ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:24:45π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
09
Αυγούστου

E.E.: Επένδυση 62 εκατ. ευρώ σε αιολική και ηλιακή ενέργεια

Κατηγορία Ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε την επένδυση έως και 62 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα ταμείο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Τράπεζα έχει στόχο να διαθέτει το ένα τέταρτο των δανείων της προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και για αυτό το λόγο διαθέτει τα σχετικά κεφάλαια αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέσω της ελβετικής επενδυτικής εταιρείας SUSI.

 

Η ελβετική εταιρεία έχει μέχρι στιγμής χρηματοδοτήσει έργα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 170 μεγαβάτ, σε πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, χαιρέτισε τη συμφωνία ως «ένα παράδειγμα τοπικής δέσμευσης για τη μετατροπή του ενεργειακού συστήματος».

 

Η συμφωνία αποτελεί μέρος ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων, το οποίο έχει ως στόχο να διαθέσει 315 δισεκατομμύρια ευρώ από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια μέσα σε τρία χρόνια.

 

Το έργο αποτελεί προσωπικό στοίχημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με σκοπό την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων, των ερευνητικών και ψηφιακών επιχειρήσεων, καθώς και της ενέργειας.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο στόχος έχει εκπληρωθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, με 20 δισ. ευρώ δημόσιου δανεισμού και σχεδόν 100 δισ. δανεισμού από τον ιδιωτικό τομέα να έχουν διατεθεί.

 

Από αυτά, τα 4 δισ. κονδυλίων της Ε.Ε. έχουν διατεθεί στον τομέα της ενέργειας, απέχοντας όμως κατά πολύ από τα 2 τρισ. που η Κομισιόν εκτιμά ότι απαιτούνται για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την καθαρή ενέργεια ως το 2030.

 

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Πιμ φαν Μπάλεκομ.

 

Ωστόσο, οι εγκεκριμένες προτάσεις δεν αφορούν όλες χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Για παράδειγμα αυτό το καλοκαίρι, η ΕΤΕπ έχει διαθέσει σχεδόν 80 εκατομμύρια ευρώ σε ένα έργο αυτοκινητοδρόμου στην Ολλανδία και 50 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση ενός γαλλικού χαλυβουργείου.


Τέτοια έργα όχι μόνο δεν ευνοούν τους κλιματικούς στόχους, αλλά προσελκύουν επίσης 40% λιγότερες ιδιωτικές επενδύσεις για κάθε δημόσιο ευρώ που επενδύεται, σε σύγκριση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

 

Πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 193 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα