ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:26:44π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
19
Νοεμβρίου

Ορθοπεταλιές για τον σακχαρώδη διαβήτη την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Κατηγορία Αθλητικά

Ποδηλατοδρομία με μηνύματα για τη ζωή με τον σακχαρώδη διαβήτη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η εκκίνηση θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στη νέα παραλία και η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες είναι: «Μακεδονία Παλάς» – Μέγαρο Μουσικής – Λευκός Πύργος – «Μακεδονία Παλάς». Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Η ποδηλατοδρομία διοργανώνεται από τη Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος (ΔΕΒΕ) σε συνεργασία με την Ένωση Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΠΣΜΑΘ) Στόχος είναι η ενίσχυση του μηνύματος για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη μέσα από την καθημερινή άσκηση.

 

Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι ο Δημήτρης Αντωνιάδης, πρωταθλητής Ελλάδας mountain bike και τέσσερις φορές βαλκανιονίκης, ο Αλέξανδρος Χριστοδούλου, διαβητικός τριαθλητής, ο Γιάννης Ταμουρίδης, ασημένιος και χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής πίστας, και ο Νικόλαος Λαμπρούλης, δρομέας με διαβήτη τύπου 2.

 

Την ίδια ημέρα, στις 10.30 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», η ΔΕΒΕ διοργανώνει και ενημερωτική ημερίδα για το κοινό με θέμα «Σακχαρώδης διαβήτης: τρόπος ζωής». Στη διάρκειά της διαβητικοί αθλητές θα μιλήσουν για τη ζωή με το σακχαρώδη διαβήτη.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες στην Ελλάδα περίπου 700.000-900.000 Έλληνες πάσχουν από διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 νέες περιπτώσεις, εκ των οποίων 500 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών.

 

Τα κυριότερα συμπτώματα του διαβήτη είναι συχνουρία/αυξημένη ποσότητα ούρων, αυξημένη δίψα, αυξημένη όρεξη, απώλεια βάρους, αδυναμία, έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης, εμετοί και στομαχικός πόνος, μουδιάσματα στα άκρα, θολή όραση, συχνές λοιμώξεις και πληγές που αργούν να επουλωθούν.

 

Ασπίδα η άσκηση και η μεσογειακή διατροφή

 

Όσον αφορά την πρόληψη και τη σωστή ρύθμιση του διαβήτη, το μυστικό είναι η άσκηση, η μεσογειακή διατροφή και η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Εξάλλου ελπίδα στους διαβητικούς δίνουν νέα φάρμακα, τα οποία βάσει αποτελεσμάτων μελετών προστατεύουν από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους των διαβητικών.

 

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας-Διαβητολογίας ΑΠΘ Τριαντάφυλλο Διδάγγελο τα GLP1 ανάλογα (ανάλογα του ανθρώπινου γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1) είναι δύο ενέσιμα φάρμακα και μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ο οποίος είναι η κύρια αιτία θανάτου στα άτομα με διαβήτη. Όπως προκύπτει από τη μελέτη Leader, που δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine», το ένα φάρμακο μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και κατά 22% τους θανάτους από καρδιαγγειακό έναντι του εικονικού φαρμάκου. Επιπλέον τα συμπεράσματα από τη μελέτη «Sustain 6» για το υπό ανάπτυξη δεύτερο φάρμακο-ανάλογο του GLP1 έδειξαν ότι μείωσε τα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα κατά 26% σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 

Σύμφωνα με τον κ. Διδάγγελο υπάρχει και άλλη μία νέα κατηγορία φαρμάκων, οι αναστολείς της μεταφοράς γλυκόζης στο νεφρό. Με τη χρήση αυτών οι ασθενείς έχουν αυξημένη ούρηση και αποβολή γλυκόζης μέσω των ούρων. Ένα νέο φάρμακο αυτής της κατηγορίας σε μορφή χαπιού παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο 30ό επετειακό πανελλήνιο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, το οποίο διεξάγεται έως την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Ρυθμίζει το σάκχαρο και συμβάλλει στην απώλεια βάρους, ενώ προς το παρόν έχει ένδειξη για τους διαβητικούς τύπου 2.

 


Πηγή: zougla.gr

Διαβάστηκε 257 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα