ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 12:42:04μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
29
Ιανουαρίου

Χειμερία νάρκη, του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν

Κατηγορία Σινεμά

H Χειμερία νάρκη του σημαντικού Τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας και το Βραβείο της FIPRESCI στο περσινό Φεστιβάλ Καννών, και αποτελεί την επίσημη πρόταση της Τουρκίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, θα προβάλλεται από τις 5 Φεβρουαρίου 2015 στους κινηματογράφους Άστυ, Πτι Παλαί και Ολύμπιον (Θεσσαλονίκη), σε διανομή ΑΜΑ Films.

POSITIONING


Ο Αϊντίν είναι ένας συνταξιούχος ηθοποιός που έχει ανοίξει δικό του ξενοδοχείο σε ένα χωριό της Καππαδοκίας, στην κεντρική Ανατολία. Πάμπλουτος, δεν έχει επαφή καθόλου με την πραγματική ζωή και τις δυσκολίες των ανθρώπων γύρω του, καθώς είναι κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του ξενοδοχείου του και οι μόνοι άνθρωποι τους οποίους συναναστρέφεται είναι η γυναίκα του και η αδελφή του, που υποφέρει από το πρόσφατο διαζύγιό της.



ΣΥΝΟΨΗ


Ο Αϊντίν, πρώην ηθοποιός, λειτουργεί ένα μικρό ξενοδοχείο στην κεντρική Ανατολία με τη νεαρή γυναίκα του, Νιχάλ, με την οποία έχει μια θυελλώδη σχέση, και με την αδελφή του, Νετζλά, η οποία υποφέρει λόγω του πρόσφατου διαζυγίου της. Τον χειμώνα, καθώς το χιόνι αρχίζει να πέφτει, το ξενοδοχείο γίνεται καταφύγιο, αλλά κι ένα αναπόδραστο μέρος που οξύνει τις μεταξύ τους έριδες.



ΥΠΟΘΕΣΗ


Η ταινία τοποθετείται στο ορεινό τοπίο της Καππαδοκίας, στην Κεντρική Ανατολία, όπου ένας δημοφιλής άνθρωπος της περιοχής, ο πρώην ηθοποιός Αϊντίν, διαθέτει το δικό του μικρό ξενοδοχείο «χωμένο» στην πλαγιά του λόφου. Τώρα είναι χειμώνας και το ξενοδοχείο είναι εκτός σεζόν. Ο Αϊντίν διαχειρίζεται την επιχείρησή του μαζί με τη σύζυγό του Νιχάλ, γράφει μια στήλη για την τοπική εφημερίδα, και επεξεργάζεται την ιδέα να μεταφέρει ένα βιβλίο του στο τουρκικό θέατρο.


Έχει επίσης κληρονομήσει όλες τις τοπικές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες του πατέρα του, το νοίκι των οποίων έχει αναλάβει να συλλέγει ο ατζέντης του. Όταν ένα ντόπιο αγόρι, αγανακτισμένο από την ταπείνωση που έχει υποστεί ο πατέρας του από τον ατζέντη του Αϊντίν, αποφασίζει να ρίξει μια πέτρα στο τζιπ του πρώην ηθοποιού, ο ατζέντης τον οδηγεί κατευθείαν σε αυτό. Όμως ο Αϊντίν τον απαλλάσσει από κάθε ευθύνη ή συμμετοχή αυτού που έγινε.



Καθώς η ταινία εξελίσσεται, η κουκούλα του αυτάρεσκου και δυνατού άντρα με την οποία έχει «ντυθεί» ο Αϊντίν σταδιακά υποχωρεί. Σε μια σειρά από εξαιρετικές στημένες σκηνές, η ταινία εμβαθύνει στον ψυχισμό του Αϊντίν και στις αλληλεπιδράσεις του με την σύζυγό του, την χωρισμένη αδελφή του και την οικογένεια του αγοριού που πέταξε την πέτρα.



Ο Αϊντίν έρχεται σταδιακά αντιμέτωπος, πρόσωπο με πρόσωπο, με αυτό που πραγματικά είναι.



TRIVIA


Ο σκηνοθέτης Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν αποκάλυψε ότι με το πέρας των γυρισμάτων διέθετε υλικό 200 και πλέον ωρών. Η πρώτο cut της ταινίας ήταν διάρκειας 4 ωρών και 30 λεπτών. Εντέλει δούλεψε «σκληρά» για να καταφέρει το τελικό αποτέλεσμα: 3 ώρες και 15 λεπτά!


*
Η ταινία Χειμερία νάρκη αποτελεί έμπνευση από ιστορίες του Τσέχοφ, αλλά και έργα των Τολστόι, Ντοστογέφσκι και Βολταίρου.


*
Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Χαλούκ Μπιλγκινέρ έχει απορρίψει τον ρόλο τρεις φορές εξαιτίας των ανειλημμένων θεατρικών του υποχρεώσεων. Όμως ο Τσεϋλάν επέμεινε τονίζοντας ότι ο ήρωας είχε σχεδιαστεί πάνω στον Μπιλγκινέρ εξ αρχής.


*
Τα διηγήματα του Άντον Τσέχοφ στα οποία βασίζεται η ταινία είναι: «The Wife», «Excellent People».


*
H Χειμερία νάρκη είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια ταινία που έχει κερδίσει Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.


*
Ο Χρυσός Φοίνικας Καλύτερης Ταινίας για την ταινία του Τσεϋλάν συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του τουρκικού κινηματογράφου.


*
Στη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Τσεϋλάν κατηγορήθηκε ότι φέρθηκε σκληρά σε ένα από τα δυο άλογα της ταινίας. Ο νόμος για την προστασία των ζώων στην Τουρκία από την κακοποίηση μπορεί να επιφέρει έως και 1 χρόνου φυλάκιση!


*
Η αφίσα της ταινίας είναι εμπνευσμένη από έναν πίνακα του I. Glazunov, ο οποίος είχε διακοσμήσει με πίνακά του το πρώτο μυθιστόρημα του Φίοντορ Ντοστογέφσκι «Netochka Nezvanova». Αυτός ο πίνακας υπάρχει και στην ταινία, στο δωμάτιο της Νιχάλ.


*
H Χειμερία νάρκη είναι η δεύτερη τουρκική ταινία που κερδίζει Χρυσό Φοίνικα μετά τον Δρόμο του Γιλμάζ Γκιουνέι, το 1982.


*
Το όνομα του ήρωα της ταινίας, Αϊντίν, σημαίνει διανοούμενος στα τουρκικά.


*
Το σενάριο της ταινίας ήταν συνολικά 285 σελίδες!


*
Το σενάριο της ταινίας ολοκληρώθηκε σε 6 μήνες.


*
Ο ελληνικός τίτλος της ταινίας είναι πιστή μετάφραση του τουρκικού: Χειμερία νάρκη.

 


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ



Σκηνοθεσία: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν
Σενάριο: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν, Εμπρού Τσεϋλάν
Φωτογραφία: Γκόκχαν Τιριάκι
Μοντάζ: Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν, Μπόρα Γκοκσινιόλ
Παραγωγός: Ζεϊνέπ Οζμπατούρ Ατακάν
Συμπαραγωγοί: Αλεξάντρ Μαλέτ-Γκάι, Μουσταφά Ντοκ, Μουζαφέρ Γιλντιρίμ, Μουζ Κολάτ, Ολιβιέρ Περ, Ρεμί Μπουράχ, Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν
Πρωταγωνιστούν: Χαλούκ Μπιλγκινέρ, Μελίσα Σόζεν, Ντεμέτ Ακμπάγκ, Άιμπερκ Πεκτσάν, Σερχάτ Κιλίτς, Νεγιάτ Ίσλερ, Ταμέρ Λεβέντ, Ναντίρ Σαριμπακάκ, Μεχμέτ Αλί Νουρογλού, Εμιρχάν Ντορουκτουτάν
Χώρες Παραγωγής: Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία


Έτος Παραγωγής: 2014
Διάρκεια: 196΄



ΦΕΣΤΙΒΑΛ | ΒΡΑΒΕΙΑ | ΔΙΑΝΟΜΗ



Η ταινία Χειμερία νάρκη του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας και το βραβείο της FIPRESCI – Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου.



Ακόμη, αποτελεί επίσημη πρόταση της Τουρκίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2015. Άλλες διακρίσεις: Έλαβε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στα Asia Pacific Screen Awards 2014, το 3ο Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από την Ένωση Κριτικών του Ντάλας – Η.Π.Α., το 2ο Βραβείο στην ίδια κατηγορία από την Ένωση Κριτικών του Λος Άντζελες – Η.Π.Α., ενώ πάντα στην ίδια κατηγορία ήταν υποψήφια από τις Ενώσεις Κριτικών του Λονδίνου, του Ντένβερ και του Σικάγο. Τέλος, ήταν υποψήφια σε τρεις κατηγορίες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου 2014 (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου).


Επιπλέον, έχει προβληθεί στα κινηματογραφικά φεστιβάλ του La Rochelle και στο Paris Cinema στη Γαλλία, των Νέων Οριζόντων και του Two Riversides Film & Art στην Πολωνία, της Νέας Ζηλανδίας, του Σεράγεβο, του Τορόντο, του Βανκούβερ, του Έντμοντον και του Cinefest Sudbury στον Καναδά, της Βαλτικής στην Λετονία, του Film by the Sea στην Ολλανδία, του Ελσίνκι, του Σαν Σεμπαστιάν, του Αμβούργου, του Μπουσάν στην Κορέα, της Χάιφα στο Ισραήλ, του Σικάγο, του Παλμ Σπρίνγκς, του Σαιντ Λούις, της Φιλαδάλφειας και του FilColumbia στις Η.Π.Α., του Σάο Πάολο, του Λονδίνου, του Films from the South Festival στη Νορβηγία, του Μορέλια στο Μεξικό, της Καμπέρα στην Αυστραλία, του Le Films de Cannes στη Ρουμανία, του Αμπού Ντάμπι, της Βιέννης, του Λιντς στην Αγγλία, του Χονγκ Κονγκ, της Λισαβόνας, της Στοκχόλμης, της Λουμπλιάνα, της Ταϊπέι στην Ταϊβάν, του Cinedays στα Σκόπια, του Ταλίν στην Εσθονία, του Μπενγκαλούρου στην Ινδία, της Σινγκαπούρης, κ.ά.



Στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, πραγματοποίησε την πανελλήνια πρεμιέρα της, τον περασμένο Νοέμβριο.



Στις 13 Ιουνίου προβλήθηκε στις αίθουσες της Τουρκίας και στη συνέχεια έχει προβληθεί στις αίθουσες της Γαλλίας, του Βελγίου, του Αζερμπαϊτζάν, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Αγγλίας, της Νορβηγίας, της Ισπανίας, της Σερβίας, της Γερμανίας, της Σλοβενίας, της Δανίας, του Χονγκ Κονγκ, του Μεξικού, της Σουηδίας, των Η.Π.Α., της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, του Καναδά, κ.ά.



Στις ελληνικές αίθουσες θα προβάλλεται από τις 5 Φεβρουαρίου 2015, σε διανομή AMA Films.




ΝΟΥΡΙ ΜΠΙΛΓΚΕ ΤΣΕΫΛΑΝ
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ



Αναγνωρισμένος και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης του τουρκικού κινηματογράφου, ο Νουρί Μπιλγκέ Τσεϋλάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1959, αλλά μεγάλωσε στην επαρχία. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Μιμάρ Σινάν της Κωνσταντινούπολης.


Το Χωριό, η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία το 1997, προβλήθηκε σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και απέσπασε πολλά βραβεία , ενώ παίχτηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Στο ίδιο φεστιβάλ αλλά στο διαγωνιστικό τμήμα, προβλήθηκαν τα Σύννεφα του Μάη το 2000.



Το Μακριά κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής καθώς και δύο Βραβεία Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών 2003.



Η ταινία Κλίματα αγάπης έλαβε το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών 2006, ενώ οι Tρεις πίθηκοι κέρδισαν το Bραβείο Kαλύτερης Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Kαννών 2008 και το Κάποτε στην Ανατολία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2011.



Με τη Χειμερία νάρκη το 2014 κέρδισε εντέλει τον Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας και το βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Καννών της χρονιάς αυτής.


Φιλμογραφία

 

1997 – Το χωριό
1999 – Τα σύννεφα του Μάη
2002 – Μακριά
2006 – Κλίματα αγάπης
2008 – Τρεις πίθηκοι
2011 – Κάποτε στην Ανατολία
2014 – Χειμερία νάρκη

 

Στις ελληνικές αίθουσες θα προβάλλεται από τις 5 Φεβρουαρίου 2015, σε διανομή AMA Films.


Στους κινηματογράφους:


ΑΣΤΥ (ΚΟΡΑΗ 4 ΑΘΗΝΑ - ΤΗΛ. 210 3221925)
ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ (ΡΙΖΑΡΗ 24 ΠΑΓΚΡΑΤΙ - ΤΗΛ. 210 7291800)
ΟΛΥΜΠΙΟΝ (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ 10 ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - 2310 378404

 

 

πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 170 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα