ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 3:16:56μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
14
Μαΐου

«Ιλιάδα η εμή» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Κατηγορία Εικαστικά

Την έκθεση σχεδίων του Κύπριου ζωγράφου Γιώργου Κούμουρου με τον τίτλο «Ιλιάδα η εμή» παρουσιάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, που θα φιλοξενείται στο Μουσείο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, περιλαμβάνει τα 35 πρωτότυπα σχέδια με μολύβι σε χαρτί που δημιούργησε ο καλλιτέχνης το 2008 στην Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, και τα οποία αναφέρονται σε ισάριθμα επεισόδια της Ιλιάδας του Ομήρου.

Συνοδευτικές επεξηγηματικές λεζάντες, στην ελληνική γλώσσα και σε αγγλική μετάφραση από την Αγγέλα Λύρα, και πραγματολογικά στοιχεία με αναφορά στα πρόσωπα και τα γεγονότα της Ομηρικής Ιλιάδας που αποτυπώνονται στα έργα του ζωγράφου, συγγραφής του ευβοιώτη φιλολόγου-συνεργάτη της Εταιρείας Ευβοϊκών Μελετών Μιχαήλ Αλεξανδρή και επιστημονικής επιμέλειας-μετάφρασης του δρος Αντώνη Μακρινού, λέκτορα στο τμήμα κλασικής φιλολογίας τού University College London (UCL), ο επισκέπτης θα μπορεί να βρει στο ομότιτλο λεύκωμα (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα) που θα διατίθεται από το Σύνδεσμο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

 

Την έκθεση θα συνοδεύει βίντεο με λεπτομέρειες των έργων, δημιουργία των σκηνοθετών Χρίστου και Αλίκης Γεωργίου, και ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των Δημοτικών και Γυμνασίων, το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με τη ΛΒ’ ΕΠΚΑ.


Το έργο του Γιώργου Κούμουρου σχολιάζει στο ομότιτλο της έκθεσης λεύκωμα ο ομότιμος καθηγητής ιστορίας της τέχνης – ακαδημαϊκός Χρύσανθος Α. Χρήστου: «…Στη ζωγραφική του σημειώνει κανείς ότι η θεματογραφία του προτιμά να παρουσιάζει σύνολα στα οποία καθοριστικό ρόλο παίζει η ανθρώπινη μορφή, χρησιμοποιεί συνήθως τονισμένα εξπρεσιονιστικά χρώματα και ακόμη συχνά πειραματίζεται με τις συμβολικές τάσεις και την περιορισμένη σχηματοποίηση των μορφών. Σε μερικές από τις χαρακτηριστικές του προσπάθειες στη ζωγραφική διαφαίνεται μια κάποια στροφή του προς το ελλειπτικό μορφοπλαστικό λεξιλόγιο και σε γνωστά και καθιερωμένα χαρακτηριστικά, μορφές και τύπους του σουρεαλισμού. Και ολοκληρωτικά στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και τα σχέδιά του, μολύβια σε μορφές, θέματα και πρόσωπα της ομηρικής Ιλιάδας…».

 

Πηγή:archaiologia.gr

Διαβάστηκε 391 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα