ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 7:02:38μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
29
Οκτωβρίου

"ΑΘΗΝΑ, 180 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

Κατηγορία Εικαστικά

Το 2014 συμπληρώνονται 180 χρόνια που η Αθήνα ανακηρύχθηκε πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους (1834) και 100 χρόνια από την ίδρυση της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ξεκινά, από 3 Νοεμβρίου, την επαναλειτουργία του ιστορικού κτιρίου της Δημοτικής Πινακοθήκης, στην Πειραιώς, με τη διοργάνωση της έκθεσης Αθήνα 180 χρόνια πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, μια έκθεση αφιερωμένη στους καλλιτέχνες που αγάπησαν και απαθανάτισαν με την τέχνη τους γωνιές και στιγμιότυπα, ανθρώπους, μνημεία και ιδέες μιας από τις ιστορικότερες πόλεις της Ευρώπης.

 

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και ώρα 7.30μ.μ.

 

Περισσότερα από εκατό έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης, προσκαλούν το κοινό σ’ ένα διάλογο ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, μέσα από 5 θεματικές ενότητες, Διακόσμηση Δημαρχιακού Μεγάρου, Αθηναϊκή τοπιογραφία - Αρχαιολογικοί χώροι, Καθημερινότητα - Ιστορία, Φυσιογνωμίες και Γλυπτική, αλλά και την διαφορετική εικαστική ματιά των δημιουργών. Αφετηρία θα αποτελέσει το «όραμα» για τη δημιουργία της νέας πρωτεύουσας αντάξιας του ονόματος και της ιστορίας της, αλλά και οι εικόνες του σήμερα, των σύγχρονων προβληματισμών, των αναζητήσεων και προσδιορισμών.

 

Το φιλότεχνο κοινό θα περιηγηθεί ανάμεσα στα έργα, μεταξύ άλλων, των Σταύρου Παπαπαναγιώτου (πρώτος Έφορος της Πινακοθήκης το 1914), Άγγελου Γιαλλινά, Δημήτρη Φιλιππότη, Θεόφιλου Χάνσεν, Ερνέστου Τσίλλερ, Γεώργιου Ιακωβίδη, Εμμανουήλ Ζαϊρη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Φώτη Κόντογλου, Γεώργιου Γουναρόπουλου, Περικλή Βυζάντιου, Δημητρίου Γαλάνη, Αγήνωρα Αστεριάδη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Ορέστη Κανέλλη, Γεώργιου Προκοπίου, Δημητρίου Βιτσώρη, Γεράσιμου Στέρη, Θάλειας Φλωρά-Καραβία, Τάσου Αλεβίζου, Ηλία Δεκουλάκου, Γιάννη Γαΐτη, Τάκη Μάρθα, Γιάννη Σπυρόπουλου, Αλέκου Φασιανού.

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και ποικίλες εκδηλώσεις τόσο για τη γνωριμία του κοινού με τις συλλογές όσο και την ενθάρρυνση του διαλόγου για θέματα της πολιτισμικής ταυτότητας της Αθήνας.

 

Την έκθεση επιμελούνται η Κάλλη Πετροχείλου, Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης και ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Δ.Π.Θ.

 

Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας > Πλ. Ομονοίας - Μεταξουργείο
Διεύθυνση: Τσαλδάρη Παν. 51 Τηλέφωνο: 2103231841


Τρίτη: 10:00 με 19:00
Τετάρτη: 10:00 με 19:00
Πέμπτη: 10:00 με 19:00
Παρασκευή: 10:00 με 19:00
Σάββατο: 10:00 με 19:00
Κυριακή: 10:00 με 15:00

 

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

MCNews theater banner

Διαβάστηκε 464 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα