ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 5:53:08π.μ.
22
Ιανουαρίου

Maps to the stars | Οδηγός επιτυχίας, του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Κατηγορία Σινεμά

Η νέα, πολυσυζητημένη ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, «Maps to the stars» (Οδηγός επιτυχίας), που χάρισε το Βραβείο Χρυσού Φοίνικα Α' Γυναικείου Ρόλου του Φεστιβάλ Καννών 2014 στη Τζούλιαν Μουρ, έρχεται στις ελληνικές αίθουσες 22 Ιανουαρίου 2015, από τη Hollywood Entertainment.

Λίγα λόγια για την ταινία

Η οικογένεια Γουέις είναι η αρχετυπική δυναστεία του Χόλυγουντ: Ο πατέρας Σανφορντ είναι αναλυτής και ο προπονητής, ο οποίος έχει κάνει μια περιουσία με τα εγχειρίδια αυτοβοήθειας του. Η μητέρα Κρισίνα φροντίζει κυρίως για την καριέρα του γιου τους Μπέντζι, 13, ένα αστέρι παιδί. Ένας από τους πελάτες του Σανφορντ, η Αβάνα, είναι μια ηθοποιός που ονειρεύεται γυρίσματα του ριμεϊκ μιας ταινίας που έκανε η μητέρα της, Κλαρίς, ένα αστέρι στη δεκαετία του '60.Η Κλαρίς είναι νεκρή πια και τα οράματα της στοιχειώνουν την Αβάνα το βράδυ. Προσθέτοντας στο τοξικό μείγμα, ο Μπέντζι έχει μόλις βγει από ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης στο οποίο εντάχθηκε όταν ήταν 9 και η αδελφή του, Αγκάθα, βγήκε πρόσφατα από ένα σανατόριο, όπου ήταν σε θεραπεία για εγκληματική πυρομανία.


Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ
Η φήμη του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ ως συγγραφέας έχει εδραιωθεί με τη μοναδική προσωπική του δουλειά η οποία περιλαμβάνει τα έργα: Shivers, Rabid, Fast Company, The Brood, Scanners, Videodrome, The Fly, Dead Ringers, Naked Lunch, Crash, eXistenZ, The Dead Zone, M. Butterfly, Spider and Cosmopolis.


Ο Κρόνενμπεργκ έχει συνεργαστεί με τον Viggo Mortensen στις τρεις ταινίες του: A History of Violence, Eastern Promises, and A Dangerous Method. Πιο πρόσφατα, ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του MAPS TO THE STARS, σε σενάριο του συγγραφέα Bruce Wagner και πρωταγωνιστές τη Τζούλιαν Μουρ, τον Τζον Κιούζακ και Μια Γουασικόφσκα.



Συχνά έχει επαινεθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους και πλέον σημαντικούς σκηνοθέτες στον κόσμο. Οι ταινίες του Κρόνενμπεργκ έχουν κερδίσει διθυραμβικούς επαίνους και αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο. Το 1999, προήδρευσε της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και τιμήθηκε με το βραβείο Festival’s lifetime achievement, Carrosse d'Or, το 2006. Επίσης εκείνο το έτος, ο Κρόνενμπεργκ συνεργάστηκε με την Πινακοθήκη του Οντάριο ως επιμελητής επισκεπτών για την έκθεση Andy Warhol / Supernova: Stars, Deaths and Disasters, 1962-1964.


Δημιούργησε ένα καινοτόμο ηχητικό οδηγό με πρόσθετα σχόλια από πολλούς από τους συγχρόνους του Warhol, συμπεριλαμβανομένου του ηθοποιού Ντένις Χόπερ, του κριτικού κινηματογράφου Amy Taubin, και του καλλιτέχνη Τζέιμς Rosenquist. Το 2008, ο Κρόνενμπεργκ έφερε την ταινία του The Fly στη σκηνή ως μια όπερα για το Théâtre du Châtelet και την Όπερα του Λος Άντζελες. Ο Howard Shore συνέθεσε τη μουσική , και Ο David Henry Hwang έγραψε το λιμπρέτο.


Η αναγνώριση της συμβολής του Κρόνενμπεργκ στην τέχνη και τον πολιτισμό έχει συμπεριλάβει το διορισμό του ως αξιωματικού του Τάγματος του Καναδά το 2003, στο αξίωμά του Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων της Γαλλίας το 1990 και με τη Λεγεώνα της Τιμής το 2009. Ο Κρόνενμπεργκ έγινε υπότροφος του Βρετανικού Ινστιτούτο Κινηματογράφου το 2011.


Στη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο Κρόνενμπεργκ άρχισε να ενδιαφέρεται για τις ταινίες και έκανε δύο μικρού μήκους (16 mm shorts): Transfer και From the Drain. Αμέσως μετά έκανε τις πρώτες του ταινίες σε 35άρα κόπια: Stereo και Crimes of the Future, που γυρίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Σε αυτά τα έργα, καθιέρωσε και διερεύνησε μερικά από τα θέματα και ανησυχίες που χαρακτηρίζουν και ορίζουν πολύ αργότερα μεγάλο μέρος της δουλειά του. Αυτά περιλαμβάνουν τη βία και τη σεξουαλικότητα, την πραγματικότητα και την αλλοίωση της πραγματικότητας, την κοινωνική σάτιρα και βιολογική φρίκη.


Πρώτη εμπορική ταινία του Κρόνενμπεργκ ήταν η Shivers το 1975 (γνωστό και ώς They Came From Within or The Parasite Murders), η οποία έγινε μία από τις ταινίες με ταχύτερη απόσβεση(Re-couping) στην ιστορία του καναδικού κινηματογράφου. Μέσα σε μια δεκαετία, είχε κάνει τρομερές ταινίες, όπως η Videodrome and The Dead Zone, για τα μεγάλα στούντιο . Η νεκρή ζώνη κέρδισε τρία από τα πέντε βραβεία στο Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου Avoriaz, καθώς και επτά υποψηφιότητες για βραβείο Edgar Allan Poe. Επόμενες ταινίες του ήταν οι: Fly, μια νέα έκδοση της κλασικής ταινίας τρόμου του 1958, η οποία κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ (1987) και η Dead Ringers, με πρωταγωνιστή τον Jeremy Irons, η οποία απέδωσε στον Κρόνενμπεργκ το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας από το Σύλλογο Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Η ταινία του Naked Lunch, προσαρμοσμένη από τα μυθιστορήματα και τα έργα του William S. Burroughs, συγκέντρωσε βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας της Εθνικής Εταιρείας Κριτικών Κινηματογράφου, και αναφορές ως Καλύτερο Σεναρίο από των κύκλο κριτικών ταινιών της Νέας Υόρκης.

 


Maps to the stars | Οδηγός επιτυχίας


Είδος Δράμα
Σκηνοθεσία Ντέιβιντ Κρόνενμπέργκ
Σενάριο Μπρους Γουάγκνερ
Παραγωγή Prospero Pictures, Sentient Entertainment
Πρωταγωνιστούν Τζούλιαν Μουρ, Μία Βασικόβσκα, Τζον Κιούζακ , Ρόμπερτ Πάτινσον


Διάρκεια 111’
Διανομή HOLLYWOOD ENTERTAINMENT

 


ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ


• GOLDEN GLOBE NOMINEE 2015 - BEST ACTRESS ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΟΥΡ
• CANNES FILM FESTIVAL 2014 – BEST ACTRESS WINNER ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΜΟΥΡ
• CANNES FILM FESTIVAL 2014 – PALME D’OR NOMINEE – ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΡΟΝΕΝΜΠΕΡΓΚ
• INTERNATIONAL CINEPHILE SOCIETY AWARDS 2014 - ICS Cannes Award Winner Best Actress Τζούλιαν Μουρ
• SITGES – CATALONIAN INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2014 – Best Actress Winner Τζούλιαν Μουρ

 

 

πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 157 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα