ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 4:48:31μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
16
Ιουνίου

Με ποιο καθεστώς θα γίνεται πλέον η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ και Συμπαραγωγής στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά

Κατηγορία Ενέργεια

Ειδική αναφορά στις διαδικασίες εγκατάστασης και στους όρους αποζημίωσης των μονάδων ΑΠΕ που εγκαθίστανται στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ), περιλαμβάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη στήριξη των ΑΠΕ που πρόκειται να βγάλει πολύ σύντομα σε διαβούλευση του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαθέσιμες πληροφορίες του energypress, ισχύουν τα εξής:

 

1. Μέχρι τη λειτουργία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με συμμετοχή προσφορών από παραγωγούς και προμηθευτές στα επιμέρους Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (Μ.Δ.Ν.) όλα τα νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που τίθενται σε λειτουργία στα Μ.Δ.Ν. εντάσσονται σε σχήμα υποστήριξης στη βάση μιας Σταθερής Τιμής μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων υποδομών και τη θέση σε πλήρη λειτουργία των ημερήσιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

 

2. Η συμμετοχή, η λειτουργία και η εκκαθάριση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. στα Μ.Δ.Ν. καθορίζεται και περιγράφεται κάθε φορά στον Κώδικα Διαχείρισης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

 

3. Η εγγυημένη τιμή στη βάση της οποίας οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που λειτουργούν στα Μ.Δ.Ν. αποζημιώνονται προκύπτει από τις εκάστοτε Τιμές Αναφοράς του σχετικού Πίνακα, όπως αυτές κάθε φορά ισχύουν ή στο πλαίσιο ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών.

 

4. Ισχύουν τα κάτωθι όρια εγκατεστημένης ισχύος στα Μ.Δ.Ν: Δυνατότητα σύναψης Σ.Λ.Ε.-Ε.Τ. αποκτούν οι κάτοχοι σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που πληρούν κάποια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

i. αιολικοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης των 3MW,

 

ii. λοιποί σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης των 500kW,

 

iii. επιδεικτικά έργα που εγκαθίστανται από το ΚΑ.Π.Ε., πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα ή ινστιτούτα στο πλαίσιο επιδεικτικού ή ανάλογου προγράμματος και για όσο διαρκεί το πρόγραμμα.

 

5. Στην περίπτωση διασύνδεσης με το Σύστημα ενός Μ.Δ.Ν. οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. οι κάτοχοι των οποίων έχουν συνάψει σύμβαση του άρθρου 12 του ν. 3468/2006 και οι οποίοι υπερβαίνουν τα σχετικά όρια εγκατεστημένης ισχύος της παραπάνω παραγράφου, μεταπίπτουν υποχρεωτικά σε σχήμα υποστήριξης στη βάση της απευθείας συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην παροχή μιας Λειτουργικής Ενίσχυσης.

 

6. Με τη λειτουργία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με συμμετοχή προσφορών από παραγωγούς και προμηθευτές στα επιμέρους νησιά, τότε οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. οι κάτοχοι των οποίων έχουν συνάψει σύμβαση του άρθρου 12 του ν. 3468/2006 και υπερβαίνουν τα σχετικά όρια εγκατεστημένης ισχύος της παραπάνω παραγράφου, μεταπίπτουν από το σχήμα υποστήριξης στη βάση της απευθείας συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην παροχή μιας Λειτουργικής Ενίσχυσης, ενώ αναλαμβάνουν αντίστοιχα και τις σχετικές υποχρεώσεις που προβλέπονται από τη συμμετοχή τους στην αγορά των ΜΔΝ, όπως αυτές καθορίζονται από τον οικείο Κώδικα των ΜΔΝ .

 

7. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοχοι των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. των παραγράφων 5 και 6 του παρόντος άρθρου διατηρούν στις νέες συμβάσεις που συνάπτουν το ύψος της Τ.Α. που είχαν όταν αυτοί τέθηκαν σε λειτουργία.

 


Πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 192 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα