ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 - 7:18:30μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
16
Νοεμβρίου

Εορταστικό bazaar στο μοναδικό ελληνικό Μουσείο Κοσμήματος

Κατηγορία Εικαστικά

Το μοναδικό Μουσείο Κοσμήματος και Διακοσμητικών Τεχνών στην Ελλάδα και ένα από τα δύο στο είδος στον κόσμο, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη (ΜΚΗΛ), κλείνοντας, φέτος, τα 20 χρόνια λειτουργίας του,

διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις, που στοχεύουν στην επιμόρφωση σχετικά με την ιστορία των διακοσμητικών τεχνών, αλλά και την ανάπτυξη χειροποίητων τεχνών, όπως το κόσμημα.

 

Σε αυτό το πλαίσιο και όπως κάνει ανελλιπώς τα τελευταία 19 χρόνια, τέτοια εποχή, πριν τα Χριστούγεννα, με εποχιακό, αλλά και πολιτιστικό χαρακτήρα, το Μουσείο πραγματοποιεί τριήμερο bazaar, με τίτλο «Χειροτεχνίες και σύγχρονες ελληνικές δημιουργίες», από τις 14 έως και τις 16 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

 

Μικρά έργα τέχνης χωρίς λογοκρισία

 

Στο φετινό bazaar, προσκλήθηκαν Έλληνες δημιουργοί να εκθέσουν τη νέα τους δουλειά. Ολοένα και περισσότεροι ιδιώτες και επαγγελματίες, με όσα μέσα διαθέτουν, σχεδιάζουν και δημιουργούν τα δικά τους μικρά έργα τέχνης. Η δημιουργία στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και το έναυσμα έχουν δώσει οι πολιτιστικές/ιστορικές εκθέσεις σύγχρονων εκθεμάτων. Οι παρουσιάσεις δημιουργών σε εκθέσεις και στο πωλητήριο του Μουσείου έχουν διακριθεί για την προβολή Ελλήνων και ξένων δημιουργών, όμως είναι δύσκολο να εκτίθενται πάντα μόνο επιλεγμένα έργα σε μη εμπορικές πολιτιστικές εκθέσεις.

 

Στους 20 συμμετέχοντες δημιουργούς, δεν έχει γίνει καμία λογοκρισία ή συγκεκριμένη επιλογή των έργων. Κριτήριο είναι η πρωτοτυπία των σχεδίων, αλλά και των ειδών. Χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα θα πλαισιώσουν το φετινό bazaar, με ανεξάρτητη διακόσμηση στον χώρο. Παρουσιάζονται χειροποίητα αρωματικά σαπούνια, λάμπες, σουβέρ, patchworks, πλεκτά, κεντητά, κοσμήματα από ύφασμα, δέρμα, ξύλο, πλαστικό και πολύτιμα υλικά, μαντήλια, δερμάτινες, υφασμάτινες και άλλες τσάντες, καπέλα ζωγραφιστά και άλλα.


Οι εκθέτες θα δείξουν και θα πουλήσουν τις δημιουργίες τους, έχοντας στολίσει τον δικό τους πάγκο στο ισόγειο και στον δεύτερο όροφο του Μουσείου, και θα προσφέρουν μέρος των εσόδων για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, τονίζοντας το μήνυμα της κοινωνικής πολιτιστικής προσφοράς.

 

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν την έκθεση «Από τον Δία στη Γη και από τη Χιλή στη Νεάπολη Λακωνίας», με ορυκτά και απολιθώματα από τη συλλογή του Κώστα Μανάκου, ενώ για να τονιστεί ακόμα περισσότερο το δημιουργικό κόσμημα, θα γίνει σεμινάριο Φελτ με κατασκευές, στο Δώμα, στις 15 Νοεμβρίου.

 


Μοναδικό στο είδος του

 

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη είναι μη κερδοσκοπική Αστική Εταιρία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αναγνωρισμένη από το υπουργείο Πολιτισμού και Οικονομικών, το 1993. Στο κοινό, άνοιξε το 1994, ως το μοναδικό Μουσείο Κοσμήματος και Διακοσμητικών Τεχνών στην Ελλάδα, με στόχο να αποτελεί ένα διεθνές κέντρο προώθησης της τέχνης του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών, κυρίως, όμως, της παραγωγής των παραδοσιακών τεχνών.


Στα 20 χρόνια από την ίδρυσή του, το επιστημονικό του τμήμα έχει οργανώσει περισσότερες από 70 περιοδικές εκθέσεις, 1.200 ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σε περισσότερους από 50.000 μαθητές ελληνικών σχολείων και 40.000 ενήλικες σε πολλαπλά προγράμματα επιμόρφωσης. Στο μέλλον, το ΜΚΗΛ θα συνεχίσει να απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες, θα προβάλει τη νέα ελληνική δημιουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και θα συνεχίσει να πρωτοπορεί με νέες μεθόδους πολιτιστικής εκπαίδευσης μέσα από το Μουσείο.
Σήμερα, το ΜΚΗΛ αποτελεί τον μοναδικό πολιτιστικό οργανισμό στην Ελλάδα, με στόχο την εκπαίδευση νέων για την ενδυνάμωση παραγωγής διακοσμητικών τεχνών και, κυρίως, το εικαστικό κόσμημα, την ανάπτυξη νέων πρωτοποριακών δράσεων για την πολιτιστική εκπαίδευση, με συνεργασία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από την προσχολική ηλικία στα μεταπτυχιακά τμήματα σπουδών, την παροχή εμπειρίας με εργασία νέων επιστημόνων στο χώρο της μουσειολογίας, την έρευνα στην ιστορία της ελληνικής και παγκόσμιας τέχνης διακοσμητικών τεχνών, όπως και την εμπειρία εργασίας στα ελληνικά Μουσεία σε σχέση με τον τουρισμό και την εξαγωγή του ελληνικού πολιτισμού, την ελεύθερη πρόσβαση σε ευπαθείς ομάδες και τη συνεχή εξαγωγή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, διαμέσου των μονίμων συλλογών σε διεθνείς επιστημονικές εκθέσεις.

 

 

Πληροφορίες


Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη: Καρυατίδων & Καλλισπέρη 12 - Ακρόπολη, τηλ.: 210 - 9221044, 210 - 9239709.

 

 

πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστηκε 187 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα