συμβούλιο.

 

Οι δανειστές και ειδικά το ΔΝΤ απέρριψαν την πρόταση θεωρώντας ότι είναι πολύ μεγάλο το διάστημα του ενός χρόνου αντιπροτείνοντας τρίμηνες αξιολογήσεις έστω και σε τεχνικό επίπεδο. Θεώρησαν επίσης ότι η απουσία συμφωνημένων μέτρων θα γίνει αιτία ατέλειωτων συζητήσεων πριν οριστικοποιηθούν και εφαρμοστούν.

 

Το ΔΝΤ ζήτησε ευθέως να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα πρέπει να νομοθετηθούν από τώρα και αν είναι έτοιμα να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις αποκλίσεων.

 

Η ελληνική πλευρά θύμισε ότι δεν προβλέπεται στο ελληνικό δίκαιο να ψηφιστεί νόμος και άρα μέτρα εν αναμονή με στόχο να εφαρμοστούν όταν χρειαστεί.

 

Ένα ακόμη πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας ξένος οίκος με εμπειρία και κύρος που θα πιστοποιεί τα στοιχεία και άρα την ενδεχόμενη απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος , καθώς το Ταμείο δεν εμπιστεύεται την ακρίβεια των στοιχείων που δημοσιεύει η Eurostat!

 

Όλα αυτά συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες το απόγευμα οι επικεφαλείς των ομάδων της ΕΕ του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του ΕΜΣ με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ και τον πρόεδρο του Euro working group Τόμας Βίζερ οι οποίοι κατέληξαν στο ότι δεν συντρέχει ακόμη λόγος για έκτακτη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για το θέμα της Ελλάδας.

 

Πλέον η όποια κίνηση για συμφωνία και άρα και για ξεκλείδωμα μέρους έστω της δόσης των 5,4 δις ευρώ μεταφέρεται για μετά από το Πάσχα και θα έχει διορία μέχρι και το τέλος Μαΐου αφού μετά θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας.

 

Θεωρητικά η τελευταία επίσημη ημερομηνία για να υπάρξει συμφωνία είναι το προγραμματισμένο Eurogroup στις 24 Μαΐου με μεγάλο ερωτηματικό ποιο θα είναι το κλίμα που θα διαμορφωθεί από την χθεσινή εμπλοκή μέχρι και την επίτευξη της συμφωνίας;

 

Αδειάζουν και πάλι τα ταμεία

 

Ο ποιο ουσιαστικός προβληματισμός όμως αφορά την έλλειψη ρευστότητας η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο θυμίζοντας την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Μπορεί μεν η μεταφορά των αποθεματικών των δημοσίων νοσοκομείων του ΕΟΠΠΥ και της Βουλής στο κοινό λογαριασμό διαχείρισης της ΤτΕ να πυροδότησε νέο κύκλο συζητήσεων και φημών για τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται σε άλλους δυο παράγοντες οι οποίοι δείχνουν ξεχασμένοι.

 

Ο πρώτος είναι ότι οι συμφωνίες επαναγοράς (ρεπό) που είχε συνάψει το δημόσιο το 2015 δανειζόμενο από τους ταμεία και εποπτευόμενους φορείς παραμένουν λίγο πάνω από τα 10 δις ευρώ έναντι συνολικών τραπεζικών διαθεσίμων ου δεν ξεπερνούν σήμερα τα 12 δις ευρώ. Συνεπώς τα περιθώρια του εσωτερικού δανεισμού είναι πια περιορισμένα.

 

Οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές των οφειλών του δημοσίου (το δεύτερο όπλο για την διατήρηση ρευστότητας στα κρατικά ταμεία) προς ιδιώτες σε μια περίοδο που ετοιμάζεται μια καταιγίδα νέων μέτρων για όλους κάθε άλλο παρά βοηθά την ανάκαμψη της οικονομίας.

 

 

πηγή: newsone.gr

Διαβάστηκε 157 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)