ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 12:05:36π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
01
Αυγούστου

Επιχειρήσεις: δεν επαρκεί η μικρή χαλάρωση στα capital controls

Σε μικρή χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων στο εξωτερικό προχωράει η κυβέρνηση την ώρα που επιχειρήσεις και φορείς προειδοποιούν για τις επιπτώσεις των περιορισμών στην παραγωγική δομή της χώρας.

Οπως τονίζουν, η χαλάρωση των περιορισμών είναι περισσότερο θεωρητική και η αύξηση των ορίων στις επιχειρηματικές συναλλαγές δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

 

Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση προχωρά σε: αύξηση του ημερήσιου ορίου ανά πελάτη από 100.000 ευρώ ανά ημέρα σε 150.000 ευρώ ανά ημέρα, αύξηση του σωρευτικού ορίου ανά πιστωτικό ίδρυμα από 3,4 εκατ. ευρώ ανά ημέρα σε 5 εκατ. ευρώ ανά ημέρα για τις συστημικές τράπεζες και ανάλογα για τις λοιπές, το ημερήσιο όριο που θα εγκρίνουν οι υποεπιτροπές αυξάνεται από 15 εκατ. ευρώ ανά ημέρα σε 22 εκατ. ευρώ ανά ημέρα. Επίσης προβλέπει η η Επιτροπή να δώσει ευελιξία στις υποεπιτροπές να δημιουργήσουν άλλες επιμέρους υποεπιτροπές ανάλογα με τη γεωγραφική τους ανάπτυξη ούτως ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τα αιτήματα πελατείας τους.

 

Ωστόσο ο ΣΕΒΕ με επιστολή που απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα υπογραμμίζει ότι η «χαλάρωση των capital controls, αν και δημιουργούν προσδοκίες στην επιχειρηματική κοινότητα, δεν εφαρμόζονται στην πράξη, προκαλώντας την εύλογη αγανάκτηση των θιγόμενων παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι τράπεζες καθυστερούν επ’ αόριστον να εγκρίνουν ακόμη και την πρόωρη λήξη προθεσμιακών καταθέσεων επιχειρήσεων στις περιπτώσεις που προβλέπονται στο σχετικό πλαίσιο και ιδίως για την ισόποση εξόφληση οφειλών των επιχειρήσεων στο Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς».

 

Στην επιστολή του ΣΕΒΕ τονίζεται ότι, παρά την έντονη μείωση των ελληνικών εισαγωγών τα τελευταία χρόνια, οι μέσες μηνιαίες ανάγκες της χώρας μας από εισαγόμενα προϊόντα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ. Μάλιστα, παραδοσιακά οι μήνες Ιούλιος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος, είναι από τους μήνες με τη μεγαλύτερη αξία εισαγωγών, προσεγγίζοντας τα 4,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ημερήσιο όριο το οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι συστημικές τράπεζες για εμβάσματα εξωτερικού υπολογίζεται συνολικά στα 17 εκατ. ευρώ.

 

Αν το ποσό αυτό είναι αληθές, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι αυτό αδυνατεί να καλύψει έστω και το 10% των συνολικών εισαγόμενων αγαθών. Ακόμα και μεγαλύτερο να είναι τελικά το ποσό αυτό ή να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, πάλι το έλλειμμα σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων είναι τρομακτικά μεγάλο και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Θα πρέπει επομένως να βρεθεί μία λύση έτσι ώστε η κατάσταση αυτή να εξομαλυνθεί το συντομότερο δυνατό.

 

Το βασικό πρόβλημα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, επισημαίνει ο ΣΕΒΕ, στο πλαίσιο των capital controls είναι η διάρρηξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ελληνική οικονομία έχει πολύ μικρό βαθμό αυτάρκειας, λιγότερο από 20%, κάτι που συνεπάγεται ότι περίπου το 80% των πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων, που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία, είναι εισαγόμενα.

 

Σημειώνεται ότι στην 3μηναία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνεται ότι οι χειρισμοί κατά τους τελευταίους έξι μήνες οδήγησαν σε ύφεση την ελληνική οικονομία και σε εβδομαδιαίες απώλειες 2,8 δισ. ευρώ.

 

 

πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστηκε 195 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα