×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
16
Ιουνίου

Η ΕΕ βάζει τέλος στους δασμούς σε εισαγωγές ανταλλακτικών αυτοκινήτων από την Ιαπωνία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει την άμεση κατάργηση των δασμών εισαγωγής για την πλειοψηφία των ανταλλακτικών ιαπωνικών αυτοκινήτων σε διαπραγματεύσεις

που διεξάγονται τώρα, έγραψε η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei.

 

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ πιέζει την Ιαπωνία να δεχθεί να μειώσει ή να καταργήσει τους δασμούς σε αγροτικά προϊόντα όπως το χοιρινό, τα τυριά και τα κρασιά, είπε η εφημερίδα, φέρνοντας το Τόκιο σε δύσκολη θέση λόγω της εσωτερικής πολιτικής αντίθεσης στο άνοιγμα των κλάδων αυτών σε ανταγωνισμό από το εξωτερικό.

 

Οι διαπραγματευτές της Ιαπωνίας και της ΕΕ συνεχίζουν τις συνομιλίες τους στο Τόκιο ώστε να καταλήξουν σε ευρεία συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) στις αρχές Ιουλίου, έγραψε η εφημερίδα χωρίς να αναφέρει πηγές.

 

Η υπογραφή της ΣΟΕΣ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατέχει μερίδιο ίσο με περίπου 10% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Ιαπωνίας, αποτελεί μέρος των σημαντικότερων στόχων στα προγράμματα κινήτρων του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, γνωστά ως «Abenomics», και την στρατηγική ανάπτυσης ώστε να αναβιώσει η στάσιμη οικονομία της χώρας.

 

Προς το παρόν, η ΕΕ επιβάλει δασμούς 3-4% περίπου σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων και 10% σε αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ιαπωνία.

 

Η ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι πρόθυμη να άρει τους δασμούς για πάνω από 90% των ανταλλακτικών που εισάγονται από την Ιαπωνία άμεσα, με την εφαρμογή της ΣΟΕΣ, είπε η εφημερίδα Nikkei.

 

Όσον αφορά δασμούς σε ιαπωνικά αυτοκίνητα, οι δύο πλευρές παραμένουν σε διαφωνία. Η Ιαπωνία θέλει να καταργηθούν σε 7 χρόνια, ενώ η ΕΕ πιέζει για δεκαετία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 

Η Ιαπωνία και η ΕΕ διαπραγματεύονται τη ΣΟΕΣ από το 2013, με σκοπό να προωθήσουν διμερείς εμπορικές σχέσεις και επενδύσεις μέσω της κατάργησης των δασμών και της βελτίωσης των επενδυτικών κανονισμών.

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 356 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)