ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 1:40:27μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
10
Μαρτίου

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα αβγά κροκοδείλου, ηλικίας 152 εκατ. ετών

Κατηγορία Αρχαιολογία

Επιστήμονες ανακάλυψαν στη δυτική Πορτογαλία τα αρχαιότερα αβγά κροκοδείλων, ηλικίας περίπου 152 εκατομμυρίων ετών, κατά 40 εκατ. χρόνια παλαιότερα από όσα είχαν βρεθεί έως τώρα.

Τα αβγά είναι πολύ καλά διατηρημένα και, με βάση το μέγεθός τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μητέρα τους θα είχε μήκος δύο μέτρων. Μοιάζουν πολύ με των σύγχρονων κροκοδείλων, πράγμα που σημαίνει ότι οι κροκόδειλοι έχουν αλλάξει λίγο στην εξελικτική πορεία 150 εκατ. ετών.

 

Οι κροκόδειλοι εμφανίσθηκαν πριν από περίπου 200 εκατ. χρόνια, σχεδόν μαζί με τους δεινοσαύρους. Οι τελευταίοι εξαφανίσθηκαν, αλλά οι κροκόδειλοι επιβίωσαν έως σήμερα και έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη Γη.

 

Οι κροκόδειλοι και οι συγγενείς τους σχημάτιζαν την ευρύτερη ομάδα των κροκοδειλόμορφων, που είχε μεγαλύτερη ποικιλομορφία στην εμφάνιση και στη διατροφή σε σχέση με τους σημερινούς κροκόδειλους.

 

Τα απολιθωμένα οστά κροκοδείλων είναι σπάνια. Ένα από τα πιο γνωστά είναι του τρομερού Sarcosuchus, που ζούσε στα ποτάμια της Αφρικής τρώγοντας δεινόσαυρους και ψάρια. Τα απολιθώματα κροκοδείλιων αβγών είναι ακόμη πιο σπάνια και συχνά βρίσκονται σπασμένα σε κομμάτια, αλλά όχι αυτήν τη φορά.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ζοάο Ρούσο του Νέου Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με το BBC, βρήκαν τα αβγά κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε μια φωλιά δεινοσαύρων κοντά στο χωριό Λουρίνια, βόρεια της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Παραμένει μυστήριο γιατί τα αβγά βρέθηκαν σε μια τέτοια φωλιά.

 


Πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 442 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα