ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 9:35:51μ.μ.
09
Μαρτίου

H ΔΕΗ θα συνεργαστεί με διεθνή fubds για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων

Κατηγορία Ενέργεια

«Μάζεψαν» από τη ΔΕΗ τα περί πρόσληψης εισπρακτικών εταιρειών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μετα τη βόμβα που έριξε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Ο κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης έκανε λόγο για «αποφασιστικές μεθόδους» προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα κατά 10%, προαναγγέλλοντας την πρόσληψη επιχείρησης που θα αναλάβει το εν λόγω έργο.

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, η ΔΕΗ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει η συλλογή των οφειλών μέσω εταιρειών είσπραξης, αν και επιβεβαίωσε πως θα προσχωρήσει, εντός των επόμενων ημερών, σε τιτλοποίηση των χρεών που εχουν οι πελάτες προς την επιχείρηση, συνεργαζόμενη με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως Bank of America, Deutsche Bank, HSBC για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Όπως εξηγούσαν στελέχη της ΔΕΗ, πρόκειται για διαδικασία «ασφάλισης» των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την οποία μπορεί η ΔΕΗ να πάρει άμεσα ρευστότητα, χωρίς να δίνουν περαιτέρω  πληροφορίες. Αναφορικά με την εταιρεία που θα προσληφθεί θα έχει ρόλο συμβούλου και θα καταθέσει προτάσεις για το πως μπορεί να βελτιωθεί η είσπραξη.


Ο κ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στη Βουλή χθες, Τετάρτη, εξέφρασε την πρόθεση της διοίκησης να προσλάβει εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία ως σύμβουλο για τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ. Όπως επισήμανε τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πελατών της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί στα 2,6 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2015.



«Η πολιτική μας με τα ληξιπρόθεσμα έγιναν με διευκολύνσεις, πιέσεις σε μεγαλύτερους οφειλέτες που αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Περίπου 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ χρωστάνε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ. Τους κόπηκε το ρεύμα και επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα με ρευματοκλοπή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης.



Σχετικά με τις οφειλές ανέφερε:

-Για χαμηλή και μέση τάση χρωστούν 1,650 δισ. ευρώ εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί 700 εκατ. ευρώ

-Το Δημόσιο χρωστά  100 εκατ. ευρώ και έχει ρυθμίσει τα 40 εκατ. ευρώ

-Για υψηλή τάση χρωστούν 345 εκατ. ευρώ και έχουν διακανονιστεί 60 εκατ. ευρώ

-Τα παραπάνω διαμορφώνουν χρέη 2,1 δισ. ευρώ εκ των οποίων  έχουν διακανονιστεί 800 εκατ. ευρώ

-Ακόμη 500 εκατ. ευρώ από τους «τελικούς πελάτες», που είτε έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται (εξοχικά, επιχειρήσεις που έκλεισαν κ.α.), είτε άλλαξαν πάροχο αφήνοντας χρέη στη ΔΕΗ.



«Η πολιτική μας με τα ληξιπρόθεσμα έγινε μέχρι τώρα με τους τρόπους που έχετε διαπιστώσει, με διευκολύνσεις, με πιέσεις στους μεγαλύτερους οφειλέτες, πολλοί από τους οποίους αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή, αυτοί που χρωστούν πάνω από 3.000 ευρώ και είναι 85.000 άτομα, αυτοί χρωστούν 500 εκατομμύρια συνολικά, όχι μόνο για τη ΔΕΗ, ότι εισπράττουμε», υπογράμμισε στην αρμόδια επιτροπή ο κ. Παναγιωτακης, κηρύσσοντας τον «πόλεμο» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Όπως ανέφερε «Αυτούς αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ και πρέπει να ξέρετε ότι σε πολλούς κόπηκε το ρεύμα. Στο 65% από αυτούς που κόπηκε το ρεύμα, επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα και αυτό είναι ένα ζήτημα γενικότερο, το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά σαν ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί ο άλλος έτσι αυθαίρετα να θεωρεί ότι μπορεί να δρα έτσι, αυτό είναι ρευματοκλοπή, όπως και να το κάνουμε».


Ο κ. Παναγιωτάκης, για τη μέθοδο είσπραξης των οφειλών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα προσλάβουμε εταιρία η οποία έχει μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων και με διεθνή εμπειρία, όπου έχουν συστήματα δικά τους, δεν πάει το μυαλό σας σε factory και αυτά, έχουν συστήματα δικά τους, που αναλύουν την πελατεία με βάση ιστορικά στοιχεία, έχουν λογισμικά με τα οποία αναλύουν την κατάσταση του κάθε πελάτη, με πολύ πιο -θα πω την έκφραση- σοφιστικέ μεθόδους και πιστεύουμε, μας έχουν υποσχεθεί ό,τι η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%».



Επίσης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ ανέφερε ότι η επιχείρηση θα ασχοληθεί και με άλλα προϊόντα στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ότι θα αναπτύξει περισσότερο τη διεθνή της δραστηριότητα. «Έχουμε ένα ισχυρό brand name, μια ισχυρή παρουσία και θα αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή ενεργειακή ολοκλήρωση και ιδιαίτερα την περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων και της Ιταλίας, που είναι η περιφερειακή ενεργειακή αγορά της Ε.Ε. που μας αφορά», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΗ και πρόσθεσε: «Ο στόχος μας είναι να καταστούμε εκ των leader σε αυτήν την αγορά. Προϋπόθεση βέβαια για αυτό -και εδώ αφορά και την πολιτική ηγεσία και το Κοινοβούλιο- είναι να δοθούν στη ΔΕΗ τα εργαλεία εκείνα με τα οποία θα μπορέσει να δράσει περισσότερο ως επιχείρηση και λιγότερο ως δημόσιος οργανισμός».


Στη μεγαλύτερη δυνατή χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος για την πληρωμή των λογαριασμών από τους καταναλωτές στοχεύει η ΔΕΗ ΑΕ, όπως εξάλλου ανέφερε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκης ενημερώνοντας σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Οι βουλευτές μέλη της επιτροπής της Βουλής ενημερώθηκαν, επίσης, σχετικά με την προμήθεια υγρών καυσίμων για κάλυψη των αναγκών της ΔΕΗ Α.Ε. κατά το έτος 2017 και σχετικά με την ανάθεση της παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών μεταφοράς και επίδοσης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και ενημερωτικών επιστολών της ΔΕΗ ΑΕ, στην εταιρεία ΕΛΤΑ Α.Ε.


Αναφορικά με την προμήθεια των υγρών καυσίμων, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί δύο ειδών υγρά καύσιμα, το μαζούτ με χαμηλή περικεκτικότητα θείου το οποίο αφορά την τροφοδοσία των μεγάλων μονάδων της Κρήτης και ένα μέρος από τα νησιά και το δεύτερο είναι το ντίζελ που αφορά μεγάλο μέρος από τη νησιωτική χώρα, αλλά χρησιμοποιείται και ως υποβοηθητικό για τις εναύσεις των λιγνιτικών μονάδων, για τα ορυχεία και για τις χερσαίες μεταφορές.



Όπως εξήγησε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, έγιναν δύο διαγωνισμοί, σύμφωνα με την πολιτική που έχει χαράξει η ΔΕΗ, πολιτική η οποία συνίσταται στη διεξαγωγή διεθνών μειοδοτικών διαγωνισμών ηλεκτρονικά και στη διενέργεια των μεταφορών από πλοία που ναυλώνονται από τη ΔΕΗ ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες. «Επετεύχθησαν και στις δύο περιπτώσεις πολύ ικανοποιητικοί διαγωνισμοί, με αρκετούς συμμετέχοντες, Έλληνες και ξένους, και τα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά γιατί έχουμε πετύχει τις μικρότερες δυνατές τιμές σε σχέση με το παρελθόν», είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 428 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα