ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 - 5:23:00μ.μ.

banner468x60

15
Νοεμβρίου

ΔΕΠΑ: Στις 3.884 γιγαβατώρες οι προσφερόμενες ποσότητες στη δημοπρασία της Παρασκευής

Κατηγορία Ενέργεια

Στις 3,884 γιγαβατώρες προσδιορίστηκε η ποσότητα φυσικού αερίου που θα διατεθεί προς πώληση το 2017, στα πλαίσια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας της ΔΕΠΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Νοεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες από την εταιρεία.

Υπενθυμίζεται ότι στην δημοπρασία δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν κάτοχοι άδειας προμήθειας αερίου (συμπεριλαμβανομένων των ΕΠΑ), καθώς και επιλέγοντες πελάτες. Η Δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 18/11/2016 σε 2 Φάσεις:

 

Κατά την 1η Φάση η οποία θα διεξαχθεί από τις 12:00 έως τις 12:30, θα διατεθεί προς πώληση για το έτος 2017, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου ύψους 2.428.043,015 Μεγαβατωρών (MWh), στην οποία θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής τόσο Κάτοχοι Άδειας Προμήθειας όσο και Επιλέγοντες Πελάτες. Η ΔΕΠΑ θα δημοπρατήσει την ως άνω συνολική προς διάθεση ποσότητα φυσικού αερίου σε πενήντα χιλιάδες (50.000) τμήματα των 48,561 Μεγαβατωρών (ΜWh) έκαστο.


Κατά την 2η Φάση η οποία θα διεξαχθεί από τις 13:30 έως τις 14:00, θα διατεθεί προς πώληση για το έτος 2017, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου ύψους 1.456.825,809 Μεγαβατωρών (MWh), στην οποία θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο Κάτοχοι Άδειας Προμήθειας. Η ΔΕΠΑ θα δημοπρατήσει την ως άνω συνολική προς διάθεση ποσότητα φυσικού αερίου σε πενήντα χιλιάδες (50.000) τμήματα των 29,137 Μεγαβατωρών (ΜWh) έκαστο.


Οι ποσότητες αερίου προς δημοπράτηση αντιστοιχούν στο 16%, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές. Δεν έγινε δηλαδή δεκτή η άποψη της ΔΕΠΑ που υποστήριζε ότι στη δημοπρασία του Νοεμβρίου, η οποία διεξάγεται εντός του 2016, θα έπρεπε να διατεθεί ποσότητα όχι με βάση το αυξημένο 16% αλλά με το 10%, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, καθώς η συμφωνία για το gas release έχει περίοδο εφαρμογής από 1/1/2017. Το χρονοδιάγραμμα του gas release προβλέπει ότι το 2018 θα δημοπρατηθεί το 17% της ετήσιας κατανάλωσης της ΔΕΠΑ, το 2019 το 18%, το 2020 το 19% και το 2021 το 20%.

 

Όσον αφορά την Τιμή Εκκίνησης, ισχύει πλέον η τλευταία απόφαση της ΡΑΕ που διαμορφώνει νέα Μεθοδολογία Υπολογισμού. Η ΡΑΕ απέρριψε το αίτημα της ΔΕΠΑ για διόρθωση της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών με βάση τις προβλέψεις της για την αναλογία του μίγματος αερίου από τους προμηθευτές της (Gazprom, Botas, Sonatrach), ενώ αποφάσισε ότι το επιπλέον κόστος ευελιξίας θα επιβαρύνει τους συμμετέχοντες στις δημοπρασίες εφόσον ζητήσουν ευελιξία στις παραδόσεις, και δεν θα έχει τη μορφή οριζόντιας επιβάρυνσης που θα συμπεριλαμβάνεται στην τιμή εκκίνησης. Στην ουσία η ΡΑΕ έκανε αποδεκτές τις βασικές ενστάσεις που είχαν διατυπώσει κατά τη διαβούλευση οι συμμετέχοντες.

 

Η διαδικασία

 

Οι επιτυχόντες, μετά την ολοκλήρωση της δημοπρασίας, θα συνάψουν με τη ΔΕΠΑ Σύμβαση Δημοπρασίας, βάσει της Διακήρυξης, για την αγορά (με παραλαβή από το Εικονικό Σημείο Δηλώσεων του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) της ποσότητας φυσικού αερίου που κατακύρωσαν. Η ποσότητα φυσικού αερίου που θα παραληφθεί βάσει της εν λόγω Σύμβασης Δημοπρασίας από επιτυχόντες που θα έχουν σε ισχύ άλλες συμβάσεις πώλησης με τη ΔΕΠΑ για το έτος 2017, δεν θα συνυπολογιστεί στις παραλαβές φυσικού αερίου βάσει της εν λόγω σύμβασης πώλησης.

 

Από την πλευρά της, η ΔΕΠΑ καλεί τους ενδιαφερόμενους να μελετήσουν προσεκτικά τους όρους της Διακήρυξης της Ετήσιας Δημοπρασίας Νο.003, λόγω σημαντικών διαφορών της σε σχέση με τις προηγούμενες διακηρύξεις.

 

Σε περίπτωση κατά την οποία μετά το πέρας της 1ης Φάσης της Δημοπρασίας παραμείνει τυχόν αδιάθετη ποσότητα, αυτή θα κατανεμηθεί αναλογικά (pro rata) μόνο σε κάθε Συμμετέχοντα ο οποίος κατακύρωσε τη μέγιστη διεκδικήσιμη ποσότητα κατά την 1η Φάση (κατ’ ανώτατο όριο 10.000 μερίδια της προς δημοπράτηση ποσότητας ανά Συμμετέχοντα στην 1η Φάση), εφόσον ο τελευταίος επιθυμεί την αγορά επιπλέον ποσότητας (εφεξής «Συμπληρωματική Ποσότητα»). Η Συμπληρωματική Ποσότητα αυτή θα συμβολαιοποιείται με την τιμή κατακύρωσης που επέτυχε ο συγκεκριμένος Συμμετέχοντας της 1ης Φάσης, όπως αυτή υπολογίζεται σε $/MWh.

 

Από τη ΔΕΠΑ επισημαίνεται ότι η ποσότητα που θα παραμείνει αδιάθετη από την εν λόγω ετήσια δημοπρασία θα διατεθεί μέσω των τριμηνιαίων δημοπρασιών που αφορούν στο έτος 2017.

 


Πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 130 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα