ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 - 12:15:16μ.μ.

banner468x60

21
Απριλίου

Οι εξαγωγές αερίου στο επίκεντρο συνάντησης των υπουργείων ενέργειας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Κατηγορία Ενέργεια

Οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ συναντήθηκαν χθες προκειμένου να συζητήσουν τους πιθανούς τρόπους ενεργειακής συνεργασίας, ιδίως στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την ισραηλινή Globes, συζητήθηκε η εξαγωγή του αερίου των κοιτασμάτων της Αν. Μεσογείου, ο αγωγός East Med, οι ΑΠΕ, τα εναλλακτικά καύσιμα, ο ρόλος του αερίου στις μεταφορές, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση.

 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορεί να είναι σύμμαχοι φαινομενικά, αλλά στην πράξη υπάρχει μια ανταγωνιστική τάση μεταξύ τους. Αυτό ισχύει επειδή η Κύπρος μπορεί να εμποδίσει την εξαγωγή αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν μέσω Τουρκίας ενώ αντίστοιχα το Ισραήλ μπορεί να εμποδίσει την εξαγωγή κυπριακού αερίου προς την Αίγυπτο.

 

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ έχει ζητήσει να λάβει μέρος στην διαδικασία έγκρισης του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, καθώς εκτιμά ότι μέρος του εκτείνεται εντός της ισραηλινής ΑΟΖ. Επίσης, το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει ακόμα την συμφωνία συνεκμετάλλευσης, γεγονός που καθυστερεί τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις κυπριακές εξαγωγές αερίου.

 

Πάντως, στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε η πιθανότητα του αγωγού East Med, τον οποίο η εφημερίδα χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό. Αντιθέτως, πιο ζεστά φαίνεται πως βλέπουν οι Ισραηλινοί την ηλεκτρική διασύνδεση, καθώς θα τους επιτρέψει να περιορίσουν την ενεργειακή τους απομόνωση, αν και σημειώνουν ότι το σχέδιο βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.

 

 

Πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 90 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα