ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 12:22:55π.μ.
19
Ιουνίου

Εικαστική έκθεση εμπνευσμένη από την Ολυμπιακή Φλόγα, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Κατηγορία Εικαστικά

Με έμπνευση την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Ρίο, διοργανώνεται στις εντυπωσιακές αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου 2016,

η επίκαιρη εικαστική έκθεση "OLYMPIC FLAME" σε καλλιτεχνική και μουσειολογική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού καθώς επίσης και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

 

mirw 1 Copy

Ιάκωβος Φιλίππου - Ολυμπιακή Εκεχειρία - μάρμαρο

 

Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται το τρίτο μέρος της σπονδυλωτής καλλιτεχνικής δράσης που εμπνεύστηκε και πραγματοποιεί ο Μιχαήλ Ρωμανός, με τη συνεργασία μιας αξιόλογης ομάδας νέων καλλιτεχνών, αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με αφορμή το τρέχον έτος των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Η έκθεση που επιμελείται ο βραβευμένος καλλιτέχνης από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO και από την HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, είναι εμπνευσμένη από τα μηνύματα και τις αξίες που μεταλαμπαδεύει κάθε τέσσερα χρόνια η Ολυμπιακή Φλόγα, σε ολόκληρη την οικουμένη.

 

mirw 2

Άννα Τσιλβάρη, Διαδούμενος, λάδι

 

Η καλλιτεχνική αυτή δράση διοργανώθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, στο Μουσείο Γουναρόπουλου, τον Απρίλιο του 2012, όταν πραγματοποιήθηκε η Αφή της Φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου, ενώ τον Απρίλιο του 2016 την περίοδο της Αφής της Φλόγας για τους αγώνες του Ρίο, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Κτίριο Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν στο εμβληματικό κτίριο Ηλίου Μέλαθρον όπου στεγάζεται το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

 

Η συγκεκριμένη έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος της σπονδυλωτής εικαστικής δράσης που πραγματοποιείται με αφορμή την Ολυμπιακή Φλόγα (Αφή - Ταξίδι - Προορισμός).

 

Συμμετέχουν με έργα τους οι εικαστικοί καλλιτέχνες (αλφαβητικά):

 

Παγώνα Κανέλλου, Γιώργος Παλαμάρης, Μιχαήλ Ρωμανός, Βασιλική Σαργολόγου, Χρήστος Ταβιτίδης, Άννα Τσιλβάρη, Ιάκωβος Φιλίππου, Αντώνης Χανιώτης.

 

mirw3

Αντώνης Χανιώτης -Olympic Flame - μάρμαρο

 

Οι αίθουσες της Πινακοθήκης θα φωτιστούν ατμοσφαιρικά από τα χειροποίητα περίτεχνα φωτιστικά της Σοφίας και του Γιώργου Τρέζου, καθώς επίσης θα εκτεθούν εικαστικές εγκαταστάσεις από σκοινί ειδικά σχεδιασμένες και κατασκευασμένες για την έκθεση από τους ταλαντούχους δημιουργούς, ενώ σε ιδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα παρουσιασθούν τα έργα της ενότητας "ΙΠΠΕΙΣ" του Μιχαήλ Ρωμανού, που εμπνέονται από τη Ζωφόρο του Παρθενώνα και είναι αφιερωμένα στην επιστροφή των Γλυπτών.

 

Σημείωμα του επιμελητή Mιχαήλ Ρωμανού

 

Με αφορμή τη φετινή χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων και τα 120 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και με έμπνευση την Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, η εικαστική έκθεση παρουσιάζει μία ενότητα έργων τέχνης που αντλούν τη θεματική τους από την σπουδαιότητα της. Έργα τέχνης καλλιτεχνών της νέας γενιάς, με διαφορετική εικαστική γραφή ο καθένας, συνθέτουν το προφίλ της ιδιαίτερης αυτής καλλιτεχνικής δράσης. Έργα ζωγραφικής, γλυπτά και ψηφιδωτά αλλά και στεφάνια - κότινοι σύμβολα της Ολυμπιακής νίκης και της επιβράβευσης του αγώνα, μεταφέρουν το μήνυμα της οικουμενικότητας και γίνονται σπίθες που διαπερνούν τα γήινα σύνορα και γίνονται ένα με τους γαλαξίες ...


Η έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα της 17ης Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (18-23/6/2016) στο πλαίσιο της οποίας θα διοργανωθούν μουσικές εκδηλώσεις στην Πινακοθήκη του Πειραιά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

mirw4 Copy

Μιχαήλ Ρωμανός, Iππείς, μικτή τεχνική, 75x95cm


"OLYMPIC FLAME 2016"

 

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού
καθώς επίσης και υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά

 

Επιμέλεια έκθεσης: Μιχαήλ Ρωμανός (εικαστικός - μουσειολόγος)
Διάρκεια: 23 - 30 Ιουνίου 2016

 

Opening: Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016, στις 11 το πρωί

 

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Φίλωνος 29 (Κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου)

 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 11.00 - 13.00  & 19.00 - 21.00
Σάββατο - Κυριακή 19.00 - 21.00

 

Είσοδος ελεύθερη

 

mirw5

Χρήστος Ταβιτίδης - ψηφιδωτό

Διαβάστηκε 569 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα