ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 2:53:19μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
13
Ιανουαρίου

Evening then and evening now / απόγευμα: έκθεση του Γιάννη Μαλεγιαννάκη στη γκαλερί Elika

Κατηγορία Εικαστικά

Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 20 Ιανουαρίου

έως τις 27 Φεβρουαρίου τη δεύτερη ατομική έκθεση του Γιάννη Μαλεγιαννάκη στην Αθήνα ‘απόγευμα’.

 

Η έκθεση πραγματεύεται την μετάβαση από την ημέρα στη νύχτα εστιάζοντας όχι τόσο στο χρονικό της χαρακτήρα όσο στη χωρική της διάσταση, στο χώρο του απογεύματος. Το όριο ανάμεσα στην ημέρα και την νύχτα προβάλλεται ως μια στιγμή ευαίσθητης διαύγειας και σκιαγραφείται μέσα από μια νέα ενότητα ζωγραφικών έργων και τρεις υποενότητές της.

 

Στους ορίζοντες, που αποτελούν τα μεγαλύτερα έργα της έκθεσης, ο φυσικός χώρος μετατρέπεται σε ζωγραφικό τονικό πεδίο και η αίσθηση της βεβαιότητας που προσφέρει το φυσικό τοπίο - όπου η γραμμή του ορίζοντα χρησιμεύει ως εργαλείο προσανατολισμού - υπονομεύεται. Ταυτόχρονα τα έργα αυτά φέρνουν στο προσκήνιο τα υπαρξιακά ζητήματα του χρόνου και του τέλους που πραγματεύεται η έκθεση στο σύνολό της. Στην ψυχολογία του απογεύματος παραπέμπουν και οι απεικονίσεις των εσωτερικών χώρων όπου τα στατικά όρια ανάμεσα στα αντικείμενα και τον κενό χώρο υποβιβαζονται σε μια διαπερατή μεμβράνη. Με αντίστοιχο τρόπο ο χρόνος εξοστρακίζεται στα έργα που απεικονίζουν αγάλματα. Με σημείο αφετηρίας πρόχειρες φωτογραφήσεις από μουσεία, η σειρά αυτή διερευνά την ατμοσφαιρική απόσταση ανάμεσα στον παρατηρητή και το άγαλμα.

 

Σε συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς του, στα έργα του Γιάννη Μαλεγιαννάκη ο χώρος ανιχνεύεται και σταδιακά αποτυπώνεται στη ζωγραφική επιφάνεια μέσα απο μια διαδικασία που θυμίζει την αναδυση του λανθάνοντος ειδωλου στην αναλογική φωτογραφία. H στροφή του βλέμματος προς το εσωτερικό της εικόνας σηματοδοτεί το ανοιγμα ενός οπτικού, ασώματου χώρου που αν και κατάγεται από τον πραγματικό σταδιακά αυτονομείται υποβάλοντας την αισθηση μιας κλειστής πραγματικότητας.

 

Ο Γιάννης Μαλεγιαννάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Το 2007 αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το 2010 ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό των Εικαστικών Τεχνών. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Βερολίνο (Udk) και στη Δρέσδη (HfBK) όπου το 2014 ολοκλήρωσε τον κύκλο Meisterschüler. Έχει διακριθεί μεταξύ άλλων, με το βραβείο του ιδρύματος Charles Oulmont (Παρίσι), το βραβείο Σπυρόπουλου, και έχει λάβει υποτροφίες από το ΙΚΥ και την Ακαδημία Αθηνών.

 

Πληροφορίες


Τοποθεσία: Γκαλερί Elika, Ομήρου 27, Αθήνα

 


Ημερομηνία: Eγκαίνια: Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, 8μμ.
Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιανουαρίου – 27 Φεβρουαρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 12-8μμ | Σάββατο: 12-4μμ.

 


Πληροφορίες: Τηλ.: 210 36 18 045
www.elikagallery.com

 

 

 

πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 199 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα