Εκτύπωση αυτής της σελίδας
20
Απριλίου

Έκθεση Ζωγραφικής της Δέσποινας Κουβάτσου στη Γκαλερί Αργώ

Κατηγορία Εικαστικά

Tο 2011 (Γκαλερί Αργώ), η καλλιτέχνης  παρουσίασε μια σειρά έργων που βασιζόντουσαν σε υποβρύχιες λήψεις και εστίαζαν στον αισθησιασμό, την ομορφιά και την ελαφρότητα του γυναικείου σώματος που βυθίζεται στα νερά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Επανέρχεται, σήμερα, με την ενότητα «Πόλοι έλξης», για να μας δείξει - όπως αναφέρει για την καινούργια της δουλειά, ο  Γιάννης Κολοκοτρώνης , Αναπλ. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Δ.Π.Θ.
τις ανεξάντλητες εκδοχές του ίδιου θέματος με τις οποίες εμπλουτίζει τη θεματογραφία της κολυμβήτριας, εστιάζοντας στην ουσία του οπτικού λυρισμού. Οι κινήσεις της κολυμβήτριας ανάλαφρες από την άνωση του διάφανου θαλασσινού υγρού στοιχείου, δημιουργούν εικόνες μοναδικής υποβρύχιας χορογραφίας. Η πιθανή πλήξη από το ρεαλισμό της περιγραφής υποχωρεί μπροστά στο εναλλακτικό  παιχνίδι των χρωματιστών υφασφάτων που συνοδεύουν το σώμα στον υποθαλάσσιο χορό του.


Όποιος πρόθυμα συνδυάσει την εικόνα του αναδυόμενου ή καταδυόμενου σώματος με το χρωματιστό ύφασμα, μεταφορικά, αντιμετωπίζει την ένταση της φαντασίας των ερωτικών του επιθυμιών.


Το σώμα στη γυμνότητα της κολυμβήτριας είναι ανυπεράσπιστο στο βλέμμα της ζωγράφου που ικανοποιεί την άσβεστη δίψα της για την ομορφιά.  Χάνει όμως την αγνότητά του, γίνεται τολμηρό και προκλητικό, γίνεται φορέας εξουσίας στο παιχνίδι με λευκό ή κόκκινο ύφασμα.   

 

Clipboard01


Συνεχίζει λέγοντας : « Ανάμεσα στη ζωγράφο και το θεατή, τον ένα πόλο της τέχνης και τον άλλο πόλο της θέασης, μεσολαβούν παραλλαγές ανέφικτης αληθοφάνειας. Ένα είδος αναστοχασμού πάνω στην προσμονή και τη λήθη της επιθυμίας. Γι' αυτό, κάθε πίνακας της ενότητας είναι και μια διαφορετική εκδοχή σπουδής πάνω τις επιθυμίες που παραμένουν σε λανθάνουσα κατάσταση».

Η Δέσποινα Κουβάτσου, γεννήθηκε στον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80, έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στο εργαστήρι του Νίκου Βλαχογιάννη και αργότερα κοντά στον Άγγελο. Το 1998 παρακολούθησε μαθήματα κοσμήματος & μικρογλυπτικής. Έργα της υπάρχουν σε δημοτικές πινακοθήκες της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Βουλγαρίας και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στο Μουσείο Ίωνα Βορρέ, καθώς και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

despoina 8

 

Γ Κ Α Λ Ε Ρ Ι   Α Ρ Γ Ω

ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ 5, 106 74 ΚΟΛΩΝΑΚΙ

ΤΗΛ.: 210 7249.333 /  FAX:210 7249.777

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. * website: www.argo-gallery.gr

 

( Έπισκέψεις : Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-14:00 & 18:00-21:00,
Σάββατο: 11:00-15:00)

Διαβάστηκε 607 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)