ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 7:46:05π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 44
04
Ιουνίου

Αφιέρωμα στον Ζαν Λυκ Γκοντάρ από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Κατηγορία Σινεμά

Ο Ελβετός κινηματογραφιστής Φαμπρίς Αράνιο, θα βρεθεί στην Αθήνα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, για να πάρει μέρος σε συζήτηση στο πλαίσια του αφιερώματος «Τώρα Γκοντάρ/Maintenant Godard», που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 5 έως τις 18 Ιουνίου.

 

Στενός συνεργάτης του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, υπογράφει ως διευθυντής φωτογραφίας, ηχολήπτης και μοντέρ στις τελευταίες τρεις ταινίες του μεγάλου δημιουργού, «Notre Musique» (2003), «Film Socialisme» (2010), «Les Trois Désastres» (2013), καθώς και στην πιο πρόσφατη του Γκοντάρ, γυρισμένη σε 3D, με τίτλο «Adieu au langage», η οποία κάνει παρουσιάστηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού Φεστιβάλ Κανών.

 

Ο Φαμπρίς Αράνιο, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (12 Ιουνίου), θα αναφερθεί στη συνεργασία του με τον Γκοντάρ και θα παρουσιάσει κάποιες από τις 42 ταινίες του αφιερώματος, μεταξύ των οποίων και το ντοκιμαντέρ «Quod Erat Demonstrandum» (2013), του οποίου συνυπογράφει ο ίδιος τη σκηνοθεσία μαζί τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Πρόκειται για μια ταινία - επιστέγασμα της στενής συνεργασίας των δυο δημιουργών, όπου έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από παλαιότερες ταινίες του Γκοντάρ.«Δεν είναι μια ταινία για τον Γκοντάρ» λέει ο Φαμπρίς Αράνιο, σημειώνοντας: «Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ για τον Γκοντάρ, βιβλία για τον Γκοντάρ. Όταν η ελβετική τηλεόραση μου ζήτησε να κάνω μια ακόμη ταινία για τον Γκοντάρ, επειδή εγώ δουλεύω “μαζί με” τον Γκοντάρ και όχι “για” εκείνον, το συζήτησα με τον ίδιο και, τελικά, τους αντιπροτείναμε να κάνουμε μια ταινία μαζί, εγώ και ο Γκοντάρ».

gkontar
Το τεράστιο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στο έργο του Γκοντάρ περιλαμβάνει 31 μεγάλου μήκους ταινίες, 3 μεσαίου μήκους, 7 μικρού μήκους και το συνολικό «Histoire(s) du cinema», όλο το φάσμα από τη φιλμογραφία του 83χρονου δημιουργού.


Ο Φαμπρίς Αράνιο γεννήθηκε το 1970. Το διάστημα 1987 - 1991 ασχολήθηκε με το αρχιτεκτονικό σχέδιο, ενώ το διάστημα 1991 - 1994 εργάστηκε ως stage manager και ειδικός φωτισμού. Το διάστημα 1994 - 1998 σπούδασε σκηνοθεσία στο DAVI (Département d'Audiovisuel de l'École Cantonale d'Art de Lausanne, Bussigny). Έχει σκηνοθετήσει πολλές μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων τις εξής, «Dimanche» (1999), «Le Jeu» (2003) και «Autour de Claire» (2010). Έχει συνεργαστεί με την Ταινιοθήκη της Ελβετίας και έχει, επίσης, σκηνοθετήσει την ταινία «Freddy Buache, le cinéma» (2012) για την ειδική έκδοση DVD που έγινε για τον κριτικό κινηματογράφου Φρεντί Μπυάς. Είναι στενός συνεργάτης του Ζαν Λυκ Γκοντάρ ως διευθυντής φωτογραφίας, ηχολήπτης και μοντέρ.

πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστηκε 331 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα