ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 12:24:47μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
28
Οκτωβρίου

Το Μουσείο Φαλτάιτς από τη Σκύρο στην Αθήνα

Κατηγορία Αρχαιολογία

Έκθεση-αφιέρωμα με τίτλο «Το Μουσείο Φαλτάιτς από τη Σκύρο στην Αθήνα – Ένα Ταξίδι στο Χώρο και στο Χρόνο» διοργανώνουν το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων και το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 8, Πλάκα) και θα εγκαινιαστεί στις 5 Νοεμβρίου 2016, και ώρα 12.00.

Στο όραμα του Μάνου Φαλτάιτς «…για μια Πολιτιστική Αναγέννηση βασισμένη στη γνώση της ιστορίας και στην Παράδοση με τη δημιουργία ιστορικο-λαογραφικών Μουσείων σε όλη την επικράτεια…» συναντώνται τα δύο Μουσεία.

 

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Φαλτάιτς, που αποδίδουν με γλαφυρό τρόπο τον ιδιότυπο και χαρακτηριστικό πολιτισμό της Σκύρου καθώς και την ταυτότητα του Μουσείου, την πορεία του, τους σταθμούς της δημιουργίας και εξέλιξής του. Την έκθεση πλαισιώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό τόσο του ιδιαίτερου και ξεχωριστού αρχιτεκτονήματος που στεγάζει το Μουσείο, όσο και των συλλογών του.

 

Εκτός από αντικείμενα-τεκμήρια του Σκυριανού πολιτισμού, θα εκτεθούν επίσης, ντοκουμέντα από την Ελληνική Επανάσταση, έγγραφα από την ιστορία της Σκύρου, αρχειακό υλικό από τη Μικρασιατική Τραγωδία, καθώς και μέρος από τα σωζόμενα χειρόγραφα του Παπαδιαμάντη.

 

Οι πρώτες συλλογές, η ιστορία της οικογένειας, οι πρόγονοι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, οι λόγοι που οδήγησαν τον Μάνο Φαλτάιτς στην ίδρυση του Μουσείου, ο άξονας γύρω από τον οποίο κινείται η δράση του, το κτήριο στους χώρους του οποίου υλοποιήθηκε το όραμά του, οι σχέσεις και επιρροές με τις εξέχουσες προσωπικότητες του 20ού αιώνα Αγγελική Χατζημιχάλη, Εύα και Άγγελο Σικελιανό, Δημήτρη Πικιώνη, Φώτη Κόντογλου, Λίνο Καρζή, Αθηνά Ταρσούλη και άλλους, παρουσιάζονται με κειμήλια και φωτογραφικό υλικό.

 

Στην υλοποίηση της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2016, καθοριστικός είναι ο ρόλος του «Αδερφάτου των Φίλων του Μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς». Συμμετέχει επίσης ο Σύλλογος Σκυριανών της Αθήνας με τις φορεσιές της Σκυριανής αποκριάς του «Γέρου» και της «Κορέλλας», ενώ συνεισφέρουν με Σκυριανές φορεσιές και μέλη του Αδερφάτου.

 


Πηγή: archaiologia.gr

Διαβάστηκε 202 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα