ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 - 3:29:04μ.μ.
05
Φεβρουαρίου

Πρέσβης Ιράν: Σε νέα τροχιά οι ενεργειακές σχέσεις με την Ελλάδα μετά τη λήξη των κυρώσεων

Κατηγορία Ενέργεια

Την εκτίμηση ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη, στις 7-8 Φεβρουαρίου, θα αποτελέσει ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις, εκφράζει ο πρέσβης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Όπως σημειώνει ο Ιρανός διπλωμάτης, οι διαβουλεύσεις και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ιράν και Ελλάδας για πολιτικά ζητήματα, περιφερειακές κρίσεις και διεθνή ζητήματα μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και υπενθυμίζει παλαιότερες τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και του Ιράν με την Αρμενία και την Βοσνία.

 

Επίσης ο Ιρανός πρέσβης υπογραμμίζει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως "πύλη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, και η ανάπτυξη σχέσεων μαζί της έχει σημασία για μας".

 

Παράλληλα σημειώνει ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με αντίστοιχες ιρανικές, πέραν της ενέργειας, στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων, του τουρισμού, της ιχθυοκαλλιέργειας, της ναυτιλίας και των κατασκευών έργων υποδομής.

 

Ο Ιρανός πρέσβης τονίζει επίσης ότι η χώρα του μπορεί να αποτελέσει καλή ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον.

 

Η συνέντευξη του πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Μαζίντ Μοταλεμπί Σαμπεσταρί στο ΑΠΕ ΜΠΕ έχει ως εξής:

 

Ερ: Κύριε πρέσβη, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν πραγματοποιείται σε μια σημαντική συγκυρία και για την περιοχή, αλλά και για τις σχέσεις της χώρας σας με τον δυτικό κόσμο. Ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες από αυτή την επίσκεψη;

 

Απ: Αναμφίβολα η επικείμενη επίσκεψη του Αξιότιμου πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και της πολιτικής, οικονομικής και εμπορικής αντιπροσωπείας στην Τεχεράνη, και οι συναντήσεις τους με υψηλόβαθμους Ιρανούς αξιωματούχους θα είναι ορόσημο για τις διμερείς σχέσεις. Η Ελλάδα είναι η πύλη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, και η ανάπτυξη σχέσεων μαζί της έχει σημασία για μας. Οι δυο χώρες έχουν αναπτυσσόμενες σχέσεις στις τελευταίες δεκαετίες.

 

Όπως γνωρίζετε, και γνωρίζουν και οι αναγνώστες σας από τα ΜΜΕ, παρά τις πιέσεις και τους άδικους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν από τις δυνάμεις για πάνω από μία δεκαετία και την παρουσίαση του Ιράν ως απειλή για την ειρήνη και την διεθνή ασφάλεια, με την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ιράν και των χωρών 5+1 σχετικά με το ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα, μαζί με την επιβεβαίωση της Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και την πρακτική άρση όλων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και επομένως την απόδειξη του δίκαιου των θέσεων του Ιράν, είναι φυσικό να ξεκινά νέα εποχή στις σχέσεις και στις συνεργασίες του Ιράν με τις άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

 

Δεδομένης της ειδικής θέσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Μέση Ανατολή και τη σημασία της παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΕΕ, οι συναντήσεις και οι ανταλλαγές απόψεων μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα είναι σίγουρα αποτελεσματικές στην προσέγγιση των θέσεων και στην αξιοποίηση των απόψεων των δυο πλευρών σχετικά με τις πραγματικότητες της περιοχής και των συνθηκών που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο.

 

Φυσικά, δεδομένου των σημαντικών δυνατοτήτων των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, της συμπληρωματικής φύσης των οικονομιών των δύο χωρών, της ειδικής θέσης του Ιράν και της Ελλάδας στην περιοχή, της δυνατότητας πρόσβασης στα γειτονικά κράτη μέσω των δύο χωρών, αλλά και της σημασίας που έχουν οι χώρες μας στα πολιτικά και στρατηγικά ζητήματα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, τέτοιες επισκέψεις συμβάλλουν στη δημιουργία ευρύτερων πολυδιάστατων συνεργασιών και στις ανταλλαγές απόψεων με σκοπό εύρεση κοινών θέσεων απέναντι σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και κρίσεις.

 

Στο νέο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την άρση των κυρώσεων και τη παρουσίαση δυνατοτήτων για ευρύτερες εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες μεταξύ του Ιράν και των άλλων χωρών, μπορεί να είναι κατάλληλη ευκαιρία, που οι δύο χώρες πρέπει να την αξιοποιήσουν στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τεχεράνη. Ιδιαίτερα, δεδομένου ότι την αποστολή θα συνοδεύει υψηλόβαθμη πολιτική και οικονομική αντιπροσωπεία και πλήθος στελεχών και παραγόντων από τομείς της βιομηχανίας και του εμπορίου οι οποίοι θα έχουν ευκαιρία συναντήσεων με Ιρανούς ομολόγους τους, ελπίζουμε οι επαφές αυτές να έχουν καλά μελλοντικά αποτελέσματα για τις διμερείς μας σχέσεις και συνεργασίες.

 

Ερ: Η Ελλάδα έχει ήδη δείξει το ενδιαφέρον της για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Ποιες είναι οι προοπτικές για επενδύσεις και ανάπτυξης της συνεργασίας στην ενέργεια;

 

Απ: Το Ιράν είναι πρώτη σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεδομένης της σημασίας που έχει το θέμα της ασφάλειας της ενέργειας για όλες τις χώρες, το Ιράν θεωρείται ο πιο ασφαλής προμηθευτής της ενέργειας. Η Ελλάδα εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι παραδοσιακός πελάτης ιρανικού αργού ανάμεσα στις χώρες μέλη της ΕΕ. Υπήρξε μια παύση στην προμήθεια πετρελαίου προς την Ελλάδα που σύντομα θα λήξει και οι σχέσεις των δύο πλευρών θα μπουν σε μία νέα φάση. Αυτή είναι η βούληση και της Τεχεράνης και της Αθήνας. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν χρήσιμες και εποικοδομητικές συναντήσεις στην Τεχεράνη και στην Αθήνα. Σε συνέχεια της πρόσφατης επίτευξης αρχικής συμφωνίας πλαίσιο μεταξύ ΕΛΠΕ και NIOC, αναμένουμε, στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού και στις συνομιλίες μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων, να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις στον τομέα της ενέργειας.

 

Ερ: Διατυπώθηκε η άποψη ότι η Ελλάδα, με την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και σταδιακά και σε άλλους τομείς, μπορεί να αποτελέσει την πύλη του Ιράν προς την Ευρώπη. Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε οι σχέσεις των δύο χωρών να αποκτήσουν τέτοιο βάθος;


Απ: Η ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Το Ιράν είναι μία σταθερή χώρα στην περιοχή και η Ελλάδα λόγω των ιδιαίτερων της προβλημάτων δεν είχε παρουσία στην Ιρανική αγορά τα τελευταία χρόνια. Λαμβάνοντας υπ' όψη την οικονομική ύφεση στην Ελλάδα και την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση, μπορούν οι δύο πλευρές να συμμετάσχουν αντίστοιχα σε έργα στις δύο χώρες. Οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν με αντίστοιχες ιρανικές στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων, του τουρισμού, της ιχθυοκαλλιέργειας, της ναυτιλίας και των κατασκευών έργων υποδομής. Προβλέπουμε ότι το Ιράν θα αποτελεί καλή ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο άμεσο μέλλον.

 

Οι ίδιες οι επιχειρήσεις αυτές έχουν εκφράσει με διάφορους τρόπους την ετοιμότητα τους για ανάπτυξη συνεργασιών και είναι πρόθυμοι να υπογράψουν συμφωνίες με την ιρανική πλευρά. Ένα παράδειγμα είναι η έναρξη απευθείας πτήσης μεταξύ Αθήνας και Τεχεράνης από την Aegean, που έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των συνεργασιών στον τουριστικό τομέα. Αναμφίβολα η αύξηση του αριθμού των τουριστών θα επηρεάσει θετικά τις οικονομίες των δύο χωρών. Σε αυτή τη νέα φάση η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη για ανάπτυξη των συνεργασιών στους τομείς των νέων τεχνολογιών και για κοινές επενδύσεις στους τομείς των νέων μορφών ενέργειας, του φυσικό αέριου και του πετρελαίου.

 

Ερ: Στην ευρύτερη περιοχή μας επικρατεί αναστάτωση. Υπάρχει η κρίση στην Συρία, ενώ το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να χάνει έδαφος, αλλά εξακολουθεί να είναι ισχυρό. Με ποιόν τρόπο, πιστεύετε, ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση;

 

Απ: Η ολόπλευρη καταπολέμηση της βίας, της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, συμπεριλαμβανόμενων ακραίων τρομοκρατικών ομάδων όπως το ISIS, είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων στρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Δρ. Ρουχανί, και η άποψη αυτή έχει τεθεί σε όλα τα διεθνή φόρα από το Ιράν και έχει επικυρωθεί από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

 

Δυστυχώς στη συριακή κρίση, στην οποία το βασικό θύμα είναι ο λαός, οι τρομοκρατικές ομάδες -με στήριξη ξένων δυνάμεων- συνεχίζουν τη σφαγή αθώων ταυτόχρονα με τις συνομιλίες της Γενεύης, με σκοπό να διαταράξουν τη διαμορφωμένη διαδικασία για την πολιτική επίλυση της κρίσης και τον τερματισμό της ανθρώπινης αυτής τραγωδίας.

 

Εμείς ζητάμε άσκηση σοβαρών ενεργειών με σκοπό τον τερματισμό της στήριξης τρομοκρατικών ομάδων και τον ανεφοδιασμό τους σε όπλα και δυνάμεις. Κατά την άποψη μας η πολιτική λύση της συριακής κρίσης θα επιτευχθεί μέσω διαλόγου μεταξύ Σύρων και Σύρων. Σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων είναι η σοβαρή και πολυμερής συνεργασία όλων των χωρών και διεθνών οργανισμών με σκοπό τον ξεριζωμό της τρομοκρατίας και τον τερματισμό σφαγής αθώων πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η χρήση όλων των δυνατοτήτων και κατάλληλων μηχανισμών για τη διαμόρφωση μιας πραγματικής παγκόσμιας βούλησης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

 

Ερ: Η ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας συνεχίζεται μήνες μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Η Μόσχα, ωστόσο, έχει συμβάλλει στην αλλαγή του σκηνικού στη Συρία, και όλα δείχνουν ότι η μετά-Άσαντ εποχή δεν έχει φθάσει ακόμη. Η Τουρκία πιστεύετε ότι λειτουργεί αποσταθεροποιητικά στη Συρία;

 

Απ: Και οι δύο γειτονικές και φιλικές μας χώρες ελπίζουμε, με λεπτότητα και σύνεση, να επιλύσουν το πρόσφατο πρόβλημα στις σχέσεις τους και όλοι μαζί να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε το πραγματικό πρόβλημα της περιοχής που είναι η τρομοκρατία. Για το θέμα αυτό και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών έχει ζητήσει αυτοσυγκράτηση και επίλυση των διαφορών μέσω εποικοδομητικού διαλόγου.

 

Ερ: Η Ελλάδα, μέσω τριμερών συνεργασιών με τα κράτη της περιοχής, με την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, αλλά και την Παλαιστίνη, προσπαθεί να συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη των συνεργασιών μεταξύ των χωρών της Μεσογείου. Έχετε κάποιες δικές σας προτάσεις σχετικά με τη διπλωματική συνεργασία Ελλάδας -Ιράν και άλλες χώρες, που θα εμπέδωναν ακόμη περισσότερο ένα κλίμα ασφάλειας;

 

Απ: Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν προσδοκά στην ανάπτυξη των διμερών της σχέσεων με την Ελλάδα και τις άλλες γειτονικές της χώρες, αλλά και τις άλλες φίλες χώρες στον κόσμο. Ακόμη και στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας θυμόμαστε τις τριμερείς συναντήσεις Ιράν, Ελλάδας και Βοσνίας που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη και την Αθήνα. Επίσης, σε μία χρονική περίοδο έγιναν χρήσιμες συναντήσεις μεταξύ Ιράν, Ελλάδας και Αρμενίας. Σίγουρα οι διαβουλεύσεις και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των υψηλόβαθμων αξιωματούχων Ιράν και Ελλάδας για πολιτικά ζητήματα, περιφερειακές κρίσεις και διεθνή ζητήματα μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Το ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στην επίσκεψη του στο Ιράν συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αυτό μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για τους λαούς, όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και της περιοχής.

 

 

πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 163 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα