ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 - 3:34:43π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
14
Σεπτεμβρίου

Τα αιολικά ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου στην Κύπρο

Κατηγορία Ενέργεια

Για κακές υπηρεσίες προς την κυβέρνηση και τον τόπο κατηγορεί τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη αλλά και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Στέλιο Χειμώνα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας, Άκης Έλληνας, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ενημερώνεται ορθά. Ο Σύνδεσμος περνάει με αυτό τον τρόπο στην αντεπίθεση μπροστά στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να σπάσει τα συμβόλαια που έχει συνάψει με τους παραγωγούς αιολικής ενέργειας.

Ο κ. Έλληνας χαρακτήρισε «άδικη, αθέμιτη και ανήθικη» τη στοχοποίηση του Συνδέσμου για το έλλειμμα στο Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ, το οποίο δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου με συνεπακόλουθη σημαντικότατη μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ως αποτέλεσμα αύξηση των καταβολών από το Ταμείο προς τις ΑΠΕ.

 

Όπως θύμισε, πριν από έξι χρόνια το κράτος κάλεσε οργανισμούς και ιδιώτες να υποβάλουν αιτήσεις για κατασκευή, με ίδια έξοδα και χωρίς την παραμικρή στήριξη (πρακτική που ακολουθείτο σε Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης και Αιολικής Ενέργειας. «Το Κράτος αφού έλεγξε τις αιτήσεις και κατόπιν προετοιμασίας Συμβολαίων από ειδικούς Τεχνοκράτες και Νομικούς και άλλους Συμβούλους και ανεξάρτητους ελεγκτές και κατόπιν γραπτής και επίσημης συγκατάθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ημερ.2/7/2009), υπέγραψε με τους επιτυχείς οργανισμούς που πληρούσαν τα κριτήρια, τα Συμβόλαια αυτά που είχε ετοιμάσει», είπε, προσθέτοντας ότι το κράτος σήμερα θέλει να αθετήσει την υπογραφή του, έναντι των συμβαλλόμενων και να αποδεσμευθεί από τις υποχρεώσεις του.

 

«Το κράτος θεωρεί ότι τώρα που έχει προσωρινά πετύχει τους στόχους τους για την δημιουργία ΑΠΕ στην Κύπρο, δέσμευση την οποία έχει προς την Ε.Ε. και άλλες διεθνής συμβάσεις, μπορεί να ξεγελάσει, ένα αριθμό, ντόπιων και ξένων επενδυτών, και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως, την Dentsche Bank, την Κινέζικη Τράπεζα Αναπτύξεως, τους οργανισμούς Wincono International, την Iberdrola κλπ.», προσθέτει η ανακοινωση.

 

Ο κ. Έλληνας χαρακτήρισε την πολιτική του κράτους κοντόφθαλμη και χωρίς προγραμματισμό. «Υποπίπτουν σε περισσότερα λάθη και πολιτικές που θα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία εχθρικού και φοβικού κλίματος για ξένους επενδυτές και τράπεζες», ξεκαθάρισε. «Το κράτος και οι λειτουργοί του πρέπει με ειλικρίνεια και θάρρος να επεξηγήσουν στους Πολίτες την αλήθεια, αντί να αναζητούν εξιλαστήρια θύματα για να καλύψουν τα δικά τους λάθη και παραλείψεις, καταφεύγοντας σε υπεκφυγές, διαστρεβλώσεις των γεγονότων και δεδομένων και σε φοβική δημαγωγία», αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Συγκεκριμένα, ο κ. Έλληνας ζητάει όπως δοθούν απαντήσεις στα πιο κάτω ερωτήματα:

 

(α) Πώς έχουν παρουσιαστεί τα ελλείμματα και οι ανάγκες ενίσχυσης του Ταμείου ΑΠΕ;

 

(β) Που έχουν δαπανηθεί τα λεφτά του Ταμείου ΑΠΕ και σε ποια τιμή ανά kWh έχουν καταβληθεί/πληρωθεί στους παραγωγούς ΑΠΕ ανά τεχνολογία;


Ενδεικτικά το ταμείο στα τελευταία 5 χρόνια έχει πληρώσει ανά μέσο όρο: στα Αιολικά: 4,8 σεντ / kWh, στα Φωτοβολταϊκά: 16,5 σεντ / kWh, στην Βιομάζα: 0,6 σεντ / kWh

 

(γ) Πώς σκοπεύουν να επιτύχουν τους δεσμευτικούς στόχους της Κύπρου στις ΑΠΕ και στην μείωση Ρύπων και εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2020 και τούτο όχι με ευχολόγια αλλά με συγκεκριμένα εφικτά σχέδια;

 

(δ) Τα ποσά σε ξένο συνάλλαγμα που έχουν εξοικονομηθεί από τη λειτουργία των ΑΠΕ στην Κύπρο, που στην αντίθετη περίπτωση θα εξάγονταν για την αγορά πετρελαιοειδών. Ενδεικτικά έχει αγοραστεί στην τιμή κόστους παραγωγής ενέργειας από την ΑΗΚ ενέργεια ύψους €152 εκατ. Αφαιρούμενης της εφεδρείας για σκοπούς σταθερότητας δικτύου από την ΑΗΚ ενδεχομένως ύψους 25% η εξοικονόμηση σε ξένο συνάλλαγμα είναι περ. €110 εκατ.

 

(ε) Τα ποσά που πιστώνετε η Κύπρος από την εμπορία των δικαιωμάτων ρύπων, λόγω της λειτουργίας των ΑΠΕ.

 

(στ) Τα ποσά που έχουν εξοικονομηθεί από την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων για τις ΑΠΕ (κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα) που εναλλακτικά θα έπρεπε να καταβάλει το Κράτος στην αντίθετη περίπτωση (μη επίτευξης των στόχων).

 

(ζ) Τα ποσά που θα έπρεπε να δαπανήσει και να εξακολουθεί να δαπανά το Κράτος για την λειτουργία των ΑΠΕ για να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τις Διεθνής Συμβάσεις.

 

Ενδεικτικά τα ποσά που έχουν επενδυθεί από τους επενδυτές και επιχειρηματίες των ΑΠΕ είναι της τάξης των €500 εκατ.

 


Πηγή: energypress.gr

Διαβάστηκε 177 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα