Εκτύπωση αυτής της σελίδας
25
Ιουλίου

Έκθεση Ζωγραφικών έργων με τίτλο: Πολύπτυχη Ζωγραφική από τον Κώστα Ευαγγελάτο στο Mouikis Hotel

Κατηγορία Εικαστικά

Την Τρίτη 26 Ιουλίου στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Mouikis Hotel, Βύρωνος 3 στο Αργοστόλι, ανοίγει για το κοινό η έκθεση ζωγραφικών έργων του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: Πολύπτυχη Ζωγραφική, Costas Evangelatos- Art.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα του εικαστικού δημιουργού από τη συλλογή του Art Studio EST-La Chambre της Αθήνας και της Σύγχρονης Πινακοθήκης Villa Ροδόπη του Αργοστολίου. Σε κείμενο της η ιστορικός, κριτικός τέχνης ΄Ελλη Καπλάνη-Κοκκίνη επισημαίνει για τον καλλιτέχνη: Ανήσυχος και πολυπράγμων, με σημαντικές σπουδές γύρω από την τέχνη, τη θεωρία και τις εφαρμογές της ο Κώστας Ευαγγελάτος, για 30 και πλέον χρόνια δημιουργεί και παρουσιάζει τον προσωπικό, εικαστικό του λόγο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παράλληλα με τον ποιητικό και λογοτεχνικό.

 

Με αφορμή ποικίλες και ετερόκλητες πηγές εμπνέεται και οργανώνει τις θεματικές του ενότητες, αφήνει τη φαντασία του να λειτουργήσει ευεργετικά και, στοχεύοντας να αναδείξει πτυχές τους, προβαίνει σε ευφάνταστους συνδυασμούς, πρωτότυπους τόσο σχεδιαστικά όσο και χρωματικά. Επιπλέον, οι εμπειρίες του, ως καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα από το 1986 έως το 1993 και η ομάδα τέχνης του ART STUDIO EST που δημιούργησε το 1990, του έχουν δώσει τη δυνατότητα μιας διευρυμένης, κριτικής ματιάς γύρω από την εγχώρια και διεθνή τέχνη.

 

Υλικά, σχήματα, μεγέθη, υφές, χρώματα συντίθενται ανάλογα στα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και κατασκευών του, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, δίνοντας διαστάσεις ουσιαστικής κατεύθυνσης, καλλιτεχνικής δράσης και φυσιογνωμίας. Ανοίγουν διαλόγους ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, καταθέτουν κλίμακες αξιών λόγου και τέχνης, φιλοσοφίας και εικονοποιϊας. Οι μορφές του, πρόσωπα που παρατίθενται φασματικά, σε συνέργεια με ένα ακαθόριστο περιβάλλον, σώματα που αναδεικνύουν το ανθρώπινο κάλλος, αίρουν την ενσάρκωσή τους από αγγειογραφικά ευρήματα, από την αρχαία αγαλματοποιϊα και βέβαια τη γενναιόδωρη γραφή των αρχαίων συγγραφέων, στοιχεία που ο Ευαγγελάτος επεξεργάζεται και μεταφέρει έντεχνα στις εικόνες του, συνεργαζόμενος πάντα με ζωντανά μοντέλα.

 

Η μορφοποίησή τους σε επιφάνειες μουσαμά, σε πανιά, σε χαρτιά, σε ξύλα συλλεγμένα από τη φύση, που διατηρούν το φυσικό τους σχήμα, δημιουργεί αλληλουχίες ιστορικού λόγου και πράξης και μίας πνευματικής συγγένειας, που αναδύεται για να διατηρηθεί η διαχρονικότητα της ελληνικής ιστορίας. Ο σχεδιασμός με απευθείας χρήση της χρωματικής πάστας, εκτός του ότι δημιουργεί, σε πολλές περιπτώσεις, έξεργη υφή, δίνει την αίσθηση της χαρακτικής πρακτικής και φυσικά ιδιότητες υφολογικές. Στο έργο του μπορεί κανείς να ανακαλύψει, πέρα από την προσωπική έκφραση, μια ποιητική της ίδιας της ζωής, που ξεπερνά κάθε πρόσωπο και αφήγηση, ύφος και μορφή.

 

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2016 και λειτουργεί καθημερινά από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 10:30 το βράδυ.

 

Mouikis Hotel 3 Vironos Argostoli 28100 Kefalonia - Greece http://www.mouikis.com.gr M: +30 693 661 8208 T: +30 26710 23032

 

www.gisi.gr/evangelatos t: +30 26710 28501, 6944621286

Διαβάστηκε 231 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)