ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 6:49:30μ.μ.
28
Φεβρουαρίου

Ο Μικρός Κύκλος, με τα ολοζώντανα χρώματα, του Νίκου Παπαλουκά στο ΙΜΚ

Κατηγορία Εικαστικά

Το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί την ατομική έκθεση Μικρός Κύκλος του Κύπριου εικαστικού Νίκου Παπαλουκά.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί μια νέα μεγάλη ενότητα έργων αλλά και έργα από προηγούμενες ατομικές του καλλιτέχνη. Συμπεριλαμβάνονται ζωγραφική, κολάζ, γλυπτική από ανοξείδωτο ατσάλι και design κόσμημα από ασήμι.

 

Στα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 3 Μαρτίου για τον Νίκο Παπαλουκά και το έργο του θα μιλήσει ο Δρ. Κλείτος Ιωαννίδης.

 

Τον Νίκο Παπαλουκά απασχολούν ο άνθρωπος και ο τόπος με την ευρύτερη έννοια, καθώς επίσης  ο μύθος και η ποίηση. Οι αλήθειες και οι αξίες αυτές βρίσκουν εφαρμογή μορφοπλαστικά στα έργα του και με αυτόν τον τρόπο αποκτούν νόημα ως εικαστικά γεγονότα.

 

imk n. papaloukas synthesi akryliko 65h45 2014

 

Οπως αναφέρει ο Νίκος Παπαλουκάς: «Η Τέχνη εικάζει μέσα από τη δημιουργία μορφών αυτό που η λογική δεν μπορεί να αποκρυσταλλώσει. Εικάζει μιαν αλήθεια η οποία υπάρχει μέσα στα πράγματα ή πέρα από αυτά και τα καθορίζει. Η Τέχνη μας διδάσκει, το εικαστικό γεγονός μπορεί να μας συγκινήσει και να μας συνεπάρει όποτε έρθουμε σε κοινωνία μαζί του».

 

Ο κριτικός τέχνης Χριστόδουλος Καλλίνος έχει γράψει για το έργο του εικαστικού: «Παρόλο που ο Παπαλουκάς ξεκινά ως ένας ζωγράφος προικισμένος με ιδιαίτερη ευαισθησία στο χρώμα και στην εκφραστικότητα της ανθρώπινης μορφής ως υποκειμενικότητας, αρχίζει σταδιακά να τον απασχολεί όλο και περισσότερο η αρχιτεκτονική της εικαστικής σύνθεσης. Στο πιο πρόσφατο έργο του ο καλλιτέχνης εγκαταλείπει ως ένα βαθμό τη μέθη του χρώματος για να επιδοθεί όλο και περισσότερο στην εικαστική μελέτη των πλαστικών αξιών. Πειραματίζεται με την καθαρά εννοιολογική αναπαράσταση της πραγματικότητας, την οποία υιοθετεί ως ένα μεγάλο μέρος της η μοντέρνα τέχνη από τον Σεζάν και εντεύθεν».

 

Ο Νίκος Παπαλουκάς γεννήθηκε το 1969 στο χωριό Πέλλα Πάις της επαρχίας Κερύνειας. Το 1974 αναγκάστηκε να μετοικήσει στη Λευκωσία όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Στο ενεργητικό του έχει  οκτώ ατομικές εκθέσεις, στην Κύπρο και το εξωτερικό. Από το  2012 συνεργάζεται με το Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και από το 2014 διδάσκει ως ειδικός επιστήμονας  στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του ΤΕ.ΠΑ.Κ στη Λεμεσό.

 

Η έκθεση «Μικρός Κύκλος», του Νίκου Παπαλουκά


Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη: (Εκθεσιακός χώρος 1ου & 2ου ορόφου) Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418550


Εγκαίνια: Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 20.00
Διαρκεί: έως Κυριακή 20 Μαρτίου


Ωρες λειτουργίας: Δευ-Κυρ. (18.00-22.00)


Είσοδος ελεύθερη

 

 

πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστηκε 131 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα