ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 9:58:02π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
06
Ιουλίου

Politico: Ο θάνατος του εμποράκου -Οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν τα capital controls

Ένας στους πέντε Έλληνες επιχειρηματίες έχει δει τους κόπους του να καταστρέφονται κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης. Μόνο που η κατηφόρα δεν έχει τέλος. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έρχονται τα χειρότερα για την πραγματική οικονομία.

Το Politico αναδεικνύει ένα θέμα που βρίσκεται πέραν των κομματικών γραμμών και έχει να κάνει με την πραγματική οικονομία και τα πλήγματα που έχει δεχθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες και εντάθηκε από τη στιγμή που επιβλήθηκαν τα CAPITAL controls και έκλεισαν οι τράπεζες. Κανένας τομέας δεν έχει καταφέρει να γλιτώσει, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν δεχθεί, λόγω εποχής, το μεγαλύτερο χτύπημα, καθώς βλέπουν πάρα πολλές ακυρώσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ αρκετοί επιχειρηματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, ενώ άλλες επιχειρήσεις βρίσκονται, ήδη, στο χείλος του γκρεμού.

 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Νίκος Βασιλείου, σημειώνει: «Υπάρχει πολλή οργή και απογοήτευση. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν τα τελευταία έξι χρόνια αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια τους». Η επιχείρηση του κ. Βασιλείου, σημειώνει ο ίδιος, μπορεί να αντέξει άλλους δύο μήνες, ΑΝ δεν αρθούν οι έλεγχοι.

 

Ο τομέας του τουρισμού

 

Στην πραγματικότητα, μία στις πέντε επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν κλείσει κατά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης. Κάποιες άλλες άντεξαν, επιβίωσαν, αλλά τώρα ανησυχούν εκ νέου. Ο τουρισμός, που αντιπροσωπεύει το 20% της ελληνικής οικονομίας, βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας από τους ελέγχους κεφαλαίων. Από τη στιγμή που έχουν αποκοπεί από το PayPal δεν μπορούν να έχουν απευθείας σύνδεση με τα μεγάλα γραφεία ταξιδίων, ενώ έχουν παραλύσει όλες οι συναλλαγές κατά την περίοδο των διακοπών.

 

Βέβαια, παρουσιάζονται και περιπτώσεις αλληλεγγύης όπου επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, έχουν προσφερθει να βοηθήσουν κάποιες άλλες τοπικές επιχειρήσεις να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους μέσω του διαδικτύου, αλλά και αυτό το μέτρο δεν μπορεί να είναι μόνιμο.

 

Ακραία απομόνωση

 

Ο ιδρυτής του TheCube, Σταύρος Μεσσήνης αναφέρει: «Πρόκειται για ακραία απομόνωση. Οι εταιρείες που δεν έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό δεν μπορούν να δουλέψουν». Ο Μεσσήνης βρισκόταν στην Ιρλανδία, σε ένα συνέδριο, όταν επιβλήθηκαν οι έλεγχοι κεφαλαίων και δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα ακόμη και για να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο. Πάντως, είναι αλήθεια πως πολλές επιχειρήσεις, υπό το φόβο των ελέγχων κεφαλαίων, είχαν αποσύρει αρκετά χρήματα στο εξωτερικό για να συνεχίσουν να λειτουργούν, ΑΝ τελικά τα πράγματα έφταναν σε αυτό το σημείο. Όπως και έφτασαν!

 

Αυτό που τρομάζει τώρα τις επιχειρήσεις -αν επικρατήσει το «Όχι»- είναι τι θα γίνει με το τραπεζικό σύστημα και αν αυτό στο τέλος καταρρεύσει. Το άρθρο αναφέρει πως, προς το παρόν, οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν ΠΡΟΣΒΑΣΗ σε βασικά αγαθά όπως το πετρέλαιο, τα τρόφιμα και τα φάρμακα, τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα. Αλλά, οι ξένοι προμηθευτές ζητούν, πλέον, αυστηρότερες εγγυήσεις και απαιτούν μετρητά. Αυτό δηλώνει ο Σταύρος Μπελώνης, πρόεδρος του μεγαλύτερου συνεταιρισμού φαρμάκων στην Ελλάδα. Το άγχος είναι τι θα γίνει τη Δευτέρα με τις τράπεζες, αν επικρατήσει το «Όχι». «Τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως αυτές. Τα πάντα θα συντριβούν».

 

 

πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 221 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα