ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 10:21:13π.μ.
26
Ιανουαρίου

Mediterranea, του Τζόνας Καρπινιάνο

Κατηγορία Σινεμά

Η Weird Wave παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 28 Ιανουαρίου 2016 την ταινία Mediterranea του Τζόνας Καρπινιάνο.

Βραβευμένος στα Φεστιβάλ των Καννών και της Βενετίας για τις μικρού μήκους ταινίες του, ο Τζόνας Καρπινιάνο πραγματοποιεί με το «Mediterranea» το μεγάλου μήκους σκηνοθετικό ντεμπούτο του, που αποτυπώνει και αναδεικνύει με καθηλωτικό τρόπο ένα από τα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Ένα εξαιρετικά επίκαιρο φιλμ, μια διεισδυτική ματιά στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης, η ταινία έγινε δεκτή με ενθουσιώδεις κριτικές στο Φεστιβάλ Καννών, όπου έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής.

 

Ο Αγίβα άφησε πρόσφατα το σπίτι του στην Μπουρκίνα Φάσο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή και έναν τρόπο για να συντηρήσει την αδελφή του και τη μικρή του κόρη που έμειναν πίσω στην πατρίδα. Προκειμένου να τα καταφέρει, θα εκμεταλλευτεί τη συμμετοχή του σε μια παράνομη επιχείρηση διακίνησης λαθρομεταναστών και θα κατορθώσει να φύγει από την Αφρική για τη νότια Ιταλία, μαζί με τον καλύτερό του φίλο, Αμπάς. Παρά τις δυσχέρειες, ο Αγίβα προσαρμόζεται στη ζωή στην Ιταλία, αλλά όταν αναπτύσσονται εντάσεις στην τοπική κοινότητα, ανάμεσα στους μετανάστες, τους ντόπιους και την αστυνομία, τα πράγματα γίνονται σταδιακά ιδιαίτερα επικίνδυνα. Αποφασισμένος να διατηρήσει τη νέα του ζωή, θα επιχειρήσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, όχι όμως χωρίς προσωπικό κόστος. Ταυτόχρονα, οι διαφορετικές κοσμοθεωρίες τους θα τον φέρουν σε σύγκρουση με τον Αμπάς, που μοιάζει να παρασύρεται από την οργή για την περιφρόνηση και την εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν.

 

Εμπνευσμένος από τα αληθινά γεγονότα των φυλετικών εξεγέρσεων του 2010 στη νότια Ιταλία, όπου πέρασε πέντε ολόκληρα χρόνια, ο Τζόνας Καρπινιάνο μεταφέρει για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη, με πειστικότητα, ευαισθησία και ρεαλισμό, την πορεία που διαγράφουν κάθε χρόνο χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι αφήνουν τις χώρες τους για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Αποσπώντας εκπληκτικές ερμηνείες από ένα καστ ως επί το πλείστον μη επαγγελματιών ηθοποιών, και κυρίως από τον πολυβραβευμένο Κουντούς Σεϊχόν στον απαιτητικό ρόλο του Αγίβα, ο σκηνοθέτης αναπλάθει εντυπωσιακά αυτή τη συγκλονιστική εμπειρία: το επικίνδυνο, επικών διαστάσεων ταξίδι των δύο φίλων που διασχίζουν τη Σαχάρα και τη Μεσόγειο, από την Μπουρκίνα Φάσο στην Αλγερία και από τη Λιβύη στην Ιταλία, τις δύσκολες συνθήκες προσαρμογής που τους περιμένουν εκεί, αλλά και τις μικρές ανθρώπινες στιγμές που τους κάνουν να ελπίζουν. Γεμάτο κατανόηση, το «Mediterranea» σκιαγραφεί εν τέλει ένα απόλυτα ειλικρινές και αντικειμενικό πορτρέτο μιας Ευρώπης ως απατηλής Γης της Επαγγελίας.

 

Σκηνοθεσία , σενάριο: Τζόνας Καρπινιάνο

Παραγωγή: Τζον Κόπλον, Γκουίν Σάνια, Τζέισον Μάικλ Μπέρμαν, Κρις Κολόμπους, Κριστόφ Ντάνιελ, Άντριου Κόρτσακ, Τζον Λέσερ, Ράιαν Λο, Τζάστιν Νάπι, Αλέν Πιρολάζ, Μαρκ Σμιντχάινι, Βίκτορ Σαπίρο, Ράιαν Ζακάριας

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γουάιατ Γκάρφιλντ

Μοντάζ: Νίκο Λέουνεν, Αφόνσο Γκονσάλβες, Σαναμπέλ Σερκάουι

Μουσική: Μπεν Ζάιτλιν, Νταν Ρόμερ

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ασκάνιο Βιαρίτζι

Κοστούμια: Νικολέτα Ταράντα

Πρωταγωνιστούν: Κουντούς Σεϊχόν, Αλασάν Σι, Άνταμ Νιένιε, Μαίρη Ελίζαμπεθ Ίνοσενς, Πίο Αμάτο, Νταβίντ Σκιπιλίτι

 

Διάρκεια: 107 λεπτά

2015 – Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Κατάρ

 

Βραβεία και Φεστιβάλ

Συμμετοχή στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών

Υποψηφιότητα για το Βραβείο Lux

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Λονδίνου

Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ της Ζυρίχης

One Future Prize – Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ του Μονάχου

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Καΐρου

Βραβείο Καλύτερης Πρώτης Ταινίας και Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Στοκχόλμης

Καλύτερο Σκηνοθετικό Ντεμπούτο για το National Board of Review

Υποψηφιότητες για Βραβεία Καλύτερης Πρώτης Ταινίας, Καλύτερου Πρώτου Σεναρίου και Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στα Independent Spirit Awards

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη

 

Η μητέρα μου είναι Αφρο-Αμερικανίδα και ο πατέρας μου είναι Ιταλός. Επομένως, όταν οι πρώτες φυλετικές εξεγέρσεις στην Ιταλία ξέσπασαν στο Ροζάρνο το 2010, έτρεξα αμέσως στην Καλαβρία για να αποκτήσω μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης. Στην αρχή, ήθελα να κάνω μια μικρού μήκους ταινία γύρω από τις αναταραχές (και όντως, έτσι προέκυψε το φιλμ «A Chjàna»), αλλά τελικά, αφού συνάντησα τον Κουντούς Σεϊχόν, που θα υποδυόταν τον Αγίβα, ήξερα ότι έπρεπε να γυρίσω μια μεγάλου μήκους ταινία που θα διαπραγματευόταν τις διαφορετικές πλευρές των γεγονότων.

 

Ο Αγίβα και ο Αμπάς είναι οι δύο όψεις του ίδιου προσώπου, σαν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Ο Αγίβα είναι ο πιο ώριμος και υπεύθυνος, αλλά και ο πιο ανήσυχος. Ο Αμπάς είναι ο πιο ζωντανός από τους δύο, ικανός να εκμεταλλεύεται τις χαρές της στιγμής, χωρίς να σκέφτεται τις περαιτέρω συνέπειες. Οι δύο φίλοι τσακώνονται συχνά, αλλά κανένας τους δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τον άλλο. Εκπροσωπούν δύο συμπληρωματικά μονοπάτια στην αντιμετώπιση της ζωής σε μια ξένη χώρα.

 

Αυτό που με ενδιέφερε περισσότερο είναι το πώς η Ιταλία υποδέχεται τους μετανάστες. Νομίζουμε ότι ξέρουμε ήδη για το ταξίδι τους: το πέρασμα, και στη συνέχεια τους εκατοντάδες Αφρικανούς που φτάνουν στις ακτές μας με βάρκες κάθε χρόνο, αλλά αγνοούμε τι ακολουθεί στη συνέχεια. Για μένα, αυτή ήταν η αφετηρία. Ήθελα επίσης να εντοπίσω την αμφισημία της συμπόνιας και πώς μερικές φορές μετατρέπεται σε μια αλαζονική συμπεριφορά, η οποία κάλλιστα μπορεί να προέρχεται από άγνοια. Ο μετανάστης δεν είναι απλά ένας ξένος, ο τρομακτικός ή διάσημος άγνωστος, ανάλογα με τις ιδεολογικές πεποιθήσεις του καθενός, αλλά είναι ένα στοιχείο αυξανόμενης σημασίας στην παγκοσμιοποιημένη εποχή μας. Αυτός είναι ο λόγος που ο τίτλος, «Mediterranea», είναι στον πληθυντικό, αντιπροσωπεύοντας αυτό το σημείο συνάντησης, αυτό το πεδίο συγκρούσεων και, πάνω απ’ όλα, αυτό το μέρος που δεν μπορεί να οριστεί σύμφωνα με τα σύνορά του.

 

– Τζόνας Καρπινιάνο

 

Βιογραφικό του σκηνοθέτη

 

Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, ο Τζόνας Καρπινιάνο μοίρασε την παιδική του ηλικία ανάμεσα στη Ρώμη και στη γενέτειρά του, και σπούδασε κινηματογράφο στο Wesleyan University. Οι μικρού μήκους δημιουργίες του έχουν προβληθεί σε μερικά από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, όπως εκείνα των Καννών, της Βενετίας και της Νέας Υόρκης, το SXSW και το New Directors/New Films. Το 2011, η μικρού μήκους ταινία του «A Chjàna», βασισμένη στα ίδια γεγονότα που ενέπνευσαν και το «Mediterranea», κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας στο 68ο Φεστιβάλ Βενετίας και Ειδική Μνεία από την Ένωση Κριτικών της Ιταλίας, ενώ η αμέσως επόμενη δουλειά του, το μικρού μήκους φιλμ «A Ciambra», απέσπασε το Βραβείο Ανακάλυψης στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, το 2014, και το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ του Μαϊάμι.

 

Ο Τζόνας Καρπινιάνο είναι επίσης απόφοιτος του Sundance Screenwriters & Directors Lab του 2012 και αποδέκτης του Sundance/Mahindra Global Filmmaking Award, ενώ την ίδια χρονιά συμπεριλήφθηκε στη λίστα του έγκυρου περιοδικού Filmmaker με τα 25 σημαντικότερα νέα πρόσωπα του ανεξάρτητου σινεμά .

 

Το «Mediterranea» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του και έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών του 2015, όπου εισέπραξε εξαιρετικές κριτικές.

 

Φιλμογραφία Τζόνας Καρπινιάνο

 

2015 Mediterranea

2014 A Ciambra / Young Lions of Gypsy (μικρού μήκους)

2012 A Chjàna / The Plain (μικρού μήκους)

2011 Bayou Black (μικρού μήκους)

2010 Resurrection Man (μικρού μήκους)

2006 La Casa d’Argento Bava (μικρού μήκους)

 

 

 

πηγή: culturenow.gr

embed video plugin powered by Union Development
Διαβάστηκε 144 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα