ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 11:10:52π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
23
Μαρτίου

Βάρη στις ελληνικές επιχειρήσεις φέρνουν οι νέες αυξήσεις

που προετοιμάζονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.

 

Το 2016 φέρνει αύξηση στη φορολόγηση των εταιρικών κερδών από το 26% στο 29%, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα (αν δεν αλλάξει κάτι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που θα ξεκινήσει εκ νέου στις 2 Απριλίου), αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών από το 10% που είναι σήμερα στο 15%, αλλά και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μέτρο που επίσης πλήττει τους επενδυτές, καθώς η εισφορά επιβάλλεται και επί των μερισμάτων.

 

Οπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία, και πριν από τις επικείμενες αυξήσεις των συντελεστών, η Ελλάδα είχε αναρριχηθεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο τόσο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ.

 

Όπως γράφει η Ναυτεμπορική, μετά και τις νέες αυξήσεις, όμως, η χώρα θα γίνει ακόμη πιο «αφιλόξενη» για τους υποψήφιους επενδυτές, τη στιγμή μάλιστα που όλοι οι φορείς εντός και εκτός Ελλάδας επισημαίνουν την αναγκαιότητα αύξησης των ιδιωτικών επενδύσεων προκειμένου να επιστρέψει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.

 

Για μια επιχείρηση που «παρήγαγε» το 2015 κέρδη 100.000 ευρώ θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

 

1. Ο φόρος επί των εταιρικών κερδών θα ανέλθει στα 29.000 ευρώ, ενώ, δεδομένου ότι η προκαταβολή φόρου για τα κέρδη της επόμενης χρονιάς έχει αυξηθεί από πέρυσι στο 100%, επιπλέον 29.000 ευρώ θα προστεθούν για την προπληρωμή του φόρου του 2016 (αντίστοιχα αφαιρείται η προκαταβολή που καταβλήθηκε το 2015, η οποία όμως είναι μικρότερη, καθώς υπολογίστηκε με τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή του 26% που ίσχυσε πέρυσι).

 

2. Από τα 71.000 ευρώ που θα απομείνουν η εταιρεία θα πρέπει να παρακρατήσει φόρο διανεμόμενων κερδών με συντελεστή 15% εφόσον φυσικά προχωρήσει στη διανομή μερίσματος. Στα περσινά μερίσματα ο φόρος επιβλήθηκε με συντελεστή 10%. Ετσι από τα 7.100 ευρώ που ήταν πέρυσι ο φόρος επί των μερισμάτων, φέτος θα αυξηθεί στα 10.650 ευρώ.

 

3. Από τα 60.350 ευρώ που θα απομείνουν ως μέρισμα στον μέτοχο, θα πρέπει να αφαιρεθεί και η εισφορά αλληλεγγύης, η οποία για τα φετινά εισοδήματα θα υπολογιστεί με κλίμακα η οποία θα προβλέπει συντελεστές από 2,2% έως 10%. Για το συγκεκριμένο ύψος εισοδήματος από μερίσματα αναλογούν πρόσθετοι φόροι 2.830 ευρώ από 2.400 ευρώ, που ήταν πέρυσι. Ετσι το τελικό ποσό που απομένει στον μέτοχο-επενδυτή περιορίζεται στα 57.490 ευρώ, που σημαίνει ότι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής ξεπερνά το 42,5%.

 

 

 

πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστηκε 142 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα