ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 10:38:34π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 299
22
Ιουνίου

"ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1974" έκθεση φωτογραφίας στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εικαστικά

Το Σπίτι της Κύπρου παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Τσαγκαρίδη με τίτλο  ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 1974.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει η Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος του Κινήματος ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, κ. Ελένη Θεοχάρους, την Πέμπτη 29 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00 στο Σπίτι της Κύπρου,  Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα.

 

Όπως σημειώνει ο Κώστας Τσαγκαρίδης, πριν 43 χρόνια τέτοιες μέρες, κανείς δεν περίμενε ότι θα φυσούσε ο άγριος Βοριάς που στο διάβα του θα κατέστρεφε τον μικρό μας παράδεισο, την αγαπημένη μας Εναλία Γη Κύπρο. Και όμως όλα θα άλλαζαν στη ζωή μας και ιδιαίτερα στη ζωή των 16χρονων αθώων εφήβων που περίμεναν πώς και πώς να ανδρωθούν. Και όντως ανδρωθήκαμε αλλά όχι όπως το περιμέναμε, όχι με τον πρώτο μας έρωτα, το πρώτο φιλί… Ανδρωθήκαμε με τη μυρωδιά των βομβών και του θανάτου.

 

Και κάποιοι από εμάς ξεπέρασαν εαυτόν και «Αυξεντιώθηκαν», όπως λέει και ο ποιητής, υπερασπιζόμενοι ότι ιερότερο: την Πατρίδα και την Οικογένεια. Ένας από αυτούς τους ολίγους ωραίους και εσαεί νέους ήταν και ο αγαπημένος φίλος και διπλανός Κωστάκης Μίτσιγγας. Τον συνεπήρε η λεβέντικη κλαγγή των όπλων που αφού οι μεγάλοι και τρανοί ηγετίσκοι της Πατρίδας μας εγκατέλειψαν, ανέλαβε την ευθύνη να υπερασπιστεί την τιμή της Πατρίδας…. και όντως το έπραξε. Πρώτος μεταξύ πρώτων έτρεξε και κατετάγη ως εθελοντής το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974 και ανέλαβε υπηρεσία στη πρώτη γραμμή πυρός στα φυλάκια του Αγίου Κασιανού. Ήτανε δεν ήτανε 16 χρόνων… και έτσι πια θα τον θυμόμαστε, λεβέντικα θρασύ, αντικρίζοντας τον θάνατο κατάματα.

 

Έκτοτε, πρέπει να ομολογήσω ότι τον «ζήλευα» και είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου κάποια μέρα να του μοιάσω. Αφού όμως δυστυχώς δείλιασα και πέρασαν τα χρόνια, το θεώρησα ως την ελάχιστη υποχρέωσή μου να τον τιμήσω μια μέρα με όποια μέσα διαθέτω. Έτσι εδώ και 3 χρόνια αφοσιώθηκα στη δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης εις μνήμηn του Κωστάκη, η οποία έκθεση αφενός μεν δεν διεκδικεί δάφνες επαγγελματικής προσέγγισης, αφετέρου όμως δε αποτελεί μια ταπεινή απότιση φόρου τιμής προς τον μικρό μας ήρωα. Η έκθεση αποτελείται από 41 φωτογραφίες της παλιάς Λευκωσίας επί της ντροπιαστικής Πράσινης Γραμμής.

 

Ο κύριος στόχος της έκθεσης αυτής λοιπόν, είναι να καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός ταπεινού μνημείου στο χώρο της θυσίας του Κωστάκη Μίτσιγγα στον Άγιο Κασιανό: το Νικηφόρον Ιερού Καθήκοντος Ηρώον (Ν.Ι.Κ.Η.).

 

 

Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 29 Ιουλίου 2017.

 

Εγκαίνια έκθεσης:           29 Ιουνίου 2017

Διάρκεια έκθεσης:           30 Ιουνίου-29 Ιουλίου 2017

Ώρες λειτουργίας:           Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00-15:00

Επιμέλεια:                       Μαρία Ραγιά

 

 

Φωτογραφικό υλικό για την έκθεση θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.spititiskyprou.gr

Διαβάστηκε 322 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα