ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 9:04:56π.μ.
23
Μαΐου

"Φαντασιακοί Χώροι" σε επιμέλεια του Στρατή Πανταζή στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εικαστικά

Το Σπίτι της Κύπρου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Φαντασιακοί Χώροι, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Στρατή Πανταζή.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00 στο Σπίτι της Κύπρου,  Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 23 Ιουνίου 2017.
Όπως σημειώνει  στο εισαγωγικό κείμενό του ο επιμελητής, στην έκθεση Φαντασιακοί Χώροι ο θεατής καλείται να εισχωρήσει στο κόσμο του καλλιτέχνη και να αντιληφθεί ότι η εικόνα ή το περιβάλλον που δημιουργεί δεν αποτελεί, όπως αναφέρει και ο  Γάλλος φιλόσοφος Gaston Bachelard στο βιβλίο του Η Ποιητική του Χώρου (1957), μία απλή αντικατάσταση μίας πραγματικότητας που έχουν συλλάβει οι αισθήσεις του. Να μην εκλάβει το έργο ως ένα αντικείμενο ή ένα υποκατάστατο αντικειμένου, αλλά να το βιώσει ως μια ξεχωριστή πραγματικότητα, έναν χώρο της φαντασίας του. Η ποιητική εικόνα που δημιουργεί ο καλλιτέχνης δεν οφείλεται στη μνήμη και στα βιώματα, αντιθέτως αποτελεί μία αιφνίδια έκφραση του ψυχισμού του στη δεδομένη στιγμή. Είναι μία παρόρμηση και όχι η ηχώ του παρελθόντος.


Τα έργα του Γιάννη Βαρελά, της Ελένης Λύρα, της Ευσεβίας Μιχαηλίδου, του Ζάφου Ξαγοράρη, του Νίκου Παπαδόπουλου, του Ηλία Παπαηλιάκη, της Ρένας Παπασπύρου, της Νίνας Παππά, του Ανδρέα Σάββα και του Παντελή Χανδρή, αποτελούν τον προσωπικό χώρο που κατέχει και υπερασπίζεται ο δημιουργός του, όπως τον συνθέτει η φαντασία του, γοητευτικό και βιωμένο ως προς την θετικότητά του. Είναι ο χώρος όπου κατοικεί ένα μέρος της ψυχής του.  Με την προσφυγή στη φαντασία, η οποία είναι ταυτόχρονα μία ζώνη μοναξιάς και σύνδεσης με τον κόσμο όπου η ονειροπόληση γίνεται πραγματικότητα, ο καλλιτέχνης (και κατ’ επέκταση ο καθένας μας) απομακρύνεται από το παρελθόν και το παρόν, αντιμετωπίζει το μέλλον και ανακαλύπτει την κατεύθυνσή του μέσα στον χαοτικό κόσμο που τον περιβάλλει.

 

fasda


Τα έργα της έκθεσης συνομιλούν μεταξύ τους ενώ το καθένα δημιουργεί το δικό του περιβάλλον, μία φαντασιακή ζώνη, μέσα στην οποία συναντάμε την πηγή έμπνευσης του κάθε καλλιτέχνη όπως τον αστικό και ιδιωτικό χώρο, τη φύση, προσωπικά βιώματα και την ίδια την τέχνη σε μια προσπάθεια να εξωτερικεύσει σκέψεις και ανησυχίες και να αγγίξει θέματα με υπαρξιακές και κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις. Το κάθε έργο αποτελεί την κατάθεση της προσωπικής αλήθειας του καλλιτέχνη, με αποτέλεσμα ο θεατής να βιώνει αυτό που εύστοχα υποστηρίζει ο ποιητής Jean Lescure, ότι «ο καλλιτέχνης δεν δημιουργεί όπως ζει, ζει όπως δημιουργεί».


Εγκαίνια έκθεσης:    29 Μαΐου 2017
Διάρκεια έκθεσης:    30 Μαΐου-23 Ιουνίου 2017
Ώρες λειτουργίας:    Δευτέρα και Τετάρτη: 10:00-18:00
             Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00-15:00


Επιμέλεια:        Στρατής Πανταζής
Συντονισμός:        Μαρία Ραγιά

 

Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας

Σπίτι της Κύπρου

Ξενοφώντος 2Α

105 57 Αθήνα

Τ. 210 3734934

F. 210 3734904

E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://spititiskyprou.gr

Διαβάστηκε 298 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα