ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 4:23:33μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
15
Ιουνίου

Ενεργειακή απόδοση, ΑΠΕ και έξυπνα δίκτυα στο επίκεντρο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη

Κατηγορία Ενέργεια

Ενεργειακή απόδοση, ΑΠΕ και έξυπνα δίκτυα. Με 24 χρηματοδοτούμενα έργα και το 29% της διαθέσιμης χρηματοδότησης να διοχετεύεται στη βιομηχανία της ενέργειας, το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Investment Plan for Europe) οδηγεί την Κομισιόν στο να πιάσει τους στόχους της στην δημιουργία της Ενεργειακής Ένωσης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΕΕ, από την ανακαίνιση κτιρίων στη Γαλλία για να καταστούν ενεργειακά αποδοτικά ως την κατασκευή αιολικού πάρκου στη Σουηδία, 11 κράτη-μέλη έχουν λάβει στήριξη για βιώσιμα, χαμηλών εκπομπών άνθρακα έργα, τα οποία συμβαδίζουν με τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι 16,9 δισ. δολ. θα επενδυθούν σε ενεργειακά έργα τα επόμενα χρόνια.


Το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη και η Ενεργειακή Ένωση κάνουν την αλλαγή πραγματικότητα, μόλις ένα χρόνο μετά την έναρξή τους. Με έργα-κλειδιά στον τομέα των ενεργειακών υποδομών (ιδίως των διασυνδέσεων), των ΑΠΕ και της ενεργειακής απόδοσης, ο οικονομικός ακρογωνιαίος λίθος του Επενδυτικού Πλάνου (EFSI- European Fund for Strategic investments) έχει διαθέσει στον τομέα της ενέργειας το 29% της χρηματοδότησης που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank -EIB). Αυτό έρχεται να προστεθεί στις δράσεις που λαμβάνονται για τη μόχλευση επενδύσεων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ιδίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (European Investment Fund -EIF), το οποίο έχει διοχετεύσει 3,5 δισ. σε 185 συμφωνίες χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της ενέργειας. Συνολικά, αναμένεται να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, άνω των 16,9 εκατ. ευρώ, μέσα στα επόμενα χρόνια.


«Η φιλοδοξία της δημιουργίας μιας Ενεργειακής Ένωσης αποτελεί προτεραιότητα για τον Επίτροπο Γιούνκερ. Τα χρήματα που εξοικονομούνται από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μας δώσουν τα περιθώρια για έξυπνες, μελλοντικές επενδύσεις στον κομμάτι της ενεργειακής απόδοσης, των ΑΠΕ, της καινοτομίας και των σύγχρονων ενεργειακών υποδομών, που όλα αποτελούν βασικοί στόχοι της Ενεργειακής Ένωσης. Επίσης, θα δώσουν την ευκαιρία για μείωση και σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Γίρκι Κάταϊνεν, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα.


Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε, επεσήμανε ότι «η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Η μετάβαση σε μια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και περιβαλλοντικά ανθεκτική οικονομία είναι πλέον αναγκαιότητα. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αλλά όταν η αγορά από μόνη της δεν έχει τις επενδύσεις που χρειάζεται, τότε κοινοτικά κεφάλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με σύνεση. Πρέπει να μοχλεύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις μέσω δημόσιας στήριξης, ιδίως όταν πρόκειται για κτιριακές υποδομές, διασυνδέσεις, ενεργειακή απόδοση και ΑΠΕ».

 


Πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 186 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα