ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 - 7:04:51π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
16
Ιανουαρίου

Το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας την τελευταία πενταετία

Κατηγορία Αρχαιολογία

Στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. ιδρύθηκε από Κορινθίους αποίκους η Αμβρακία. Η νέα πόλη, η οποία οργανώθηκε με βάση το γεωμετρικό πολεοδομικό σύστημα, οχυρώθηκε με επιβλητικά τείχη, αναδείχθηκε σε πλούσιο και δραστήριο εμπορικό κέντρο και γνώρισε τη μέγιστη ακμή της στις αρχές του 3ου αι. π.Χ.

Η πόλη γνώρισε μια επόμενη φάση μεγάλης ακμής στις αρχές του 13ου αι. μ.Χ., όταν, με το νέο της όνομα πια, έγινε το κέντρο του κράτους του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ο Μιχαήλ Α’ Κομνηνός Δούκας και οι διάδοχοί του κυριάρχησαν στην Ήπειρο και κόσμησαν την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή της με πολλά κοσμικά και εκκλησιαστικά μνημεία, αρκετά εκ των οποίων σώζονται ως τις μέρες μας.

 

Η Βαρβάρα Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, θα παρουσιάσει το έργο της Εφορείας κατά την τελευταία πενταετία, σε διάλεξή της που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, και ώρα 19:00, στη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6).

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Παπαδοπούλου, το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας επικεντρώνεται στην ανάδειξη του μεσαιωνικού παρελθόντος της πόλης αλλά και στην αποκάλυψη των λειψάνων της αρχαίας Αμβρακίας που βρίσκεται κάτω από την σύγχρονη Άρτα. Παράλληλα, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η Εφορεία εκτελεί σημαντικά έργα αναστήλωσης και ανάδειξης μνημείων, κυρίως στο Κάστρο, στη δυτική νεκρόπολη της Αμβρακίας και στην Παναγία Κορωνησίας, καθώς και έργα συντήρησης τοιχογραφιών, όπως, για παράδειγμα, στη Βλαχέρνα.

 


Πηγή: archaiologia.gr

Διαβάστηκε 204 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα