ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 31 Μαΐου 2020 - 1:48:16π.μ.

banner468x60

29
Ιουνίου

Έκθεση Αγιογραφίας της Μαριλένας Φωκά στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μελισσίων

Κατηγορία Εικαστικά

Από τις 4 ως τις 6 Ιουλίου 2016 θα διαρκέσει η ατομική έκθεση Αγιογραφίας της Μαριλένας Φωκά με τίτλο ‘’ΧΑΙΡΕ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗ ‘’ στο χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου  του  Δήμου Πεντέλης (17ης Νοεμβρίου 15 και Αγίου Γεωργίου, Μελίσσια) .

Στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί  στις 4 Ιουλίου  2016 στις 8.30 μμ, η Αγιογράφος θα παρουσιάσει 17 Αγιογραφίες της αφιερωμένες στη Παναγία με κυρίαρχη τον Χαιρετισμό της Θεοτόκου, εικόνα που προηγείται του Ευαγγελισμού.

 

panagia 1

ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΝ


Ο Θεωρητικός - Ιστορικός Τέχνης Λεόντιος  Πετμεζάς που θα προλογίσει την έκθεση  επισημαίνει   :


 ‘’Η  μελετημένη σύλληψη των απεικονίσεων της Θεοτόκου   από την Μαριλένα Φωκά   αποτελεί  χαρακτηριστική  σύνθεση  αξιώσεων  και εργασίας καθώς στη δόμηση και την δομή  κάθε έργου κυριαρχούν  και  δεσπόζουν το σύμβολο - πρόσωπο , η έννοια της  μορφής και η κατάσταση ζωής την οποία βίωνε .

 

panagia 3

 

Οι πίνακες  συγκροτούν  και παρουσιάζουν ευπρόσδεκτα  τα στοιχεία  της προσωπικότητας της  που  μέσα στο κοσμολογικό χαρακτήρα του βίου της συνυπάρχουν  η αγάπη ,η ανωτερότητα και το δόσιμο ψυχής .Η δημιουργός  μέσα από την αποτύπωση και την ανίχνευση της πορείας  της εντρυφά εύληπτα  στα πεδία δράσης  με εμπλουτισμένη γνώση  αποκαλύπτοντας  τεχνικές και εικονικά μοτίβα προχωρημένης εικαστικά υφής και γραφής. Προεκτείνει την έμπνευση της  με  ευλαβική διάθεση, ευφρόσυνη σκέψη και πίστη.’’

 

panagia 2

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ


Θρησκευτική προσέγγιση για το χαιρετισμό της Θεoτόκου σε σχέση με τον Ευαγγελισμό θα γίνει  από την Αγιογράφο Μαριλένα Φωκά που έχει κάνει και την επιμέλεια της έκθεσης.
Θα εκτεθούν οι  εικόνες:O Χαιρετισμός της Θεοτόκου, Ο Χαιρετισμός της Θεοτόκου (φορητή εικόνα),Παναγία η Κυοφορούσα, Παναγία η των Πάντων Χαρά, Παναγία η Γαλακτοτροφούσα, Παναγία και τα πρώτα βήματα του Ιησού, Παναγία Δεόμενη, Παναγία Δεόμενη, Παναγία Δεόμενη(ρώσικης τεχνοτροπίας ),Παναγία του Καζάν (1η εκδοχή),Παναγία του Καζάν (2η εκδοχή),Παναγία του Καζάν (3η εκδοχή),Παναγία των Βλαχερνών, Παναγία του Ντον, Παναγία του Κίκκου, Παναγία η Θαλασσινή, Παναγία (δια χειρός Θάλειας –Βαρβάρας Τρανταλίδου).

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πεντέλης.

 

panagia 4


Θα είναι ανοικτή καθημερινά τις απογευματινές  ώρες λειτουργίας του Μουσείου 6-9 μ.μ.  

Διαβάστηκε 327 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα