ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 7:15:36π.μ.
27
Μαρτίου

"Musicales": Έκθεση από τον Στέλιο Σκαμάγκα στην Γκαλερί Αργώ

Κατηγορία Εικαστικά

Η Γκαλερί Αργώ της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, θα υποδεχτεί στους χώρους της, για πρώτη φορά, το ζωγράφο Στέλιο Σκαμάγκα (Stelios Scamanga) από τη Γαλλία σε μια ατομική έκθεση κάτω από το γενικό τίτλο "Musicales".

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν  την Τετάρτη 19 Απριλίου, στις 7 το βράδυ. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 13 Μαΐου 2017.

 

15ca0c21 a9f6 4bd4 9623 fe81cbd3471c



MUSICALES


Μπορεί κανείς να δημιουργήσει την ακόλουθη αντιστοιχία: να ενώσει τις επτά μουσικές νότες με τα τρία βασικά χρώματα, που έχουν ως σύνδεσμό τους το άσπρο.


Οι μουσικές νότες είναι αραδιασμένες πάνω σε παράλληλες γραμμές, εκεί γράφονται, ξεφεύγουν από την ηχώ την οποία ο μουσικός ακούει και αισθάνεται βαθιά μέσα του, τις μετατοπίζει, τις τακτοποιεί, τις ολοκληρώνει κι έτσι προκύπτει η μελωδία, αρμονική, ή και αντίθετα ακόμη, όταν σχηματίζει τις παρτιτούρες, δημιουργεί τη δομή μιας συμφωνίας, που θα πάρει υπόσταση σε κυματισμούς και συγχορδίες, για να δώσει την υπέρτατη χαρά και την τέλεια τέχνη της μουσικής.


Ο ζωγράφος ανακατεύοντας τα χρώματα φαντάζεται ακουστικά κύματα. Όπως τα απλώνει στον καμβά, δημιουργεί και συνθέτει επίπεδα, για να βρει την ηχώ της μελωδίας, αναδεικνύοντας έτσι μέσα από τους πίνακές του, τη συμφωνία. Αυτό είναι τελικά η ζωγραφική. Τελεία! Το πεδίο της ζωγραφικής είναι ο χώρος, της μουσικής είναι ο χρόνος. Φανταστείτε τη ζωγραφικότητα της μουσικής και τη μουσικότητα της ζωγραφικής. Είναι εφικτό.


Η μουσική υπάρχει και με την απουσία του κόσμου: ο μουσικός αντλεί από μέσα του τη ουσία της τέχνης του. Το θέμα δεν έχει να κάνει με την αρμονία του ήχου. Στον δυτικό εικαστικό χώρο αφαιρείται εσκεμμένα η τρίτη διάσταση για να αποδοθεί ένας άλλος χώρος που ο ζωγράφος φαντάστηκε μέσα στο υποσυνείδητο, και τον βυθίζει στον κόσμο του ονείρου, για να τον αποδώσει σε σχήμα.


Ο δυτικός ορθολογισμός είναι αντίθετος με τον ανατολικό υποκειμενισμό, ο υλισμός είναι αντίθετος με το πνεύμα, βρίσκονται πάντοτε σε σύγκρουση. Μόνο η γνήσια ζωγραφική, μακριά από την εύκολη εκδοχή, είναι πνευματική δημιουργία, που μπορεί να φτάσει στις κορυφές της μουσικής αρμονίας και να εκφράσει συμφωνίες με χρώματα.


 Στέλιος Σκαμάγκας (σχετικά με αυτή τη σειρά των έργων του)

 

Ο Στέλιος Σκαμάγκας γεννήθηκε το 1934 στη Δαμασκό από Έλληνες γονείς. Ξεκίνησε τη ζωγραφική ήδη από τη σχολική του ηλικία, ολοκληρώνοντας την πρώτη του σειρά από πίνακες το 1952, που εγκαταστάθηκε η οικογένεια στη Βηρυττό του Λιβάνου. Τα χρόνια από το 1956 με 1960 σπουδάζει αρχιτεκτονική, σχέδιο, ζωγραφική και γλυπτική στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στη Βηρυττό. Το 1959 κάνει την πρακτική του στην αρχιτεκτονική στο Παρίσι, οπότε και γνωρίζει τον Le Corbusier.

 

757b8adf 5c79 4479 839f 6fd0878f09ea


Το 1960 πραγματοποιεί την πρώτη του ατομική έκθεση στο Παλάτι της UNESCO στη Βηρυττό.


Έχει ιδρύσει 3 αρχιτεκτονικά γραφεία σε Γαλλία και Σαουδική Αραβία και το 1980 ίδρυσε και διατήρησε ως το 1995, στην Ελβετία (Γενεύη) το γραφείο "Art & Design Consultants". Έχει ζήσει στη Γενεύη και Νίκαια και πλέον έχει εγκατασταθεί μόνιμα στο Prévessin-Moëns της Γαλλίας. Από το 1956 μέχρι το 2015 έχει πραγματοποιήσει 28 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες ομαδικές σε Γαλλία, Γερμανία, Λίβανο, Κύπρο, Ελβετία, Σουηδία, Αμερική, Βέλγιο και Μονακό.

 

Γ Κ Α Λ Ε Ρ Ι   Α Ρ Γ Ω

ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ 5, 106 74 ΚΟΛΩΝΑΚΙ

ΤΗΛ.: 210 7249.333 /  FAX:210 7249.777

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. * website: www.argo-gallery.gr

( Έπισκέψεις : Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-14:00 & 18:00-21:00,
Σάββατο: 11:00-15:00)

Διαβάστηκε 262 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα