ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 4:22:44μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
20
Δεκεμβρίου

Ο υλικός κόσμος των Μυκηναίων στις πινακίδες της Γραμμικής Β

Κατηγορία Αρχαιολογία

Τις ιδέες που μπορεί να αντληθούν από τα κείμενα της Γραμμικής Β γραφής όσον αφορά την αντίληψη των Μυκηναίων για τα υλικά και την κατασκευή αντικειμένων θα διερευνήσει ο Διευθυντής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, καθηγητής John Bennet, σε ομιλία του με τίτλο «Προσεγγίζοντας τον υλικό κόσμο των Μυκηναίων υπό το πρίσμα των πινακίδων της Γραμμικής Β γραφής», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου.

Στην ομιλία του ο καθηγητής Bennet, μετά από μία ανασκόπηση της προγενέστερης συζήτησης σχετικά με την εμφάνιση ενός ιδιαίτερου «ανακτορικού» στιλ για ορισμένες κατηγορίες αντικειμένων μεταξύ της πρώιμης (ΥΕΙ-ΙΙ) και της ανακτορικής μυκηναϊκής εποχής (ΥΕΙΙΙΑ-Β), θα κάνει μια σύντομη επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο πρακτικές καταγραφής της Γραμμικής Β γραφής μπορεί να συσχετιστούν με διαδικασίες κατασκευής αντικειμένων.

 

Θα δοθεί έμφαση στην ορολογία που χρησιμοποιείται στις πινακίδες για την περιγραφή αντικειμένων επί τη βάσει κυρίως των εξαιρετικά πλούσιων στοιχείων που παρέχει η σειρά πινακίδων Τα από την Πύλο. Τέλος ο καθηγητής Bennet θα υποστηρίξει ότι η προσεκτική μελέτη αυτών των κειμένων και η σύγκρισή τους με αντικείμενα από όμοια υλικά (ιδιαίτερα από ελεφαντόδοντο και γυαλί) μπορεί να προσφέρει μία «εκ των έσω» εκτίμηση της αισθητικής και της αντίληψης για την τέχνη της μυκηναϊκής ελίτ.

 

Η 3η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου για φέτος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016, στις 19:00, στο Αμφιθέατρο Ι. Δρακοπούλου του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

 

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου, Αφροδίτη Χασιακού.

 


Πηγή: archaiologia.gr

Διαβάστηκε 214 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα