ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 1:33:23μ.μ.
12
Νοεμβρίου

The Immigrant: Μια ταινία για το Προσφυγικό στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κατηγορία Σινεμά

Η ανθρώπινη τραγωδία έχει την τάση να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, να τους ωθεί στο να δρουν συλλογικά, ώστε κάπως να απαλύνεται ο πόνος.

Αυτή η ανάγκη έφερε κοντά τους ανθρώπους του Ιδρύματος Fluxum, του Flux Laboratory, και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Κοινή τους επιθυμία και κινητήριος δύναμη αυτής της συνεργασίας είναι η ευαισθητοποίηση της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής κοινωνίας, καθώς και η ουσιαστική «hands on» δράση στο ζήτημα του προσφυγικού, μέσω πολιτιστικών δράσεων.

 

Στο πλαίσιο αυτής της μακρόπνοης συνεργασίας, διοργανώνουν την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη ευγενική υποστήριξη του ΟΜΜΑ, και την οικονομική ενίσχυση του Flux Laboratory, την προβολή της ταινίας «The Immigrant». Η ταινία, που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1917, αγγίζει ίσως με τον πιο ευαίσθητο τρόπο το κοινωνικό ζήτημα της βίαιης μετεγκατάστασης, της μετανάστευσης, του προσφυγικού.

 

Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση των εισιτηρίων, θα διατεθούν εξ’ολοκλήρου στη χρηματοδότηση ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος για τα παιδιά των προσφύγων, για το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση των δωρητών από το Flux Laboratory.

 

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που δεν χρειάζεται συστάσεις, σε μια σύνθεση ορχήστρας δωματίου με τη συμμετοχή των πρώτων σπουδαστών της νεοσύστατης Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Ορχήστρας και τη σύμπραξη τζάζ κουαρτέτου, θα συνοδεύσει την προβολή της ταινίας, σε πρωτότυπη μουσική του Ελληνο-γάλλου συνθέτη Stephane Tsapis, ο οποίος θα αναλάβει και τη μουσική διεύθυνση του συνόλου.

 

Έχοντας τη μουσική ως κοινό παρονομαστή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο Stephane Tsapis δίνουν ραντεβού λίγες μέρες νωρίτερα, στις 24 Νεομβρίου, στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου για να προσφέρουν στα παιδιά την ευκαίρια γνωριμίας με τα μουσικά όργανα και τα διαφορετικά μουσικά είδη. Παράλληλα, την ίδια ημέρα, το σύνολο των φιλοξενούμενων του Κέντρου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον «Μετανάστη» του Charlie Chaplin με τη συνοδεία της Κ.Ο.Α. στο φιλόξενο χώρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ο οποίος ευγενώς παραχωρήθηκε για την εκδήλωση αυτή από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

 

Στιγμές αυτής της ολοήμερης συνάντησης θα λάβουν τη μορφή μιας ταινίας μικρού μήκους, της Ελληνοελβετίδας Δάφνης Μπενγκόα, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό στις 27 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 

Ίδρυμα Fluxum - www.fluxumfoundation.org

 

Το ίδρυμα Fluxum συνεργάζεται με ανοιχτό πνεύμα ενθαρρύνοντας καινοτόμα πρότζεκτς. Μοιράζεται την εμπειρία του υποστηρίζοντας δημιουργικές παραστάσεις, αλλά και την εκπαίδευση στους τομείς του χορού και των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 

Το ίδρυμα Fluxum προωθεί την πολιτιστική πρόσβαση μέσω νέους τρόπους διαμεσολάβησης. Συνεργάζεται στενά με το Flux Laboratory το οποίο λειτουργεί ως χώρος έκθεσης, περφόρμανς, εκπαίδευσης, και συνάντησης.

 

Flux Laboratory - www.fluxlaboratory.com

 

Το Flux Laboratory συνεχώς επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του εμπνέοντας νέες μορφές και νέες ιδέες, καθώς και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και το διάλογο μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των πολιτιστικών φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

 

Εγκάρσιως, το Flux Laboratory διερευνά και προσφέρει απαντήσεις στις θεματικές που μελετά, και αντιδρά στα επίκαιρα ζητήματα.

 

Το Flux Laboratory, σε αέναη κίνηση, υποστηρίζει την αστάθεια και τον επαναπροσδιορισμό, και έχει την ευτυχία να είναι συνεπής στην ασυνέπεια του. Σε επιφυλακή και μόνιμη επαγρύπνηση, μετεγκαθίσταται στην Αθήνα για να μοιραστεί την πολύχρονη, 10ετή, εμπειρία και τεχνογνωσία του στο σχεδιασμό και την παραγωγή πολιτιστικών δρώμενων.

 

Το 2016, το Flux Laboratory πήρε μέρος στο πρόγραμμα φιλοξενίας metamatic:taf και κατέλαβε για πρώτη φορά το χώρο με το "Make today to Build Tomorrow".

 

Στα πρότυπα του Flux Laboratory στη Γενεύη, το Metamatic: TAF είναι ένας εναλλακτικός και πολυμορφικός χώρος. Αυτή η μετεγκατάσταση θα συνεχιστεί όλο το χρόνο με παρεμβάσεις επί τόπου, αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις που θα υλοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα.

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ - http://www.koa.gr

 

Στέφανος Τσαπής - http://www.stephanetsapis.com

Ο Στέφανος Τσαπής είναι συνθέτης, πιανίστας και διδάσκει κινηματογραφική σύνθεση στο Ωδείο του Παρισιού.
 Παράλληλα από την καριέρα του ως πιανίστα, συνθέτει όλο και περισσότερo για το κινηματογράφο: σύνθεσε τη μουσική της ταινίας « Khaos, les visages humains de la crise grecqu »e το 2012 και για το « The Immigrant » του Charlie Chaplin, με τζαζ κουαρτέτο και συμφωνική ορχήστρα που έκανε την πρεμιέρα του στο Παρίσι το Γενάρη του 2016, με τον Jean-Charles Richard ως guest soloist.

 

Κουαρτέτο Τζαζ
Δημήτρης Τσάκας, Σαξόφωνο
Δημήτρης Κοροντζής, Ηλεκτρική Κιθάρα
Marc Buronfosse – Ηλεκτρικό Μπάσο
Arnaud Biscay - Τύμπανα

 

Δάφνη Μπενγκόα - http://daphnebengoa.com

Το φωτογραφικό έργο και οι ταινίες της Δάφνης Μπενγκόας σχετίζονται έντονα με την Ελληνική και με την Βασκική της καταγωγή. Εμπνευσμένο από τους μετασχηματισμούς της πολιτιστικής ταυτότητας, τις παραδόσεις, την τεχνογνωσία και την ύπαρξη καλλιτεχνικών διαδικασιών στο πλαίσιο των κρίσεων, της γεωγραφικής κυνικότητας και την πολιτισμικότητα, το έργο αυτό αναφέρετε στον ορισμό του σύγχρονου ανθρώπου.

 

ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Το νεότερο Λαύριο, απ’ τα μέσα του 19ου αι., δημιουργείται εξ αρχής ως πόλη για τις ανάγκες της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας και ενώνει τις ζωές των μεταναστών εργατών σχεδόν απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας και από χώρες της Μεσογείου, αργότερα και τις ζωές της Μικρασιατικής προσφυγιάς.

 

Λαύριο είναι ο μόχθος των ανθρώπων· αυτά τα σώματα, που έλιωναν μέσα στις ανήλιαγες γαλαρίες και στους μελανωπούς καπνούς του μολύβδου, είναι τα ίδια σώματα-πρόσωπα που άνοιξαν τους πρωτόγνωρους δρόμους των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων∙ ό όρος υπέρβασης των εργασιακών τους παθών, της ίδιας της ύπαρξης της πόλης, ήταν η συνεκτική και δρώσα αλληλεγγύη .

 

Σε όλη τη νεότερη βιομηχανική ιστορία του Λαυρίου οι εργαζόμενοι, οι πολίτες έχουν δεχθεί την κοινωνική αλληλεγγύη μέσα και έξω από την Ελλάδα, όταν η δική τους πλέον δεν έφθανε∙ το τελευταίο τεράστιο κύμα συμπαράστασης και έμπρακτου ανθρωπισμού εκφράσθηκε την περίοδο της αποβιομηχάνισης και της εκρηκτικής ανεργίας απ’ το 1990-1995.

 

Μεταπολεμικά και μέχρι σήμερα το Λαύριο εκφράζει σταθερά τη συμπαράστασή του στους πρόσφυγες άλλων χωρών που καταφεύγουν σ’ αυτό-αλλά κάποιες φορές και εκτός της χώρας-ιδιαίτερα τελευταία προς τους πρόσφυγες της Συρίας.

 

Τα μάτια του Λαυρίου μάς βλέπουν και μάς παραδίδουν αυτό το σπάνιο ήθος. Ακούσαμε πολλές φορές  το βουητό της πόλης, είδαμε, ως σταθερά, το γκρίζο της χρώμα, στιβαρό, οικείο. Αυτή η πόλη μας δίδαξε την αλληλεγγύη, μάς δίδαξε τη δικαιοσύνη, μας έμαθε τι σημαίνει αξιοπρέπεια και αυτά προσπαθεί να προσφέρει σήμερα στους πρόσφυγες.

 

Γιώργος Ν. Δερμάτης

 

Τοποθεσία: Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου, Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα


Ημερομηνία: Λαύριο: 24 Νοεμβρίου 2016
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 27 Νοεμβρίου 2016


Τιμές εισιτηρίων: 20€ και 40€


Προπώληση: Ταμείο Μεγάρου Μουσικής Αθηνών


Πληροφορίες: www.fluxumfoundation.org
www.fluxlaboratory.com
http://www.koa.gr

 

 

πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 254 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα