Εκτύπωση αυτής της σελίδας
12
Απριλίου

Η τέχνη της εικονογράφησης: Αναδρομική έκθεση του Νικόλα Ανδρικόπουλου στο Μουσείο Καζαντζάκη

Κατηγορία Εικαστικά

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου) και στο πλαίσιο της δράσης ΑΠΡΙΛΙΟΣ-ΜΗΝΑΣ ΒΙΒΛΙΟΥ το Μουσείο Καζαντζάκη (ΜΝΚ) διοργανώνει Αναδρομική Έκθεση έργων του γνωστού και βραβευμένου εικονογράφου παιδικών βιβλίων Νικόλα Ανδρικόπουλου.

Η έκθεση, την οποία έχει επιμεληθεί ο εικαστικός Μανόλης Αποστολάκης, είναι ανοιχτή στο κοινό από 1 Απριλίου έως 15 Μαΐου 2016. Το κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα πρωτότυπα έργα που κοσμούν αμέτρητες εκδόσεις παιδικών βιβλίων.

 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Απριλίου και ώρα 18.30 με την παρουσία του δημιουργού, ενώ την Κυριακή 17 Απριλίου, στις 10.30 π.μ. ο κος Ανδρικόπουλος θα υποδεχθεί στους χώρους του Μουσείου γονείς και παιδιά σε μια ανοιχτή συνομιλία με το κοινό για το έργο του, τη μαγεία της εικόνας και την τέχνη της εικονογράφησης. Στη συνέχεια, νέοι δημιουργοί θα συναντηθούν μαζί του με στόχο έναν γόνιμο εικαστικό διάλογο.

 

Η Έκθεση του Νικόλα Ανδρικόπουλου πλαισιώνεται από μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων για όλες τις σχολικές τάξεις, εικαστικά εργαστήρια και εργαστήριο κόμικς, οικογενειακά προγράμματα, εργαστήριο δημιουργικής γραφής και άλλες δράσεις για παιδιά και ενήλικες, που θα υλοποιούνται όλο τον μήνα Απρίλιο στους χώρους του Μουσείου Καζαντζάκη, στη Μυρτιά Ηρακλείου. Παράλληλα, στον Πολυχώρο του ΜΝΚ λειτουργεί έκθεση επιλεγμένων εικονογραφημένων παιδικών εκδόσεων.

 

Σύντομο βιογραφικό

 

Ο Νικόλαος Ανδρικόπουλος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε γραφίστας στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών (Κ.Τ.Ε.) από όπου αποφοίτησε το 1976. Από το 1993 ασχολείται με το παιδικό βιβλίο. Πήρε μέρος σε εκθέσεις εικονογράφων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως, της Μπολόνια, του Τόκιο, του Βελιγραδίου, της Μπρατισλάβα και της Αθήνας.

 

Το 1993 πήρε το 1ο βραβείο στη διεθνή έκθεση εικονογράφων της Τεχεράνης. Το 1994 πήρε το 1ο βραβείο αφίσας για τα 25 χρόνια του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το 1998 αναγράφεται στον τιμητικό πίνακα της ΙΒΒΥ (Διεθνής οργάνωση βιβλίων για τη νεότητα) για το βιβλίο του Ο αρκούδος Αρθούρος. Το 1999 πήρε το κρατικό βραβείο εικονογράφησης, για το βιβλίο της Μάνιας Καπλάνογλου Οι πειρατές της Λιμνοχώρας. Την ίδια χρονιά πήρε το 1ο βραβείο εικονογράφησης από το κύκλο, για το βιβλίο του Α. Παπαδιαμάντη, Τα Χριστούγεννα του τεμπέλη και το 3ο βραβείο εικονογράφησης εξωφύλλου, στην Τεχεράνη, για το βιβλίο της Τόνιας Χατζηδάκη Ο πειρατής με τ' αλλιώτικα μάτια. Το 2002 ήταν υποψήφιος της Ελλάδας για το βραβείο Άντερσεν στην εικονογράφηση. Το βιβλίο του Δυο παπούτσια με καρότσι τιμήθηκε για την εικονογράφησή του με τον Έπαινο Εικονογράφησης από τα βραβεία Γραφιστικής ΕΒΓΕ 2008, και με το Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου για ταινία μικρού μήκους (σκηνοθέτης: Στέφανος Μονδέλος), στο 32ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2009.

 

Τοποθεσία: Μουσείο Καζαντζάκη, Μυρτιά, Ηράκλειο, Κρήτη


Ημερομηνία: Εγκαίνια: Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στις 18.30

Διάρκεια: 1 Απριλίου - 15 Μαΐου 2016

Ώρες λειτουργίας: Δευ-Παρ 10.00-14.00 & Σαβ-Κυρ 10.00-16.00


Πληροφορίες: Τηλ. 2810 741689, 743222

www.kazantzaki.gr

 

 

πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 107 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)