Εκτύπωση αυτής της σελίδας
21
Απριλίου

Το μέλλον της ΔΕΗ έχει μετατραπεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα

Κατηγορία Ενέργεια

Από εθνικό «έγκλημα εξ αμελείας» σε «δολοφονία» εκ πεποιθήσεως η οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ και μάλιστα δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ, όταν πριν το 2015 αποτελούσε για την Κουμουνδούρου την σημαία της αντιμνημονιακής ρητορικής, μαζί με τις άλλες ΔΕΚΟ υπό ιδιωτικοποίηση.

Φτάσαμε από τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα το 2014 για «ξεπούλημα της δημόσιας επιχείρισης ηλεκτρισμού», στο 2017 να μιλούμε για οικονομικό αδιέξοδο της ΔΕΗ και αναγκαστική πώλησή της. «Αν νομίζουν ότι επειδή μπαίνουν στα λήαρ τζετ των φίλων τους επιχειρηματιών μπορούν να ξεπουλάνε σαν να είναι τσιφλίκι του παππού τους ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ κάνουν λάθος», υποστήριζε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

 

Το μέλλον της ΔΕΗ και ειδικά η πώλησή της έχει μετατραπεί πλέον σε μείζον πολιτικό ζήτημα, προκαλώντας αναταράξεις στην κυβέρνηση, που δέχεται χτυπήματα όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από το εσωτερικό. Αν και το Μέγαρο Μαξίμου, δια στόματος κυβερνητικών στελεχών και σημειωμάτων, κατηγορεί την Νέα Δημοκρατία για την πώληση της ΔΕΗ, τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση της επιχείρησης έχει επιδεινωθεί σημαντικά, ενώ η συμφωνία για την πώληση του 17% της ΔΕΗ έχει την υπογραφή του Πάνου Σκουρλέτη. Επί ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση υιοθέτησε το σχέδιο δημοπρασιών που αναγκάζουν τη ΔΕΗ να πουλάει κάτω του κόστους (ακυρώνοντας το σχέδιο για «μικρή ΔΕΗ» της προηγούμενης κυβέρνησης), ενώ ξεκινά διαδικασίες για πώληση του 17% και του 40% των λιγνιτικών μονάδων, αποτελώντας χτύπημα στα ετήσια έσοδά της.

 

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η τρόικα συμφώνησαν το 2015 να περιοριστεί το μερίδιο της ΔΕΗ, από το 95% της αγοράς, στο 50% μέχρι το 2020, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και το Δημόσιο. Δηλαδή, από τα 4,5 δισ. ευρώ η ΔΕΗ θα περιορίσει τα έσοδα της στα 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει κάποιο αντίστοιχο σχέδιο μείωσης του κόστους παραγωγής της επιχείρησης. Ακόμα, η χρηματιστηριακή της αξία έχει υποτιμηθεί τραγικά, οι οφειλές προς την ΔΕΗ έχουν διπλασιαστεί από το 2014 σε 2,2 δισ. ευρώ, η αξία της επιχείρησης έχει υποτιμηθεί, ενώ οι οφειλές της ΔΕΗ προς τρίτους ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας για το 2016 ήταν 976,6 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν είναι βιώσιμη εάν διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού της, αφού  χάσει το 50% του κύκλου εργασιών. Ειδικότερα, το 2016, οι δαπάνες μισθοδοσία αυξήθηκαν ως ποσοστό επί του τζίρου από 15,3% σε 16,8%. Αν λοιπόν οι πωλήσεις πέσουν στα 2,5 δισ., τότε οι δαπάνες μισθοδοσίας 976 εκατ. θα αντιστοιχούν στο... 39% του κύκλου εργασιών.

 
Η ΔΕΗ «πονά» τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Όλη αυτή η κατάσταση καλλιεργεί ένα άκρως δυσμενές κλίμα στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και στην αγορά ενέργειας, που εκφράζει φόβους όχι μόνο για μπλακ άουτ το καλοκαίρι, αλλά και για ξαφνικό θάνατο της ΔΕΗ. Ως εκ τούτου, μεγάλο είναι το πολιτικό κόστος αν ληφθούν αποφάσεις για αυξήσεις στα τιμολόγιά της για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, δεδομένου ότι η ΔΕΗ πρέπει να πληρώσει, μέσα στο 2017, μόνο για την εξυπηρέτηση των δανείων της 850 εκατ. και 650 εκατ. για συμβολαιοποιημένες επενδύσεις. Μόνο τα λειτουργικά έξοδα της ΔΕΗ ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν περίπου 1 δισ. έξοδα μισθοδοσίας, 1 δισ. δαπάνες καυσίμων και λιγνίτη και 1 δισ. αποσβέσεις και χρηματοοικονομικά έξοδα.


Ο πολιτικός «πόνος» που προκαλεί η κατάσταση της ΔΕΗ και η επικείμενη πώλησή της αποδεικνύεται περίτρανα στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Αυγή”, το οποίο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ως σαν να ήταν εκείνος πρωθυπουργός,  ότι πουλά την επιχείριση! Η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ θύμισε παλιές ημέρες χρόνων της αντιπολίτευσης, καθώς είχε τίτλο "Ξεπουλάει τη ΔΕΗ ο Μητσοτάκης”, αν και την τελευταία διετία κυβέρνηση είναι ο... ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ήδη συμφωνήσει με τους δανειστές για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Μίας εταιρείας, την οποία μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 είχε μετατρέψει σε σημαία της αντιμνημονιακής ρητορικής του ο Αλέξης Τσίπρας, όταν και υποσχόταν πως η Κουμουνδούρου θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να επανέλθει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ως 100% δημόσια επιχείρηση.

 

Το πρωτοσέλιδο της "Αυγής”, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος σχολίασε στο twitter πως  "Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ. Αν βιάζονται τόσο ας κάνουν εκλογές. Στη Βενεζουέλα σκοτώνεται κόσμος αλλά ποιος ασχολείται…".

 

Το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

 

aygi protoselido ena


 
«Μια από τις βαριές βιομηχανίες του ελληνικού κράτους είναι η αρχαιολογία, γι’ αυτό κάνουμε αυτές τις προσλήψεις μέσω ΔΕΗ»

 

«Κερασάκι στην τούρτα» η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πληρώσει από την τσέπη της και για τη μισθοδοσία 2.338 ατόμων για αρχαιολογικές εργασίες. Την απόφαση υπογράφει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και φέρει την επισήμανση «εξαιρετικά επείγον». Προβλέπει την πρόσληψη 2.338 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου 8μηνης διάρκειας σε υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.  Η δαπάνη δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους παρά εκείνον της ΔΕΗ, όπως αναφέρει η απόφαση Κονιόρδου.
Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Παρά το οικονομικό αδιέξοδο της ΔΕΗ, η κυβέρνηση στηρίζει τις προσλήψεις. Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το θέμα των προσλήψεων στην ΔΕΗ για αρχαιολογικές υπηρεσίες, είπε πως «μια από τις βαριές βιομηχανίες του ελληνικού κράτους είναι η αρχαιολογία, γι’ αυτό κάνουμε αυτές τις προσλήψεις μέσω ΔΕΗ». Η κυρία Φωτίου πρόσθεσε δε ότι «εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια σε 16 μήνες. Δεκαέξι μήνες μείνανε, σε 16 μήνες θα βγούμε από το μνημόνιο – τον Αύγουστο του '18 - με την ίδια σύνταξη εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια».

 
Η κατάσταση της ΔΕΗ

 

Μόνο τα λειτουργικά έξοδα  της ΔΕΗ ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν 1 δισ. έξοδα μισθοδοσίας, 1 δισ. δαπάνες καυσίμων και λιγνίτη και 1 δισ. αποσβέσεις και χρηματοοικονομικά έξοδα.

 

Επιτακτική ανάγκη να μειωθούν οι δαπάνες διότι η  εταιρεία δεν θα είναι βιώσιμη, αφού, με βάση τη συμφωνία του 2015, η ΔΕΗ δεν θα έχει μερίδιο μεγαλύτερο του 50% της αγοράς. Δηλαδή, θα χάσει έναν τζίρο της τάξης των 2,5 δισ. (κάθε μονάδα μεριδίου που θα χάνεται θα κοστίζει στη ΔΕΗ πωλήσεις 63 εκατ. ευρώ). Παρά την κερδοφορία του 2016 οικονομικές αναλύσεις ανέφεραν τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ΔΕΗ. Για παράδειγμα, η Investment Bank of Greece τόνισε ότι "παρά την κάπως βελτιωμένη απόδοση, η προοπτική της εταιρείας παραμένει δύσκολη, λόγω των προβλέψεων για αδύναμες ταμειακές ροές και τις ρυθμιστικές αβεβαιότητες". Ο μέσος όρος των προβλέψεων των αναλυτών για την κερδοφορία του 2016 ήταν μεγαλύτερος κατά 25% (90,4 εκατ. ευρώ, έναντι των δημοσιευμένων 67,5 εκατ. ευρώ).

 

Η ΔΕΗ καλείται να καταβάλει 850 εκατ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δανεισμού της, καθώς επίσης άλλα 650 εκατ. για συμβολαιοποιημένες επενδύσεις. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας εκτινάχθηκαν στα 759 εκατ. ευρώ, έναντι 575 εκατ. στο τέλος του 2015. Το καθαρό χρέος της ΔΕΗ, ύψους 4,526 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα βάρος που δύσκολα θα μπορεί να αντέξει μια εταιρεία με κύκλο εργασιών 2,5 δισ.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 457 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)