×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
21
Οκτωβρίου

Ωρα μηδέν για ΑΔΜΗΕ- Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για το 24%

Κατηγορία Ενέργεια

Μετά από τρεις παρατάσεις, προκειμένου να ενημερωθούν περαιτέρω οι ενδιαφερόμενοι, κατατίθενται σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ.

Η κατάθεση των προσφορών είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα, με τους δύο εκ των τριών υποψηφίων, να θεωρούνται σχεδόν σίγουροι.

 

Πρόκειται για την κινεζική State Grid Corporation of China (SGCC) και την ιταλική TERNA. H κινεζική SGCC, έχει ήδη δώσει το παρών στα δίκτυα της Νότιας Ευρώπης και ήδη έχει μερίδια στον πορτογαλικό διαχειριστή REN και στη μητρική της ιταλικής TERNA, η οποία έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ. Και οι δύο αυτές εταιρίες είχαν συμμετάσχει το 2014 στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του Διαχειριστή. Για τον τρίτο διεκδικητή, τον γαλλικό διαχειριστή δικτύων RTE, εκφράζονται κάποιες επιφυλάξεις.

 

Οι χρόνοι που έχουν τεθεί κατά τη συμφωνία του περασμένου Μαϊου είναι ασφυκτικοί, καθώς μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει επιλεγεί ο στρατηγικός εταίρος. Είναι γνωστό, ότι οι δανειστές, με τους οποίους συναντάται σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που αρχίζουν για τη δεύτερη αξιολόγηση, έχουν θέσει ψηλά στην ατζέντα τους το θέμα του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της RTE Φρανσουά Μπροτ με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters διευκρίνισε ότι η γαλλική εταιρία δεν προτίθεται να πληρώσει ακριβά για τον ΑΔΜΗΕ, ούτε να ξοδέψει χρήματα για να χάσει χρήματα, μόνον και μόνον για να αποκτήσει πρόσβαση στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται ο ελληνικός διαχειριστής ηλεκτρισμού.

 

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η RTE ενδιαφέρεται για κάποια πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία από τον πωλητή και ότι θέλει να βεβαιωθεί ότι η επένδυση θα είναι κερδοφόρα.

 

Παράλληλα δεν έκρυψε το ενδιαφέρον, η RTE να παίξει ρόλο στην ενοποίηση των δικτύων ηλεκτρισμού της ΕΕ, αν το επιτρέψουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί.

 

Για την κατάθεση της προσφοράς η RTE, η οποία επίσης βρίσκεται υπό καθεστώς μετοχικής ανασύνθεσης, είναι πολύ πιθανόν να συνεργαστεί με την καναδική Hydro Quebec.

 


Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 277 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)