×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
10
Ιουλίου

Απειλή οριστικών «λουκέτων» στα εργοτάξια όλης της χώρας

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων για τη βιωσιμότητα του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα, προειδοποιώντας πως βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτική του κατάρρευση.


Η «τραπεζική αργία» έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στις συναλλαγές, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη και έχει ως αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι προμηθευτές, οι συνεργάτες και το προσωπικό, όπως τονίζει η ΠΕΔΜΕΔΕ, επισημαίνοντας πως όλα τα εργοτάξια βρίσκονται σταματημένα ή σε κατάσταση διακοπής εργασιών και τα έργα μένουν ημιτελή συνθέτοντας μία θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης.

 

Μάλιστα, στη χθεσινή της ανακοίνωση κάνει λόγο για διακοπή των δραστηριοτήτων στο μεγαλύτερο ποσοστό των εργοληπτικών επιχειρήσεων, οι οποίες δίνουν «προσωρινή άδεια» στο προσωπικό που απασχολούν μέχρι νεωτέρας. Η επερχόμενη ανεργία που θα δημιουργήσει η κατάσταση αυτή στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις καθώς και στα συναφή προς τον κλάδο επαγγέλματα αναμένεται να εκτινάξει τα ήδη μεγάλα ποσοστά στα ύψη.


Η ένωση προειδοποιεί πως με απειλή τη μηδενική προοπτική ανάκαμψης, βρίσκεται προ των πυλών η ολοκληρωτική κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου και καλεί την κυβέρνηση στην ύστατη στιγμή, των τελικών κρίσιμων διαπραγματεύσεων που διεξάγει, να πρυτανεύσει η σύνεση.


«Δεν υπάρχει σωτηρία εκτός του ευρώ για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις είτε έχουν αντικείμενο εργασίας είτε δεν έχουν. Στο σημείο που έχουμε φτάσει η ύπαρξη μιας σκληρής συμφωνίας μεταρρυθμίσεων είναι σαφώς προτιμότερη από ένα Grexit, από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή» όπως τονίζει η ΠΕΔΜΕΔΕ, καλώντας την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, τις ώρες που ακολουθούν, και με γνώμονα τη σωτηρία της πατρίδας να επιτύχουν με κάθε θυσία τη σύναψη μιας έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας, εντός του ευρώ και της ευρωπαϊκής οικογένειας.


Τέλος στα έργα


Ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα και ο ΣΑΤΕ επιχειρώντας να διευκρινίσει πως τα ζητήματα που τίθενται δεν είναι συντεχνιακής αφετηρίας και στόχου, απέστειλε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Μεταφορών, Τουρισμού και Ναυτιλίας Γ. Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, επιστολή, με την οποία τους καλεί να διασφαλίσουν «τη συνέχιση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, την απορρόφηση της ανεργίας μέσω αυτών, την αναπτυξιακή διάσταση της Ελλάδας, το καλύτερο τουριστικό προϊόν, μέσω των κατάλληλων υποδομών, την περιβαλλοντική προστασία και εν τέλει την ίδια την κοινωνία, ώστε αυτή να απολαμβάνει με ασφαλή τρόπο αυξημένη ευημερία».


Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «η ελληνική οικονομία βρίσκεται εν μέσω πρωτοφανών ασφυκτικών συνθηκών. Η εκτέλεση των συγχρηματοδοτούμενων έργων ΕΣΠΑ -των μόνων που υλοποιούνταν μέχρι χθες στη χώρα- σταματά ολοσχερώς αυτές τις ημέρες διότι κανείς προμηθευτής πρώτων υλών, δομικών προϊόντων, συνεργείων κ.ο.κ. δεν είναι διατεθειμένος να κομίσει στους αναδόχους των έργων τα απαραίτητα υλικά για την ομαλή και ασφαλή εκτέλεση των έργων, χωρίς την προηγούμενη καταβολή μετρητών, τα οποία λόγω της ΠΝΠ (ΦΕΚ Α' 65/28.6.2015) είναι ανύπαρκτα».

 

 

πηγή: imerisia.gr

Διαβάστηκε 246 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)