×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 48
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
24
Σεπτεμβρίου

Φωτογραφική μνήμη ψηφιδωτής αυτοπροσωπογραφίας

Κατηγορία Εικαστικά

Αναδεικνύοντας την πεποίθησή του ότι η αλήθεια βρίσκεται στη διατήρηση της στιγμής και όχι στην αποτύπωση μιας πιο καθολικής ιστορίας, ο φωτογράφος Γιάννης Θεοδωρόπουλος παρουσιάζει

την έκτη ατομική του έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται στην γκαλερί ΑΔ, την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

 

Ψηλαφώντας την προσωπική του διαδρομή

Στις εικόνες, που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση, ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος συνεχίζει, όπως και στις προηγούμενες εκθέσεις του, να εστιάζει στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού του, ψηλαφώντας την προσωπική του διαδρομή και τους μηχανισμούς συγκρότησης του Εγώ μέσα από μικρές καθημερινές ιστορίες, ταυτισμένες με τις ιδιαιτερότητες της οικογένειάς του: του πατέρα, της μητέρας, της νονάς κ.λπ.. Είναι σαν οι ιστορίες αυτές των οικείων ανθρώπων που έφυγαν να έχουν αφήσει τα ίχνη τους και την κρυμμένη σημασία τους στο σπίτι, όπου μεγάλωσε, και ο καλλιτέχνης τα ανασύρει για να μας τα παρουσιάσει, συχνά, μέσα από μια κεκαλυμμένη με χιούμορ θλίψη. Όπως αρμόζει, άλλωστε, στις εικόνες της μνήμης, της νεανικής ραστώνης και των αδιέξοδων αγορίστικων ονείρων.

 

Τόποι απουσίας, τόποι μνήμης

Από τα θερμοκήπια της πρώτης του έκθεσης μέχρι τα τοπία - λεπτομέρειες του σώματος του πατέρα και τα τελευταία έργα, οι φωτογραφίες του αποτελούν τόπους απουσίας, τόπους μνήμης. Ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος κάνει εμφανές αυτό το στοιχείο, φωτογραφίζοντας το φουστάνι της μητέρας στην πολυθρόνα, στην οποία εκείνη καθόταν. Στο τρίπτυχο, στο οποίο εικονίζεται ο πατέρας, οι διαστάσεις της κάθε εικόνας είναι τόσο μικρές, που δεν μπορεί να διαβαστεί καθαρά το πρόσωπο.

 

Από την άλλη μεριά του καθρέφτη

Η περιπλάνηση του καλλιτέχνη στον χώρο του προσωπικού βιώματος μοιάζει με την ιστορία της Αλίκης που περνάει από την άλλη μεριά του καθρέφτη, για να χαθεί στον κόσμο του ονείρου. Στην πραγματικότητα, οι εκθέσεις του συγκροτούν πάντα μια αυτοπροσωπογραφία, που έχει τη μορφή της εγκατάστασης. Οι επί μέρους φωτογραφίες δεν είναι άλλο από ψηφίδες, που υπηρετούν την τελική εικόνα. Στην προηγούμενή του έκθεση, ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος δεν είχε διστάσει να ξαναπαρουσιάσει εικόνες, παρόμοιες με εκείνες παλαιότερων εκθέσεών του, ακριβώς γιατί τις είχε ανάγκη για τη δημιουργία της αυτοπροσωπογραφίας αυτής.

 

Πληροφορίες
Γκαλερί ΑΔ: Παλλάδος 3 - Ψειρή, τηλ.: 210 3228785. Διάρκεια έκθεσης: 24 Σεπτεμβρίου - 8 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 12:00 - 21:00 και Σάββατο: 12:00 - 16:00.

 

 

πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστηκε 187 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)