×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
15
Ιουλίου

Στα κάγκελα οι επιχειρήσεις για την... ακυβερνησία

Μετά την προεκλογική αβεβαιότητα και τη μετεκλογική «καταστροφική ασάφεια», οι επιχειρήσεις φαίνεται πως θα περιμένουν πολλούς μήνες ακόμη μέχρις ότου δουν την κυβερνητική μηχανή να... ξαναπιάνει τα μολύβια. Οι εκκρεμότητες και τα καυτά μέτωπα για επτά κλάδους.


Στα κάγκελα οι επιχειρήσεις για την... ακυβερνησία - Τα μέτωπα σε επτά κλάδους

 

Έξι μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν και μάλιστα η κατάσταση αυτή πολύ πιθανό να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, εν όψει ανασχηματισμού και γενικότερης πολιτικής ασάφειας.

 

Έτσι, οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται σε απόγνωση καθώς:

 

Πρώτον, βλέπουν εδώ και περίπου δέκα μήνες τον κρατικό μηχανισμό να έχει «κατεβάσει τα μολύβια».

 

Και δεύτερον, δεν μπορούν να προβλέψουν και να προσδιορίσουν πότε θα πράγματα θα αρχίσουν να μπαίνουν σε μία τάξη.

 

«Η ζημιά άρχισε να γίνεται κάπου προς τα τέλη του φθινοπώρου, όταν φάνηκε πως βαδίζουμε σε εκλογές. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, ο μηχανισμός του δημοσίου παραλύει και όλα αναβάλλονται για μετά τις εκλογές, μέχρι να αποφασίσουν οι καινούριοι, του ίδιου ή του άλλου πολιτικού κόμματος» δηλώνει στο Euro2day.gr διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας ο οποίος συμπληρώνει:

 

«Μετά τις εκλογές, όποιον εκπρόσωπο της κυβέρνησης βλέπαμε για να ενημερωθούμε για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στον κλάδο μας, μας παρέπεμπε για μετά τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους που αρχικά θα ερχόταν τον Απρίλιο, μετά τον Μάιο, πιο μετά τον Ιούνιο...

 

Σήμερα λοιπόν που καταλήξαμε επιτέλους σε συμφωνία, ακόμη δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Ακούμε ότι θα γίνει ανασχηματισμός με αλλαγή προσώπων σε πολλά υπουργεία, ακούμε για σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού με τεχνοκράτες και επίσης ακούμε πως μετά από όλα αυτά θα πάμε για νέες εθνικές εκλογές κάπου στο φθινόπωρο. Όπως φαίνεται, δεν πρόκειται η χώρα να κυβερνηθεί ουσιαστικά πριν από τα μέσα του 2016 και αυτό όταν η ανάπτυξη της οικονομίας επείγει όσο ποτέ στο παρελθόν»...

 

Και όμως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και καυτά.

 

Οι εκπρόσωποι του κλάδου της υγείας για παράδειγμα, υποστηρίζουν πως «ο κ. Μάκης Βορίδης παρέδωσε το πακέτο των δύσκολων αποφάσεων στον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και από τότε έχουν λεχθεί πολλά χωρίς να αλλάξει τίποτε. Όσο για αυτά που εμπεριέχονται στο πακέτο της συμφωνίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους και αφορούν το χώρο του φαρμάκου και της ιδιωτικής υγείας, είναι εν πολλοίς ανεφάρμοστα».

 

Στο χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών, έκπληξη προκάλεσε η επιβολή ΦΠΑ 23%, ωστόσο παραμένει αβέβαιο το αν η επιβολή αυτή θα συνοδευτεί από την κατάργηση του σημερινού ΦΚΕ ύψους 10%.

 

Οι εταιρείες πληροφορικής συνεχίζουν να υλοποιούν έργα του ΕΣΠΑ για τα οποία δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα και η πληρωμή τους θα τεθεί σε μεγάλο κίνδυνο μετά το πέρας του Οκτωβρίου, σε περίπτωση που η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν συμφωνήσουν παράταση της προθεσμίας. Άλλη μεγάλη αβεβαιότητα είναι το πότε θα προκηρυχθεί και θα ανατεθεί μια σειρά άλλων επιβεβλημένων έργων.

 

Στον κατασκευαστικό κλάδο, οι εταιρείες περιμένουν να δουν από το ελληνικό δημόσιο το... «χρώμα του χρήματος» ώστε να μην σταματήσει το σύνολο των εργοταξίων, ενώ άγνωστο είναι πόσα νέα έργα θα προκηρυχθούν και το πώς θα διαφοροποιηθούν οι συμβάσεις στους τέσσερις μεγάλους αυτοχρηματοδοτούμενους οδικούς άξονες.

 

Οι εταιρείες του μεταλλουργικού κλάδου περιμένουν την πρόοδο στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, στην προώθηση του project στο Ελληνικό, και στις ιδιωτικοποιήσεις (βλέπε περιφερειακά αεροδρόμια) προκειμένου να ελπίσουν σε μια άνοδο του κύκλου εργασιών τους μέσα στα επόμενα χρόνια.

 

Οι κλωστοϋφαντουργικές εταιρείες έχουν θέσει μια σειρά αιτημάτων στην κυβέρνηση και περιμένουν εδώ και κάποιους μήνες τις σχετικές απαντήσεις.

 

Οι επιχειρήσεις γενικότερα, περιμένουν με ενδιαφέρον και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όχι μόνο για να αρχίσει η ομαλή χρηματοδότησή τους με δανειακά κεφάλαια, αλλά και για να αποφύγουν τυχόν κούρεμα στις καταθέσεις τους.

 

Και φυσικά όλες οι εταιρείες ζητούν την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας, η οποία έχει βουλιάξει τη ζήτηση σε πολλούς κλάδους μέσα στον Ιούλιο. Έτσι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς:

 

α) Η μείωση στη ζήτηση καυσίμων έχει υπερβεί το 10%, με τους πολίτες να περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις μετακινήσεις τους.


β) Η ασφαλιστική παραγωγή έχει υποχωρήσει κατακόρυφα, ενώ κάπως «ζωντανή» δραστηριότητα είναι η μεταφορά καταθέσεων από άτομα που φοβούνται το κούρεμα προς ασφαλιστικά-επενδυτικά συμβόλαια ελάχιστης εγγυημένης απόδοσης.


γ) Οι χρηματιστηριακές εταιρείες διάγουν την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με το Χρηματιστήριο της Αθήνας κλειστό.

 

δ) Και φυσικά οι πωλήσεις καταναλωτικών προϊόντων εμφανίζουν σαφέστατη υποχώρηση.

 

 

πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 190 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)